Az óra körbejár (Az idegen)

Bakancslistához adom
The Stranger
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 95 perc, 1946

Értékelés:

44 szavazatból
Szerinted?

Franz Kindler náci bűnös Amerikában egy connecticuti kisvárosban rejtőzött el a felelősségre vonás elől. A szelíd tanárról senki sem hinné el sötét múltját. Leleplezéséhez agyafúrt ötlettel állt elő a vizsgálóbíró. Egy másik tömeggyilkost, Conrad Meineckét szabadon engedi, bízván abban, hogy ő majd elvezeti a bűntársához. Wilson elindul a forró nyomon...
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Mary Longstreet
Charles Rankin professzor
Adam Longstreet bíró
Noah Longstreet
Konrad Meinike
Dr. Jeffrey Lawrence

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    1947
    Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Victor Trivas
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    1947
    Arany Oroszlán jelölés: Orson Welles

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
Lyanos1 2022 márc. 06. - 11:51:55 Előzmény csabaga
Ez a logikátlanság nekem is feltűnt. Az illető nem csak a közösség tagja, de egyetemi professzor is. Az embernek óhatatlanul eszébe jut, hogy vajon milyen diplomát mutatott fel és az kinek a nevére szólt, meg egyáltalán hogy jutott az USÁba illetve ha már ott volt, hogyan tájékoztatta volt társait a hollétéről anélkül, hogy leleplezné magát. Egy kisvárosról beszélünk, ahol mindenki mindenkit ismer, mindenki mindenkiről mindent tud.

Ettől eltekintve maga az alapsztori bizonyára nagyobbat szólt a készítése idején, hiszen akkor még benen volt a kötudatban a háború réme meg a bújkáló nácik.
1/10
21Vick 2021 jún. 09. - 23:12:07 1/10
Jaj de nagyon rossz film volt.
breeder 2015 ápr. 27. - 22:11:07 Előzmény csabaga
Régebben sokat olvastam (elsõ és második) világháborús sztorikat, ami tisztek, illetve civilek, vagy éppen politikusok élethelyzetét mesélte el, hogy ki-miként vészelte át azokat a korszakokat.
Mit ne mondjak, nem semmi történetekkel találkozott az ember. Volt, aki napokon át a hó alatt lapult meg, egy ágat tartva a feje felett, hogy mégis lélegzethez jusson. Volt, aki betegre izgulta magát a háború alatt. Egy viszont közös volt, hogy egyik történet sem volt mesterkélt. De persze egy film, az más, abban muszáj valami érdekes, figyelemfelkeltõt mutatni a nézõnek, hogy ne unatkozzon. Ott például nem veheti fel azokat a képkockákat a rendezõ, ahogy a szerencsétlen órákig sunnyog a szekrény mögött kialakított kis helységben, vagy ahogy a nádasban meglapul kb fél óráig.
James Bond filmeken szoktam jókat nevetni. Ott a nullanullahetesnek mindenre van tuti, azonnali (random) megoldása! :o)
offtopic
csabaga 2015 ápr. 24. - 16:32:58 Előzmény breeder
Valójában a te véleményedre akartam reagálni persze...:)
csabaga 2015 ápr. 23. - 17:15:55 Előzmény csabaga
Most olvastam bele, egy Orson Welles interjúba.Azt mondta,"ez a legrosszabb filmem".
Leforgatott egy Dél Amerikában játszódó részt is,hiszen a nácik inkább oda szöktek,mint az Egyesült Államokba,de azt kivágták.
breeder 2015 ápr. 22. - 18:39:33 Előzmény csabaga
A szürreális történet még csak egy dolog, mert egy film-noir esetében nem ritka, hogy a szálakat nekünk, nézõknek kell kibogozni, illetve összerakni a sztori teljes képét, ami gyakran sejtéseken alapul.
Itt viszont inkább azt éreztem, hogy egy bitang jó alapsztoriból, remek színészekkel nem sikerült egy túl erõs rendezést vászonra vinni. Pedig nagyon szeretem az ilyen stílusú filmeket! Van, amelyiket kora ellenére órákig el tudok nézni, annyira tetszik. :)
csabaga 2015 ápr. 19. - 16:49:52
Engem sem.
Nincsen egy igazi,élõ szereplõ sem benne.Csupán a hatásra utazik a film,képtelen cselekménnyel.

SPOILER

"Megtért" náci,akit csalinak engedtek ki.Ezt még Hitchcock sem merte volna,pedig az õ filmjei elég képtelenek.
Egy másik náci,aki remekül megvan a kisvárosban.Senki sem tudja,hogy néz ki.Ugyan már,ezt vegyük komolyan?
Horogkereszteket rajzolgat,zsidókról beszél és órákkal babrál,de csak a leendõ felesége segítségével lehet elkapni?

Az is komolytalan,hogyan próbálja a nõt eltenni láb alól.Ha sikerül,mi is van utána?
Mûvi,mesterkélt az egész.Hatásos,ez kétségtelen.
breeder 2015 ápr. 18. - 22:58:38 Előzmény csabaga
Itt egy egész jó kis írás van errõl a filmrõl:
http://geekz.444.hu/2014/06/24/az-ora-korbejar-a-nacik-mar-a-spajzban-vannak/

Engem nem érintett meg annyira Az óra körbejár, mint amennyire a cikk íróját.
De minden film egyénfüggõ (hogy kinek-mennyire tetszik egy rendezés), úgyhogy a magam részérõl nem vitatom, hogy kvalitásos produkció. A véleményemet meg már úgy is kifejtettem pár hozzászólással lejjebb.
csabaga 2015 ápr. 15. - 16:54:00
Orson Welles sem szerette,csak azért készített,hogy bebizonyítsa,tud sikeres kommersz alkotást csinálni.

