Az ötödik elem

Bakancslistához adom
The Fifth Element
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia akciófilm, kalandfilm, sci-fi, 126 perc, 1997

Értékelés:

718 szavazatból
Szerinted?

Minden ötezredik évben feltárul egy kapu két dimenzió között. Az egyikben található az univerzum és benne mindenféle életforma. A másikban a Gonosz, melynek csupán egy célja van: elpusztítani az Életet. Csak a titokzatos ötödik elem mentheti meg a világot az ötezer évenként feltámadó Gonosz pusztításától. Így az univerzumnak minden ötezredik esztendőben szüksége van egy hősre. A XXIII. század veszélyekkel és furcsaságokkal teli univerzumában, New Yorkban egy nem mindennapi hős, Korben Dallas (Bruce Willis) szembeszáll a Gonosszal, hogy megvédelmezze az emberiséget.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  1998
  Legjobb speciális effektusok
 • Európai Filmdíj

  1997
  Legjobb film jelölés: Patrice Ledoux
 • Oscar-díj

  1998
  Legjobb hangvágás jelölés: Mark A. Mangini

Hozzászólások

Szerinted?
plokmi szept. 13. 15:29:03
https://port.hu/cikk/tv/tizenket-dolog-amit-nem-tudtal-az-otodik-elemrol/article-68222?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

"12. Leeloo teljes neve Leeloominaï Lekatariba Lamina-Tchaï Ekbat De Sebat – de ez a filmből sehol nem derül ki, csupán a hozzá készült PR- és háttéranyagokban szerepelt."

A film 43. percénél amikor névjegykártyát kap Korben Dallas-tól, elmondja a teljes nevét.
offtopic
vino-et-veritas febr. 07. 08:02:34 Előzmény szookedorina
Hopp, csak most olvastam végig.
Mit jelent a "fafajta"?
A körte például a FAJ, azon belül a Vilmos egy FAJTA (v.ö.: a kutya a faj, a puli a fajta...)
Akkor most "sarbatu" vagy "Sarbatu"? Nem mindegy....
offtopic
Midnight67 febr. 06. 21:11:46 Előzmény Kit Fisto
" Lehet, hogy jó film, de ha valaki utálja Willist, lehetetlen megnézni "
Akkor nem kell megnézni, nem kötelező. Ennyi. Hozzászólást meg minek írni, ha nem nézed. Ez meg annyi.
10/10
halaszist jan. 12. 01:29:09 10/10 Előzmény szookedorina
A Port.hu nem a konteóterjesztés helye.
Kit Fisto 2019 dec. 30. - 18:24:34
Lehet, hogy jó film, de ha valaki utálja Willist, lehetetlen megnézni. Ő minden filmben a nagy hős, hatalmas arccal, és a filmjei róla szólnak. Nem a filmről, hanem róla. Egy kiállhatatlan ripacs. A látványa is kínos számomra, ha csak úgy simán néz, akkor is. És akkor még mozgolódik, módosítgat.

zuluzulu: Luc Besson legjobbja biztosan nem ez. A 'Leon a profi' és a 'Wasabi' 100% hogy jobbak, azok nagyon tetszenek. Jean Reno zseniális színész, BW meg egy majom. Nem is értem, a majmos filmekbe miért nem őt hívták, nem kellett volna CGI.
10/10
zuluzulu 2018 okt. 11. - 13:58:03 10/10
Luc Besson legjobbja
szookedorina 2018 júl. 23. - 22:33:08
Eltöltött minőségi idő, tervszerű szelekció.
Az első díszfa ültetvény
Egy Shukallituda nevű kertész, aki faiskolával próbálkozott, de nem igazán sikerültek nemesítési szándékai, egyszer kapott egy ihletet és egy "sarbatu" nevű fafajtával kezdett kísérletezni (ezt a fajtát még eddig nem sikerült azonosítani).
Az eredmény egy termés nélküli, szép, szabályos fa lett. A faiskolában sorokba ültette, nagy területen. A történet jó része nincs meg, de szó van még Inanna-ról, aki repülőjével elhaladva a díszfaültetvény felett, megcsodálta a látványt, leszállt, és beszélt is a kertésszel.

