Az öböl

Bakancslistához adom
The Cove
amerikai dokumentumfilm, 92 perc, 2009

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Titkos küldetésre indul az aktivistákból, filmesekből és búvárokból álló csapat, hogy felfedjék az igazságot egy döbbenetes ökológiai bűnténnyel kapcsolatban. A japán tengerparti város, Taiji melletti öbölben évente több mint húszezer delfint mészárolnak le. A halászok elektronikus berendezésekkel megzavarják a delfinek tájékozódási képességét, majd az öbölbe terelik őket, ahol nagy részükkel végeznek. Néhány példányt a delfináriumok, víziparkok számára fognak ki, míg a többi delfin húsát - melynek higanytartalma sokszorosa a megengedettnek - hamis papírokkal bálnahúsként értékesítik. A 2010-es év Oscar-díjas dokumentumfilmje.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
Uff 2014 aug. 25. - 01:18:15
Nem egy CGI-os akció 800 akárhány hozzászólássál,de mondjuk ott a hsz. írok nagy része amolyan megvezettet jelenkori zombi (saját gondolatoktól mentes).
Hogy ne keljen messzire menni, itt Európában is van hasonló hentelés egy elég gyenge indokkal, hogy saját célra lesz a flamó.

http://kitekinto.hu/global/2009/03/01/brutalis_meszarlas_vagy_a_tuleles_zaloga/#.U_pv2GPbnb8
"Brutális mészárlás vagy a túlélés záloga?" (ha esetleg a link kipurcanna a cím alapján rálehet keresni)
10/10
Sadenal 2013 dec. 31. - 14:47:35 10/10
Elõszõr az Earthlings-ben láttam errõl egy jelenetet és nagyon felkavaart, amire ez is rátett még egy lapáttal. Azt hittem Japán fejlett gondolkodású, törtetõ ország de kb. olyan ostoba mint az USA. Az, hogy semmit se tudjakank róla. Ezek után, hogy ez a dokufilm kikerült a világa, Japánnak le kellett volna rohannia a Taiji-öblöt. Ostobák. De nem baj. Csináljanak csak katasztrófát és egy szép nap a természet majd visszaveszi azt, amit az ember elvett tõle. Akkor fog majd fájni igazán...:O


10/10
Forestgamp 2012 aug. 10. - 16:42:21 Előzmény Nanuq
Mocskos rohadékok! Emberek vagytok ti egyáltalán? Dögöljetek meg!
10/10
Nanuq 2012 júl. 16. - 22:24:57 10/10 Előzmény oncogito
Idézlek: "Semmivel sem vagyunk különbek a japánoknál, csak annyiban, hogy más állatokat szadizunk a haszon érdekében. Nem a táplálkozásért, nem a szükség miatt, hanem a haszon érdekében."

Teljes mértékben osztom a véleményed.

A kapitalista társadalom egyik jelszava: "Haszon mindenek felett!" Mindegy nekik, kin & mi módon gázolnak át, vagy hogy hány (millió ill. milliárd) életet döntenek nyomorba és oltanak ki - ha hasznuk származik belöle, nem riadnak vissza semmitöl...
10/10
Nanuq 2012 júl. 16. - 22:14:38 10/10
Megrázó film - mert valóság.

"Az ember a legkegyetlenebb állat" - mondotta Nietzsche. "Ès még csak nem is a legintelligensebb" - hangzott el a filmben. Egyetértek. (E film is azt támasztja alá.)

Minden elismerésem & tiszteletem a rendezöé, a stábé & az aktivistáké; azon kevesek közé tartznak, akiket nem vakított el a társadalomra annyira jellemzö kapzsiság & haszonlesés, a demagóg politika, & nem utolsósorban van szívük.

10/10 pont.
oncogito 2012 márc. 29. - 09:31:01
Minen állat Okos, kedves és érzõ. Van egy mondás: "ha a vágóhidaknak üvegfaluk lenne, senki nem enne húst".
Nem a húsevéssel van a fõ gond, hanem az állatokkal való bánással. Hogy kegyetlenül, értelmetlenül pusztítunk, hogy a haszon mindenek elõtt.
Gondoljunk csak arra, hogy nálunk milyen felháborodást keltett és kelt minden állatkímélõ módszer bevezetni akarása: libatömés, csirkék ketrecének javítása. Semmivel sem vagyunk különbek a japánoknál, csak annyiban, hogy más állatokat szadizunk a haszon érdekében. Nem a táplálkozásért, nem a szükség miatt, hanem a haszon érdekében.
Borella 2011 dec. 16. - 02:08:49
Egy ezo-oldalról másolom be ezt az értelmezést:
"Delfin – Lélekvezetõ, belsõ harmónia

A kommunikáció, a harmónia, az öröm jelképe. Játékos, kedves állat – vízi emlõs, nem hal! Sokan úgy tartják, az emberi kommunikációhoz hasonlóan teljes nyelvet beszélnek. A lélek vezetõjének szimbóluma. Egy hagyomány szerint az atlantiszi emberek delfin képében születtek újjá. Az intelligencia, a sebes gondolkodás, a kiegyensúlyozottság, a gyors helyzetfelismerés és az igazi csapatjátékos szellemisége jellemzi. Vidám, önfeledt, beteljesedett létezésével a delfin a boldogság üzenetét is hordozza. Népszerû feng shui szimbólum. A hajósok hiedelme szerint a „halak királya”, s lelkük egy-egy holt tengerész lelke, ezért delfint ölni bûn. Afrodité szerelemistennõ szent állata."

Delfint ölni mindenképpen gyalázatos bûn! Okos, kedves érzõ állat, nem is tudom, mit képzel magáról ez az embernek nevezett szörnyeteg.
Ford Mustang 2011 júl. 28. - 23:47:08
Nagyszerû dokumentumfilm, nem is csoda az Oscar. Megérdemelten kapta az arany szobrocskát.
10/10
*Ancsu* 2011 júl. 25. - 14:03:17 10/10
Szomorú, hogy ez és hasonló esetek megtörténhetnenk napjainkban. Undorító ez a japán népség, de ezt fõleg az államra értem, meg a polgármesterre, aki gyerekeknek osztja a mérgezõ delfinhúst... A saját hülyeségüket (túlhalászás) a delfinekre fogják és azt hiszik, hogy akkor így már rendben van, így írtani ezeket az állatokat...
chimie 2010 szept. 30. - 00:16:08
Nekem hiányérzetem maradt, elég egysikú a film, kb fél órában el lehetett volna mondani mindezt - vagy még inkább sokkal árnyaltabban, ha már egész estés film. Ettõl függetlenül a téma valóban sokkoló.
10/10
pipicombi 2010 szept. 07. - 20:42:13 10/10
Sokkoló és megdöbbentõ film, de nagyon nagyon jó. Érdemes megnézni, de mindenki készüljön fel arra, hogy nagyon szívbemarkoló (én nem szoktam filmeken sírni, de most nem bírtam magammal...)
10/10
Lacquo 2010 jún. 10. - 00:50:24 10/10
szomorú, hogy ezt sem mutatják be Mo.-n! :(
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu