Az operaház fantomja

Bakancslistához adom
The Phantom of the Opera
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-angol musical, 135 perc, 2004

Értékelés:

243 szavazatból
Szerinted?

Christine Daae (Emmy Rossum), a fiatal szopránénekesnő a párizsi Opera Populaire tagja. Egy napon titokzatos pártfogóra talál, s azt hiszi, hogy ő a "Muzsika Angyala", akiről korán meghalt apja beszélt neki. Az idegen azonban nem az Angyal, hanem a rejtélyes Fantom (Gerard Butler), aki rettegésben tartja a színház művészeit. Csak Madame Giry, a balett-tanárnő (Miranda Richardson) tudja, hogy aki a színházépület katakombái között rejtőzik, valójában egy torz arcú zenei géniusz.
Az operaház temperamentumos dívája, La Carlotta (Minnie Driver) az új előadás próbáinak közepén távozik, a színház menedzserei pedig nem tehetnek mást, mint az újonc Christine-t állítják helyette a rivaldafénybe. A varázslatos bemutatkozás nemcsak a közönséget bűvöli el, hanem a Fantomot is. Ezentúl csak a lány érdekli és mindent elkövet, hogy pártfogoltja az opera új csillaga legyen. Szereti és bátorítja, egyengeti a karrierjét, de nem ő az egyetlen férfi, aki felfigyelt a fiatal énekesnőre. A színház gazdag patrónusa, Raoul de Chagny (Patrick Wilson) is körüludvarolja a lányt szerelmével. Christine-t rabul ejti ugyan karizmatikus és rejtőzködő mentora, de kétségkívül jobban vonzódik a rámenős és jóképű Raoulhoz, ami felbőszíti Fantomot.
Bemutató dátuma: 2005. március 17. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2005
  Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
 • Golden Globe-díj

  2005
  Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Emmy Rossum
 • Oscar-díj

  2005
  Legjobb operatőr jelölés: John Mathieson
 • Oscar-díj

  2005
  Legjobb látványtervezés jelölés: Anthony Pratt
 • Oscar-díj

  2005
  Legjobb betétdal jelölés: Andrew Lloyd Webber

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Mf7hd 2021 aug. 09. - 00:53:25 8/10
Webber musicalt filmre vinni nem hálátlan feladat, Alan Parker például brilliáns módon oldotta meg az Evitával (eddig csak egyszer sikerült belebukni, a tavalyi iszonyatos Macskák adaptációval), de a nemrég elhunyt Joel Schumacher sem rontotta el, egy teljesen vállalható, bár kicsit színpad ízű adaptációt készített. A szereposztással sincs komoly gond, bár a film bemutatója óta már a süllyesztőbe került Emmy Rossum hangja kicsit kevés a szerephez (nem csoda, mivel Webber annak idején Christine szerepét Sarah Brightmanre írta), ellenben Gerald Butler kiválóan megoldotta a feladatot. Egészen furcsa, hogy Butler nem egy B kategóriás akciófilmben írtja tucatszámra rosszfiúkat, hanem egy 3 Oscarra jelölt musicalfilm főszerepében látható, kár, hogy több ilyenre nem már futotta neki. A díszletek és a fényképezés is pazar, a zene pedig lehengerlő, még annak is aki korábban látta a színdarabot, Webber a Broadwayn lassan 4 évtizede, itthon pedig 2 évtizede óriási sikerrel futó darabot. Kritikaként a színpad ízűség fogalmazható meg, Schumacher kicsit szolgai módon ragaszkodott az eredeti darab helyszíneihez, így néha egy amúgy pazar színházi előadás felvételeként tekinthetünk a film egyes részeire. Összességében tisztes adaptáció, bár kétségtelen, hogy az Evita sokkal jobb, de alapvetően ezzel sincs probléma.
10/10
Kensi Blye 2018 nov. 24. - 17:22:12 10/10
Csak azt sajnálom, hogy eddig még nem láttam Butler remekül hozza a karakterét és hozzá teszem nagyon jól énekel :) Eddig is kedvenc színészem volt de ezek után még inkább is az lesz :)
Rebbeka 2015 márc. 13. - 19:41:59
Az egyik kedvenc operam, miert ilyen keson? Reggel 5:30-kor kelek. Keptelen leszek megvarni es vegignezni.
profitmix 2015 márc. 13. - 19:33:09 Előzmény auriga9999
Nekem volt szerencsém itthon megnézni szinházban, amirõl maga a zeneszerzõ is azt mondta, hogy a világon a legjobb szinpadi adaptáció, és elvitte a szólistát magával, annyira megragadta a hangja. Akkoriban nagyon sokat cikkeztek és foglalkoztak a magyar feldolgozással, biztos mindenki emlékszik rá, bár már nem most volt.
Nagyon kiváncsi lennék a filmre, de sajnos olyan késõn adják, hogy valószinüleg át fogom durmolni.
Jobb lett volna embernek való adásidõben mûsorra tûzni!
10/10
auriga9999 2012 dec. 31. - 03:40:29 10/10 Előzmény fisherman
Tisztelt halászhorgászmanus! Azért mert nyolc évig takarítottál egy zeneiskolában, nem biztos, hogy értesz a zenéhez. Ami biztos, ne szólj bele a felnõttek dolgába, inkább horgásszál a kukacoddal.

