Az ígéret megszállottja

Bakancslistához adom
The Pledge
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 124 perc, 2001

Értékelés:

176 szavazatból
Szerinted?

Nyugdíjba vonulásának napján a nevadai gyilkossági nyomozó, Jerry Black (Jack Nicholson) még utoljára elücsörög az irodájában, mielőtt jó képet vágna a tiszteletére rendezett meglepetéspartin. Aztán tényleg meghatódik, s örömmel fogadja kollégái bőkezű ajándékát: egy repülőjegyet Mexikóba, ahol mindig szívesen horgászott volna. De amikor a hófödte hegyekben megtalálják egy nyolcéves kislány holttestét, a visszavonulófélben lévő nyomozó nem állja meg, hogy oda ne menjen a helyszínre. Felajánlja szakértelmét a nyomozóknak, és magára vállalja, hogy közli a borzasztó hírt az áldozat szüleivel. A gyászoló anya tudni akarja, ki ölte meg a gyermekét. Jerryt megrendíti a tragikus eset, a szülők szenvedése, ráadásul nem tudja, mit kezdjen magával, ha kilép a rendőrség kötelékéből, ezért megesküszik rá, hogy megtalálja a gyilkost. Amikor egy ambiciózus fiatal zsaru kicsikarja a beismerő vallomást egy meglehetősen primitív gyanúsítottból, az esetet lezárják, de Jerry számára az ügy nem ér véget. Bár főnökei meglehetősen szkeptikusak, ő tovább keresi az igazi gyilkost. De meddig mehet el, hogy betartsa ígéretét? És milyen árat kell fizetnie érte?
Bemutató dátuma: 2002. április 11. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2001
    Arany Medve jelölés: Sean Penn
  • Cannes-i fesztivál

    2001
    Arany Pálma jelölés: Sean Penn

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Aleksandr 2019 okt. 04. - 07:33:01 1/10
Azt hittem egy régebbi jó film hiánypótlósa lesz, mikor megnézem, de hatalmas csalódás volt a veretes szereposztás ellenére is. Nagyon gyenge film, és Jack Nicholson "játéka" is átesik a ló túloldalára inkább.
1/10
pihes 2019 szept. 02. - 15:15:22 1/10
Figyeltem én ezt a filmet ahogy csak tudtam, de ez tényleg csak ennyi. Nem ezt vártam.
Nem is tetszett!

1/10
6/10
paripapimpi 2019 aug. 03. - 23:57:37 6/10
A hozzászólás moderálva lett.
dorog 2019 aug. 03. - 20:44:19 Előzmény InteriorLulu
"Mirrenről senki nem állítja, hogy orvos lenne a szerepében": a port.hu szereposztásában szerepel így: Helen Mirren ....... orvos.
8/10
InteriorLulu 2019 jún. 13. - 12:48:16 8/10
Ha valaki még nem látta, de megnézné, nem tanácsolom, hogy elolvassa a Portos kritikát (judelaw-tól), mert durván spoileres.

SPOILER!

@Jim Hacker: "A legnagyobb bajom a filmmel az volt, amikor rájöttem, hogy egy ártatlan kislányt használnak fel csaléteknek. Ez rendben van egy krimiben, de ha a nézõnek egy másodperc alatt nem válik világossá, hogy ez visszataszító, akkor egy nagyon olcsó thrillert néz. Esetleg maga a nézõ perverz. Plusz itt még egy egész csapat rendõr és kommandós vesz részt az immorális akcióban."

A film egy krimi-vonalon mozgó dráma, és a krimikben éppúgy, mint a való életben való nyomozások során, nem ritka, hogy valaki ártatlant használnak fel csalétekként, elkapni a gyanúsítottat. Ez teljesen bevett dolog, már amennyiben egy megrekedt nyomozás csakis ezáltal lenne képes kimozdulni a holtpontról. Ezt a módszert persze ki-ki tarthatja visszataszítónak, vagy nem tarthatja annak, ez önmagában mindenesetre semennyire nem minősíti sem a nézőt, sem a filmet.
És a csapat rendőr-kommandós pontosan az akció sikeressége végett kell: a sok, lesben álló, fegyverrel az akciót biztosító rendőr annak az esélyét maximalizálja, hogy a csaléteknek valóban ne görbüljön haja szála sem.