Képzeljünk el egy népet, mely a maihoz hasonló szervezettségben él, de valahogy mégis másképp. Van iskolarendszer, adórendszer, állami adminisztráció, ismerik a matematikát a csillagászatot, a gyógyítást, de mégsem a mai fogyasztói társadalom. Egy nép, amelyik nem maga fedezte fel a világot, nem maga találta ki szabályait, nem maga tanulta meg üzemeltetni saját társadalmát, hanem megtanították neki. Ezen túlmenően irányították, ellenőrizték. Készen oda adták a társadalom tudását. Sokan mondják, hogy ez ma is így van, azaz nem mi vagyunk ilyen ügyesek és szépek, hanem a történelem ismétli önmagát. Van benne igazság …

Az időszak amiről beszélünk a presumer korszak i.e.6000 ' i.e.4000' között, illetve a sumer társadalom csúcsa i.e.4000 és i.e.2000 között.

A presumer korszak jellemzője, hogy a nép nagy egységben él a természettel, nem leigázza azt, hanem alkalmazkodik hozzá. Az élet kevésbé adminisztrált, de nyugodt és kiszámítható. Az istenek átadják a tudást, az élet minden terén, és vezetik a földi életet. Az embereknek igazából még időszámításra sincs szükségük, mert életciklusukat a természet adja. Akkor még az embereknek nem volt órájuk, de volt idejük. Nem volt olyan fejlett a gondolkodás, de az egyszerű élet egy természetes életmódot eredményezett. Jellemző példa, hogy szinte nem voltak betegségek.

A sumer civilizáció csúcsa a Nippur-i időszámítás bevezetésével kezdődött, ekkor már lett órája a kor emberének, de elveszette az időt. Megjelent a hivatali adminisztráció és ehhez iró-olvasó emberek kellettek, így megjelentek az iskolák. Az emberi uralkodásvágy, illetve az istenek összeférhetetlensége háborúkat eredményezett, amihez pénz volt szükséges, és ez eredményezte az adórendszer bevezetését. Ahogy egyre több pénz kellett, egyre nagyobbak lettek az adók, az emberek egyre jobban kibújtak alóla, és amikor már az adóellenőrnek is ellenőre volt, akkor meg is bukott a sumer társadalom.
10/10
otu28 2018 máj. 09. - 15:41:35 10/10
Most nézem kb. 125-ik alkalommal, egyszerűen megunhatatlan. Amilyen bugyutának tűnik, annyira egyedi és szuper! Nagyon jópofa alkotás!
newmoonlight 2018 máj. 02. - 19:33:17
Megtekintése csak agyhalottaknak ajánlott. (Amilyenek pl. az "alkotói" voltak.) 0/10
2/10
Warthog82 2018 ápr. 11. - 15:07:52 2/10
Remekbeszabott szórakozás..4 és fél éveseknek.
Oh jajj 2017 dec. 06. - 08:41:32 Előzmény jozsi86
De, meg lehet unni. Úgy 70-80 alkalommal láttam. Már ha azt is beleszámolom, mikor a közepénél elaludtam vagy épp ott kezdtem nézni.
Tegnap már kihagytam...
10/10
cellasto 2017 dec. 05. - 21:07:47 10/10
maga....német? :D
hatalmas film, akárhányszor meg tudom nézNI :)
jozsi86 2017 máj. 25. - 15:21:31
Egyszerûen imádom minden percét. Humor, akció, látvány, minden adott. Rongyosra néztem már és nem lehet megunni.
Ljerk 2017 márc. 20. - 17:24:54
A maya, õsi sumér világvége (a bolygó beérkezése) azért nem lehet pontos, mert minden alkalommal más a bejövõ szög, a sebesség és a pálya.

Ugyanis - mindig máshol lesznek a naprendszer bolygói egy beérkezésnél, mint a legutolsó alkalommal - így állandóan változni fog a sebessége, pályája, keringési ideje. Elvileg az is elképzelhetõ, hogy bolygó együttállások miatt eléri a Naprendszerbõl való szökési sebességet - vagy túl közel kerül a Naphoz, óriásbolygóhoz. A Merkúr is lehetségesen a Vénusz holdja volt, csak kiszakította onnan a beérkezõ bolygó.
Ljerk 2017 márc. 20. - 17:09:15
Vicces meg sci-fi, meg akció - nekem bejön. Pláne, hogy igaz az alaptörténetben a közeledõ bolygó.

A film háttere:

Az 1800-as években matematikai modellekkel már tudták, hogy van Neptunusz (mert az Uránusz mozgása egyenetlen volt), a csillagászok ezen adatok alapján találták meg.
1911-be Venkatesh P. Ketakar indiai csillagász pedig ma is érthetetlen módon pontosan két égitestet írt le a Neptunusz után.
A Plutót meg is találták, ugyanott volt ahol Ketakar megjósolta.

...itt jön a képbe az utolsó bolygó!