A többieknek:
Régóta terveztem, hogy megnézem színpadon a darabot (itt Magyarországon). Jó sorsom úgy hozta (meg a banki hitel), hogy novemberben öt napot töltöttem Londonban. November harmadikán a "Her Majesty's Theatre"-ben megnéztem a musicalt. Amíg élek jó érzéssel fogok visszaemlélkezni arra a szombat estére. (És az azt követõ hétfõ esti Nightwish koncertre.)
gladiolus 2012 okt. 19. - 18:23:34
Klassz film, számomra eddig ez a legjobban sikerült változat. Fantasztikus a díszletezés, híven tükrözi a történet borongós, izgalmas sejtelmességét.Szeretem a szereplõket is, azt hiszem, mindenkit éppen eltaláltak az adott karakterre, habár a könyvet kevéssé ismerem. Patrick Wilson és Emmy Rossum hangja nagyon kellemes volt, de olvastam, hogy õk képzett énekesek, tehát ez nem annyira véletlen.Az viszont meglepett, hogy Minnie Driver is mennyire profi módon énekel. A fantom szerepéhez pedig nagyon jó volt Butler karaktere,kicsit zavart a képzetlen hangja, de ehhez a karakterhez azt hiszem elfogadható volt, õt valószínûleg nem a hangja miatt választották.
Annak is örültem, hogy végre egyszer már megmutatták a fantom arcát, mert egy korábbi változatban csak a nõ ájulásából lehetett tudni, hogy valami borzasztót látott. Ennek a filmnek fõként a látvány és a zene az erõssége, színészi alakítás kevéssé van jelen, bár szerintem ebben a történetben nem is lehet színészileg túl nagyot alakítani.Megnézni mindenképpen érdemes.
7/10.
10/10
Ninfadora98 2012 szept. 06. - 20:06:58 10/10 Előzmény Nina91
Szép ötlet, sokan szeretnék, de nagy valószínûséggel nem lesz.
Már eleve a Lovber Never Dies-nak nem volt akkora sikere, mint az elsõ résznek, így megint nincsen sok esély a filmre vivésre. És szerintem a folytatás nem is lett olyan jó, hiszen egy krimibõl lett írva, ami megint csak kifordítja a fantom karakterét.
Szóval én nem szavazok a filmre, esetleg csakis akkor, ha Susan Kay könyvébõl csinálnának egy filmet. Azt szívesen megnézném. :)
Nina91 2012 máj. 25. - 10:10:42
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, hátha többet tudtok mint én: A Love never dies-t a folytatást meg csinálják e filmbe????? Musicalbe megtaláltam már, DE A FILM ÉRDEKELNE ÉS PERSZE AZ ELSÕ RÉSZ SZEREPLÕIVEL! Szerintem szuper lenne, bár valahol azt olvastam, h Gerard Butler nem vállalná a Fantom szerepét....(pedig úgy lenne az igazi) Ha valaki tud valamit írja meg!!! Légyszi....:))
10/10
Ninfadora98 2012 márc. 12. - 20:57:40 10/10
Huh, nem hittem hogy ide is eljutok :))
Elõször is: Imádom!! :D Nagyon megfogott, napok, sõt, hetek óta egyfolytában csak énekelem, rajzolom magamnak a jeleneteket, az irodalom könyvem kiállításra való (mert abban tényleg egész szépet remekeltem ;D). Lefekvéskor, reggel a buszon ülve, délután hazafelé menet, egyszóval minden alkalommal a zenét hallgatom :)) Újra nézem, és még mindig azon töprengek...miért?! miért kellett Raoul-t választani?? :(( igen, már megkaptam kérdés nélkül a magyarázatot, de akkor is :/
De, a No one would listen-t eleget hallgatva, meglett az én szép kis verzióm, aminek a végén megszületik a kis Erika, és a fantom is kegyeskedik a napvilágra menni :D ennyi, tömören, ha érdekel valakit, majd leírom
10/10
szmarci8 2012 febr. 02. - 22:18:27 10/10
Nekem is tetszett, de szerintem Antonio Banderas jobban énekelte a fantomot.
Kuszkó 2012 jan. 03. - 18:46:54
Õ volt Raoul, aki végül is visszaemlékezett az egész történetre (filmre:)).
10/10
Kiskatica 2011 aug. 19. - 08:32:25 10/10
Úristeeen! Nem hiszem el, hogy végre leadják napközben is, nem csak éjjel! Fõzés lefújva, uram kicsit morgott érte, de aztán elmagyaráztam, hogy ez sokkal fontosabb :-) Majd lesz vacsi... :-) hát ez csúcs!!!
10/10
Zitatiz 2011 júl. 28. - 16:38:18 10/10
Fantasztikus film,én teljesen odavagyok érte!Szerintem a Fantom baromi jóképû,már amennyi az álarctól látszik.