@sexykex: "Hogy lehet az, hogy a világ ismerői, legjobb megfigyelői, logikus gondolkodói kételkednek az eléjük tárt tényekben – legalább is ezt akarja velünk elhitetni Sean Penn (vagy Dürrenmatt) és ez szerintem hiba. Az igazi zsaru úgy viselkedik, mint Black. Feláldoz mindent és mindenkit a cél érdekében. Még saját magát is, hiszen az élet tartogathat véletlen meglepetéseket, egyszeri logikátlanságot"

Az egyik, hogy a nyomozók pont nem kételkedtek a tényekben: a kevés releváns tény, ami rendelkezésükre állt, az volt, hogy az egyetlen szemtanú látta az indiánt elrohanni a tetthelyről, utóbbi pedig - a maga elmezavaros módján - nem tagadta a gyilkosságot, sőt azt közvetve meg is erősítette az öngyilkosságával. Ezek voltak csupán azok a tények, amikre következtetést alapozhattak.
Ami dolgok Blacket mondhatni végig mozgásban tartották (az évekkel korábbi, nagyon hasonló környékbeli gyilkosságok, illetve a kislány rajzai), azok ugyan ismertek voltak a nyomozók előtt, ám ők semmit nem tudtak velük kezdeni. A hasonló gyilkosságokat semmi olyan nyom nem kötötte össze, amin elindulhattak volna; a rajzok igen szubjektív óriásának, fekete autójának és sünjeinek pedig a környékre direkt e célból költöző, a helyi mindennapokba szervesen "beépülő", egyre mániákusabbá váló - és nem mellesleg nagyon jó nyomozónak tartott - Black számára is csak az idő előrehaladtával lett igazán jelentőségük.
A másik, hogy szépen is néznénk ki, ha egy zsaru - pláne egy "igazi" zsaru - mindent és mindenkit feláldozhatna a cél érdekében! Az konkrétan borzasztó lenne.
Függetlenül "az élet által tartogatott meglepetésektől és egyszeri logikátlanságtól".

@dorog: "Vanessa Redgrave, aki a megölt kislány nagyanyját alakította (neki jutott a legtöbb idő a filmben), Helen Mirren (mint orvos, bár nekem inkább pszichológusnak tűnt) és Mickey Rourke, akit egy korábban eltűnt kislány apjaként láthattunk kb. fél percig és 3 mondat erejéig. (Vajon mennyit kapott ezért a szerepért?)"

Redgrave összesen maximum ha tíz percet szerepel. Mirrenről senki nem állítja, hogy orvos lenne a szerepében. Ami pedig Rourke-ot illeti, fogalmam sincs, hogy jön ide az ő gázsija, mindenesetre az a pár perce iszonyú erős alakítás.
AttilaG. 2019 febr. 20. - 06:33:48
Az a filmplakátos kép a képek között szerintem egy kicsit nagyon eltévedt. Sőt, biztos. Az egy másik The Pledge című film plakátja lesz. :D Elég például megnézni a plakáton szereplő neveket, de akár az arcokat is. A film igazi plakátján Jack Nicholson látható, ahogy az egy korábbi hozzászólásban látható is.
dorog 2018 nov. 18. - 20:07:06 Előzmény Jenõ bácsi
"A szereposztásban sok nagy név szerepelt": így van, ilyen pl. Vanessa Redgrave, aki a megölt kislány nagyanyját alakította (neki jutott a legtöbb idő a filmben), Helen Mirren (mint orvos, bár nekem inkább pszichológusnak tűnt) és Mickey Rourke, akit egy korábban eltűnt kislány apjaként láthattunk kb. fél percig és 3 mondat erejéig. (Vajon mennyit kapott ezért a szerepért?)
antibond 2018 nov. 17. - 19:44:02
Hiába a neves színészek, hiába zseniális - mint mindig - Nicholson, nem adja vissza az eredeti Dürrenmatt regényt - talán azért, mert az egyszerően nem filmvászonra való történet.
Nem rossz, csak valahogy halványabb, mint amit ki lehetett volna hozni belőle.
Már a címet olvasva is heves fejcsóválásba kezdtem.
Ki az a fajankó, aki szükségesnek tartotta a "megszállottja" kifejezést beépíteni?
A kisregénynek egyszerűen az "Ígéret" a címe, és ezt Sean Penn sem tartotta szükségesnek "felturbósítani". Így olyan stevenseagalos lett a cím.
Szerintem, hatalmasat tévedett, aki ezt jobbnak gondolta.
sexykex 2018 nov. 14. - 09:13:49
Megrögzött realista vagyok, ezért az életszerű történetek mindig jobban érdekelnek, mint a furmányos agyalások során kilökődött szuperképességű lények meséi. Mondom ezt most egy lassú és unalmas film kapcsán, amin még Nicholson meggyőző játéka sem lendít sokat.
Hogy lehet az, hogy a világ ismerői, legjobb megfigyelői, logikus gondolkodói kételkednek az eléjük tárt tényekben – legalább is ezt akarja velünk elhitetni Sean Penn (vagy Dürrenmatt) és ez szerintem hiba. Az igazi zsaru úgy viselkedik, mint Black. Feláldoz mindent és mindenkit a cél érdekében. Még saját magát is, hiszen az élet tartogathat véletlen meglepetéseket, egyszeri logikátlanságot. (Jó volt ez egynek, de nem fogom újra megnézni, hacsak nem válok teljesen szenilissé.)
Jenõ bácsi 2018 nov. 14. - 07:25:25
Ha megnézek egy filmet, általában előtte elolvasom a kommenteket, az irányít valamennyire. Ezt a filmet nagyon vártam, mert a könyvet még régen olvastam, és az egy nagyszerű lélektani dráma. A hozzászólók közül sokan nem olvasták a könyvet, és nem voltak elégedettek a befejezéssel. pedig a könyvben is hasonló történik, de ott jobb a befejezés módja. Szerintem Jack Nicholson nem játszott rosszul A szereposztásban sok nagy név szerepelt, de úgy látszik nem figyeltem, mert többet nem is láttam, vagy nem figyeltem fel rá.
5/10
Holly19. 2018 nov. 14. - 00:03:15 5/10
Imádom Nicholsont! A világ egyik legnagyobb színészének tartom.
Most sem okozott csalódást. Vitt végig magával , lebilincselő téma,
tökéletesen megoldva úgy, hogy rátapadjon a néző a tévére.
No, de a vége........iszonyatosan nagyot csalódtam .
Sajnálom....annyira vártam ezt a filmet az előzetes és a leírás alapján.
Direkt nem olvastam kommenteket. Bár tettem volna.
Nekem ez így nem "fekszik".
10/10
furfang 2018 nov. 13. - 23:52:34 10/10
Ez után a film után enyhe szorítást érez az ember a gyomra táján, mert a fantasztikus Dürrenmatt regény nagyszerű adaptációját láttuk a fantasztikus Nicholson játékával és Sean Penn kiváló rendezésében.
1/10
Clarisse 2018 júl. 19. - 18:08:48 1/10
*spoiler*
Sok hűhó semmiért... ezzel a befejezéssel, ami való igaz egyedi lett, úgy érzem, hogy elvesztegettem két órát... egy valóságshowban nem kell fordulatot várni, de ez egy film, méghozzá egy thriller... itt a minimum a katartikus befejezés. Nagy csalódás volt, felháborító valahol...
gladiolus 2018 márc. 18. - 10:24:10
Igen, kifejezetten jó film. Ezzel a véggel együtt lesz tökéletes, és egyedi. Ha nem így ért volna véget, akkor egy egyszerű thrillernek nevezném, amire fél év múlva már nem emlékeznék. De így emlékezni fogok. Nicolsonnak hihetetlenül tanulságos feje van. :-)
Cantara 2014 márc. 04. - 11:02:45
Egyezünk meg annyiban, hogy remek színész is...
10/10
lucikam 2013 júl. 27. - 22:47:01 10/10
Megnéztem mégegyszer a filmet, és meg kellett állapítanom, hogy nagyon jó film. Még mindig nagyon tetszett. Baromira tetszett, hogy nyugis film, ami másoknak vontatott. Szerintem szép film és Nicholson tökéletes itt is.
10/10
Ktesibios 2013 ápr. 22. - 01:17:09 10/10
Kiváló film. Dürrenmatt óriási író (volt), Jack Nicholson nem kevésbé remek színész, Sean Penn pedig nagyon jó filmeket csinál. Sokkal többet kellene rendeznie.
Meglepetésre az MGM-en is rendes szinkronnal megy - micsoda különbség!!!
Aki akciót vár, annak figyelmébe ajánlom a film besorolását,: nem thriller, hanem filmdráma. És így is kell néznim akkor nem fog csalódást okozni.
Csonger 2013 febr. 16. - 22:08:25
Hát, elég lassú, vontatott film, de mégis végignéztem, mert arra számítottam, hogy megéri. Hogy a vége majd kárpótol. Hogy majd a film bebizonyítja, érdemes volt végignéznem.


Sajnos nem így lett. Ezzel a befejezéssel én nem vagyok kibékülve. Kétségtelenül egyedülálló befejezés, de így azt érzem, hogy elvesztegettem a filmmel töltött idõmet.
waterwizard 2013 jan. 05. - 17:35:27
minden film, amelyik értelmes, jó és van mondanivalója, az utolsó 5-10 percben adja át a tulajdonképpeni üzenetet és ez ebben a filmben is így van. Ez jó film, van üzenete és Jack frankón átadja ezt mindenkinek, ahogy mindenben, amihez hozzáfog! B.Ú.É.K! :)
batagy 2013 jan. 05. - 17:15:00
Szerintem jó film, érdemes megnézni.
Összes hozzászólás