Ami nem köralakú pályán és nem ugyanazon a síkon kering a Nap körül, mint a többi bolygó. Nagyon nyújtott elliptikus pályán mozog, tömege nagyobb mint a Jupiteré, és legalább 20-30 fokos szöget zár be a többi bolygó és a Nap síkjával.

Nem lehet tudni mikor fog beérkezni a Naprendszer központi részére (kb. 3-12 ezer éven belül), de az biztos, hogy felkavarja a gravitációs teret - özönvíz, földrengések, tûzhányókitörések lesznek.
Ehhez kapcsolják a bibliai özönvizet is, a több száz méteres árapály miatt.

NASA honlap (nem valami UFÓ figyelõ központ):
- http://solarsystem.nasa.gov/planets/planetx

Egyébként már az infravörösben látták 1982 körül kétszer is, de mivel nagyon alacsony a bolygó felszíni hõmérséklete (40 Kelvin körül), azóta nem észlelték - nem véletlenül indítják a Plutón túlra az ûrszondákat az amerikaiak.
3/10
sheworebluevelvet 2017 márc. 20. - 08:45:09 3/10
Túlértékelt film, elég béna történettel. Szerintem legtöbben csak nosztalgiából szeretik, nem túl nagy élmény annak, aki felnõttként látja. Szerintem 3/10.
Árpád Bató 2016 dec. 15. - 21:27:55
Tudom, hogy off.

De tényleg, nem én vagyok a mumus.
Csak feldühítettek a rendszergazdák.A weblap tehetetlensége?
Midenkitõl elnézést kérek, fõleg Bendek Pistitõl, aki a kedvencem.

Akartam volna írni valamirõl valamit és nem sikerült.
Most a Sárga Házban csücsülök, és sírok.

A magam Sárga Házában, ha érti valaki. Nem kell messzire menni.

Midnenkinek meg van a maga Sárga Háza!

Tuti. Csak még nek tudtok róla.

Az lesz életetek legboldogabb pillanata, amikor rájöttök.
Árpád Bató 2016 dec. 15. - 21:02:01
Ja igen, itt voltak a fickók.
Mondtam, hogy Bendek István vagyok.
Erre tisztelegtek. Megkérdezték, kit is kellene beviini?
Mondtam, hogy téged, de sajnos nem tudom a neved. Nem is érdekel.

Pedig én csak beszélgetni akartam velük, ahogy veled is.
Valakit mindenképpen be akartak vinni, így rámutattam a szomszédomra.
Soha nem szerettem.

Szegény azóta is ott ül az elmegyógyintéztetben....

Szerettel.Árpád
Árpád Bató 2016 dec. 15. - 20:47:28
Nem akartam senkit bántani.

Nem akartam durva lenni.

De érdekes, amíg szépen írtam addig semmi nem jelent meg!

Most, hogy anyázok, most érdekes, minden megjelenik.

Éngem nem érdekel. Ezt a fórumot elfelejtettem!
Árpád Bató 2016 dec. 15. - 20:38:25
Szó szerint a következõ hozzászólást küldtem el, de mi a fenének??? Eddig nem hogy nem jelent meg, hanem kaptam egy csomó hülye üzenetet.

- Egyetértek veled. HarleyQiunn. Milla tökételetes, de legalábbis nagyon jó választás volt, pont az említett szempontok okán.

- Milla nem egy Paris Hilton, de eléggé ismert - húzó név. Épp ellenkezõleg, nincs terhelve idióta szerepekkel.
- Példának okáért, nem tudnám elképzelni ebben a szerepben Kim Basingert, Julia Roberts-et. Pedig biztosan eléggégé attaktívak lennének. Talán épp a színészetben való ismeretlensége a csúcs. De ez csak az én véleményem.
- Persze éppen itt van a választás nehézsége. Kitõl Mit vársz?
- Semmit nem utálok jobban, mint a félmeztelen, trikókban szaladgáló kigyúrt amazonokat. Önpusztító fegyverekkel a kezükben. Akiknek az arcát még az életben nem láttuk. És ha mégis, inkább menekülök a kifejezéstelen, üveges tekintetük elõl.
- Igaz, Milla, azaz Lilu is szinte félmeztelen, de nagyon jó pont a filmben, hogy nem erre akar építeni. Nem mutatja a testét. Nem egy kigyúrt állati nõre épít. Sebezhetõ, ami pontosan megfelel a film filozófiájának.
- Mert van az is, ha nem is mindenki veszi észre.
- Ráadásul a csaj igenis szimpatikus, nem egy deformált celeb.
- Egy jó filmnek talán a legjobb oldala a szereplõk kiválasztása.

- Ó, folytatnám, de majd késõbb.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu