Az illuzionista

Bakancslistához adom
L' illusionniste
angol-francia animációs film, 90 perc, 2010

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Az Illuzionista egyike az előadóművészet kihalóban levő fajából. Feltörekvő rock sztárok aratják le babérjait, így arra kényszerül, hogy egyre kétesebb megbízásokat vállaljon alternatív színházakban, kerti partikon, bárokban és kávézókban. Egészen addig, amíg Skócia nyugati partján egy falusi kocsmában nem találkozik Alice-szel, az ártatlan kislánnyal, aki örökre megváltoztatja életét.

Alice-t teljesen lenyűgözik hősünk trükkjei, és azt hiszi ez igazi varázslat, látva a falusiak izgatottságát amikor azt ünneplik, hogy bevezetik az áramot távoli szigetükre. Követi őt Edinburgh-ba, vezeti, amíg a bűvész egy kis helyi színházban dolgozik. A lány rajongása lenyűgözi, jutalmul pazar ajándékokat "varázsol" neki elő. Félve attól, hogy csalódást okoz neki, nem tudja magát rávenni, hogy felfedje, varázslat nem létezik, és hogy az ajándékok csődbe viszik.

De amint Alice felnő, megtalálja a szerelmet és tovább lép. Az illuzionistának többé nem kell színlelnie, és kibogozva magát saját csalásának hálójából, visszanyeri életét és sokkal bölcsebb emberré válik.

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Európai Filmdíj

  2010
  Legjobb animációs film
 • Golden Globe-díj

  2011
  Legjobb animációs film jelölés
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb animációs film jelölés: Sylvain Chomet

Hozzászólások

Szerinted?
johnny91 2013 ápr. 05. - 22:39:37
Hát az életkedvem teljesen elment, miután megnéztem ezt a filmet.
Jó film, de aki megnézi számítson rá, hogy nem egy gyerekmesét fog kapni.
10/10
Gustaff 2011 nov. 07. - 16:43:19 10/10
Tokeletes (rajz)film. Szinte nemafilm, megis rengeteget mesel. Hangulatokat ebreszt. Volt szerencsem latni a rendezo korabbi rajzfilmjeit is ("Az öreg hölgy és a galambok" , "Belleville randevú") de nekem ez tetszett a legjobban. Ebben nincs semmi elvont, ez a legrealisabb. Es meg egy mellekes aprosag: az "Az öreg hölgy..."-bol a sovany francia rendort is sikerult benne viszontlatnom, amikor a film elejen a buvesz folment a hajohidon :)
Bakufu 2011 ápr. 13. - 16:43:32
Eléggé mélabús történet, de én többször is jót derültem rajta.
Bár tudnék írni rá ilyen jól csengõ szavakat, mint az elõttem szólók. De bennem csak annyi nyomot hagyott ez az animációs film, hogy a nõk nagy ribancok ám. (jó, nem akarok általánosítani, de részben igaz, ha fáj, ha nem)

"amint Alice felnõ, megtalálja a szerelmet és tovább lép" Ohahaha... itt csupán annyiról van szó, hogy kihasználta a vén fószert, majd megláttatta magát egy sokkal jobb partinak tûnõ krapekkal. Ezt már akkor lehetett sejteni, mikor a városi boltok kirakatát vizslatta a bûvész úr elõtt. Jól belegondolva, nem is a francia volt az igazi bûvész, hanem a kis fruska.
"az ajándékok csõdbe viszik." Inkább a lány vitte csõdbe. Lehúzta jól, majd szart fejére.
7/10
stomachh 2011 febr. 25. - 18:44:17 7/10
A Belleville randevú nagyon-nagyon tetszett. Talán elvárásom is volt, hogy egy ugyanolyan jót kapjak.
A külsõségekkel nem volt semmi baj, hozza a Belleville színvonalát. Nekem a tartalom volt kicsit kevés, a zene-kép-hangulat egymást erõsítette, de valahogy mégis kicsit furának éreztem. Talán túl mélabús és szentimentális. Jó lett, de többet vártam. 7/10.
7/10
adamnagysweetmovie 2010 nov. 28. - 14:29:35 7/10
Hát, aki szereti Tati életfelfogását, a modernizáció által anakronisztikussá vált ember humoros-melankolikus bemutatását, annak ez a film is bejöhet - bár talán kevésbé humoros Tatinál (viszont hasonlóan visszafogottan, faarcúan viccel) és ami igazán zavart, hogy keserûsége ellenére is kissé szentimentálisba hajlik a vége.
Önmagában vett rajzfilmként szerintem kevés, de Tati-fanként elnézõ vagyok...
tliszka 2010 nov. 10. - 12:25:08
Az Illuzionista hazai õsbemutatója november 26-án az Anilogue fesztiválon!
www.anilogue.com