10/10

Zizibizi és Cseny
Szerintem Christine azért nem õt választotta,mert a Fantom finoman szólva helytelen eszközökkel próbálta õt megszerezni.És hát az milyen lenne már,hogy a lány a tébolyult gyilkost választja az abszolút helyes eszközökkel küzdõ,jóképû gróf helyett?(és nem a grófon van a hangsúly)Lássuk be,hogy azért egy kicsit sajnáltuk volna Raoult...Egyébként szinte mindenben egyetértek Zizibizivel(még egy kicsit ebben is:)).
Viszont lenne egy dolog,amit nem nagyon értek,légyszi magyarázza meg valaki!

A Don Juan premierjén mi történik?Miért a Fantom énekel,és ez miért nem zavar látszólag senkit?És mi történik utána?

Elõre is köszi!
gringosancho 2011 júl. 07. - 01:05:14
Láttam már a filmet és meg is van dvd-n, szóval nem azért, de: pont ide kapcsoltam a végére és ez a fosch film plusz kettõ le sem adta végig. Ez azért mekkora alja már... És ráadásul fizetõs kábeltévé. Ótvar, de nagyon.
Ettõl függetlenül a film egész jó, csak ne itt nézzétek meg.
9/10
peti2006 2010 okt. 02. - 10:32:51 9/10
Igen, de az utóbbi években sohasem kezdõdött hajnali 1 elõtt. Még a tv2 is este adta le.
De nem baj, elkezdtem nézni, majd ma befejezem dvd-n. :D
tanhu 2010 okt. 02. - 03:18:45
A Requiem mellett a legjelentõsebb Webber a többi a nyomában sincs,bár azok se rosszak ám a Phantom of the Opera töményen finoman és hátborsództatóan adja egy életmû hegyikristályosan letisztult a kontrasztokat harmóniába legtökéletesebben egybefonó varázslatos és örökkön élõ lélekemelõ katartikus, szférákba és kecsesen éonokba röptetõ esszenciáját.

Finoman szólva otromba orcátlanság ilyen éjdelenti idõpontban tûzni mûsorra.A reklámok közibé herélése legalább akkora gyilkosság a szellem ellen mint más adóknak a gyõzikét és hasonszõrû fajzatait sugározni, bármikor is...
Bár amíg egy hétvégén az ember egy este találhatja meg Carl Orff Carmina Buranáját és a Phantomot az már egyfajta igényességi kompassznak is tekinthetõ, vagy legalábbis értékelhetõ jelzésnek egy biztató jövõ irányába...aminek már jócskán itt van az ideje
9/10
peti2006 2010 okt. 02. - 02:24:04 9/10
Nem láttam színházban, sem másmilyen filmet róla, de nekem nagyon tetszett.
No nem a film elsõsorban, hanem a zenéje.
sültkrumpli 2010 szept. 26. - 11:00:16 Előzmény fakohaj
Na ugye?:) Na és nem öltem volna meg a feleség helyében, az Attila címû filmben sem..., de az igazi Attila biztos nem volt ilyen jó pasi. Kizárt. nem túl élethûek a GB-filmek...:)
10/10
fakohaj 2010 aug. 08. - 23:10:58 10/10 Előzmény Zizibizi
Hát persze. Adott egy jóképû, gazdag, kedves, odaadó võlegény, meg egy torzszülött, agresszív gyilkos, akitõl mindenki fél, és lehetne élni vele a föld alatt (gyerekeket is ott felnevelni). Biztos mindenki az utóbbit választaná. (Persze GB-t én is bevállalnám :P)
10/10
Cseny 2010 aug. 03. - 10:30:52 10/10
jajj olyan jó ikonokat találtam:D
Összes hozzászólás