SPOILER

Óriási logikátlanság,hogy nem sokkal a háború vége után van egy kisvárosban egy ex náci,aki a közösség megbecsült tagja,mintha már évek óra ott élne.
breeder 2015 ápr. 15. - 00:56:03
Kifejezetten kedvelem Orson Welles filmjeit (azokat is amiket rendezett, és azokat is, amikben játszott), de ez a mûve nem tudott úgy magával ragadni, mint például a The Third Man - A harmadik ember, vagy a A gonosz érintése. Lehet, hogy meg fogtok érte kövezni, amit írok, de kifejezetten laposnak éreztem a sztorit, és a színészi játék sem kötötte le a figyelmemet igazán. Ettõl függetlenül a film persze nem gyenge, csak nekem nem tetszett a fent felsorolt okok miatt.
9/10
olahmiki1959 2015 ápr. 12. - 18:14:47 9/10 Előzmény csabaga
Azt hiszem, még idetartozik a Vörös utca címû filmje, amiben egy öregedõ férfit alakít, aki belehabarodik egy fiatal lányba, aki aztán persze jól kis is használja, - érzelmileg, anyagilag - a film nagyon jó, és benne Robinson is nagyon hiteles, drámai alakítást nyújt.
csabaga 2015 ápr. 11. - 16:36:07
Idõsebb korában már kevésbé.Sõt,korszakhatárnak akár a háborút is tehetném.Vagy már hamarabb.:)Igaz,a gengszterfilm is kiment a divatból.

Jó alakítása:Kettõs kárigény(nyomozó),A Cincitatti kölyök(kártyás),Zöld szója(az utolsó filmje).Milyen jó lett volna a Majmok bolygójában,de a hosszadalmas sminkelés miatt nem vállalta.
Edmond Dantes 2015 ápr. 11. - 16:24:25
Vhol régen mintha azt hallottam volna h ez volt Robinson egyetlen jelentõs "pozitív" filmszerepe, amúgy többnyire, gengsztereket stb játszott, ami arcberendezését látva, érthetõ.
csabaga 2015 ápr. 11. - 16:12:43
Igen,Loretta kicsit régimódi megjelenésû volt,a 30-as éveket idézte kicsit.De a Welles-Robinson kettõs zseniális.
Edmond Dantes 2015 ápr. 11. - 14:56:47
off

Hasonló: Forgószél, csakhááát abban az isteni, a felülmúlhatatlan, a király(nõ) Bergman vitte a showt, emitt meg csak az itthon jóval kevésbé, szinte alig ismert Loretta Young nõifõszerepelt, a családban "rolettának" hívtuk...pedig õ is Oscar-díjas volt, csak itt a porton ez nem látszik (A farmer lánya) + 1 jelölés másban.
9/10
olahmiki1959 2015 ápr. 11. - 14:36:04 9/10 Előzmény Edmond Dantes
Ez egy nagyon jó film, többször láttam már, és minden alkalommal ugyanolyan izgalmas, feszült hangulatú volt.
Ne felejtsük el, a háború után, a világégés után 1 évvel forgatták, amikor még friss volt "az élmény", amikor még fel kellett dolgozni az iszonyatot, el kellett kezdeni begyógyítani a háború okozta sebeket, ki kellett írni-filmezni-mondani magukból mindazt a borzalmat, amit az emberiség egy része átélt-túlélt, és ennek az egyik legelsõ, és nagyszerû darabja ez a film.
A történet kitûnõ, tulajdonképpen dráma, de valóban - ahogyan írtad is, - megfelel egy thriller kritériumainak is, és nekem a színészi játékkal sincs bajom, Orson Wellest amúgy is egy egészen nagyformátumú színész-rendezõnek tartom, - nem csak "Az aranypolgár" miatt, hanem úgy általában.
A kiváló szinkron pedig csak hozzátesz az élményhez.:D
Edmond Dantes 2014 szept. 01. - 20:33:16
Gyerekkoromban láttam meg felnõttként tán még 1x, kultfilm volt, ma thrillernek neveznék. Izgalmas volt, tetszett.
Edmond Dantes 2014 szept. 01. - 20:30:45 Előzmény gabroca
Korán megvan már? Vagy korán van?
goodboy 2014 szept. 01. - 19:35:56
A mai napig is megállja a helyét, ez a film. Ami igazán tetszett benne, hogy célegyenesen oder nyílirányosan halad elõre semmiféle üres járat, felesleges mellékszál. Igazi remek és szerencsére ezt is az eredeti szinkronnal adták. Hát igen ilyentájt még Hollywoodban is tudtak jó filmeket készíteni. Orson Welles jól alakítja a szökött nácit, árnyalttá teszi a figurát és a rendezése is még ennyi évtized után is megállja a helyét.
8/10
offtopic
Sadenal 2013 febr. 11. - 14:35:12 8/10 Előzmény Filmfanatic
Amiatt nem kell félned. :)
Összes hozzászólás