Az iskolakezdő

Bakancslistához adom
The First Grader
angol-amerikai-kenyai filmdráma, 103 perc, 2010

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Kenya távoli hegyvidékén gyerekek százai tülekednek azért, hogy részt vegyenek a kormány által ígért ingyenes oktatásban. Egy új jelentkező személye általános megdöbbenést okoz. A nyolcvannégy éves Maruge feltett szándéka, hogy élete végére megtanuljon írni-olvasni. Egykor azért harcolt, hogy az ország felszabaduljon a gyarmatosítók uralma alól, és most úgy érzi, lehetőséget kell, hogy kapjon az oktatásban való részvételre, melyet sokáig visszautasított. Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy hatéves gyerekekkel kell egy iskolapadba ülnie.

Stáblista:

Szereplők

Kimani N'gan'ga Maruge
Jane Obinchu
Mr. Kipruto
Maruge lánya
Fiatal Maruge
Maruge losfia
Kamau Chege

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2013 nov. 20. - 19:32:26
Egy kép a valódi Kimani Marugérõl.
Jim Hacker 2013 nov. 20. - 19:28:55
Életrajzi film fontos tanulságokkal. Fõként mai kenyai emberekrõl szól, de a múlt (egyben a jelen része) állandóan és folyamatosan felbukkan. A brit kolonializmus rengeteg szenvedést hozott a fõhõs és milliónyi sorstársa életében, persze nemcsak Kenyában. A történelmi háttér fontos része a történetnek, ami egy idõs férfi elemi iskolába kerülésérõl szól.
Jó forgatókönyv, remek operatõri munka, kiváló a két fõszereplõ, és nagyon szerethetõk az iskolásgyerekek. Szívet melengetõ és drámai jelentekben egyaránt bõvelkedik az alkotás.
Érdekes életrajzi filmekhez mindig érdemes utánaolvasni, aztán újranézni. Ez a film is ilyen.
8/10
sanderb 2013 jan. 19. - 12:03:58 8/10
Figyelemre méltó alkotás, amely egy igaz történetet dolgoz fel. Különösen az az érdekes ebben a filmben, hogy azok a britek az elsõdleges filmkészítõk, akik valaha sanyargatták Kenyát, a fõhõst, Marugét, s most elmesélik az õ történetét a szenvedõ nép oldaláról. Ehhez intelligencia kell! Azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy túlzottan nem domborítják ki a saját (brit) bûneiket, csak amennyire elengedhetetlen.
A film egyszerû vonalvezetése, valamint karakterei és párbeszédei feltûnõek, de jól illeszkednek az afrikai ország mindennapi életéhez, ami maga is eléggé kezdetleges társadalmi berendezkedésrõl, gazdasági és életszínvonalról tanúskodik.
Az ilyen filmeket meg kéne mutatni a fiataloknak itt, a fejlett világunkban, már csak a miheztartás végett is.
Szép és magasztos történet emberségrõl, becsületrõl, kitartásról és fájdalomról. 10/8