Az ügynökség

Bakancslistához adom
The Good Shepherd
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 134 perc, 2006

Értékelés:

212 szavazatból
Szerinted?

Edward Wilson céltudatos fiatalember, aki hazájáért, az Egyesült Államokért mindenre képes. Ambiciózus hozzáállása segíti abban, hogy munkát kapjon a II. világháború elején megalakuló hírszerző csoportban. Wilson egyike lesz azoknak, akik létrehozzák a világ legbefolyásosabb kémszervezetét, a CIA-t, és a hidegháború éveiben maga is aktív formálója lesz a kibontakozó fegyveres konfliktusoknak. Miközben látszólag szürke hivatalnokként éli mindennapjait, ifjúkori idealizmusát apránként teljesen felemészti a hírszerzés látszatvilága, amelyben mindenki titkokat őriz, és senkiben sem lehet megbízni. A kubai Disznó-öbölben végrehajtott amerikai invázió után nyilvánvalóvá válik, hogy valaki elárulta a partraszállás tervezett helyét a szovjeteknek. A besúgó utáni kutatás során Wilsonnak élete minden fontos személyes kapcsolatát próbára kell tennie.

Robert De Niro második rendezése – a Bronxi mese után – igazi sztárparádét felvonultató politikai thriller.
Bemutató dátuma: 2007. november 8. Forgalmazó: Intersonic

Stáblista:

Szereplők

Edward Wilson
Sam Murach
Margaret Russell
Bill Sullivan
Philip Allen
Ray Brocco
Joseph Palmi
Thomas Wilson
John Russell

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2007
    Legjobb látványtervezés jelölés
  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2007
    Arany Medve jelölés: Robert De Niro

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
kettyo 2023 okt. 30. - 14:28:12 Előzmény moxika
Szerintem nyilvánvaló hogy ő természetesen ilyen. Arra gondoltam, hogy mikor ő nagy sztár volt sok nő akarhatott hasonlítani rá es ez indította el ezt a divatot. Most meg már a nők egymást majmolják. Azt nem gondolom hogy a nők eredetileg a bantu négerekre akartak hasonlítani :)
moxika 2023 okt. 30. - 09:05:23 Előzmény kettyo
Meg kell nézni a gyerekkori fotóit, születésétől fogva dús ajkakkal rendelkezik. A felső és alsó ajka nem kisimult feszes mint akinek szilikont injekcióznak be, hanem természetesen ráncos. Mondjuk ha a nők azt hitték, hogy fel van töltve az adhatott ilyen inspirációt a nőknek.
DUNAWÖLD 2023 máj. 21. - 15:39:27
Látványos, szép mese a cia- ről. Hogy azóta mi lett belőle... Tudjuk.
Az Ipiapacs hiányzik Walter Mattauval. Sehol nincs.
7/10
sexykex 2022 nov. 21. - 11:20:42 7/10
Anya csak egy van – tartja a mondás félig komoly, félig ironikus változatban. Matt Damon egy ideális kémelhárítót alakít, aki keveset beszél és nem bízik senkiben, ezért a kollégákról is gyűjt adatokat. Robert De Niro filmjének talán legnagyobb hibája, hogy egy idealizált világot mutat be, ahol kevés az akció, a kínzás és a gyilkosság. Inkább elméleti sakkjátszmát folytatnak az ellenfelek, némi sárdobálással kiegészítve. Nos, a CIA nem ilyen.
offtopic
kettyo 2021 jan. 16. - 23:24:16
Nem kimondottan a filmhez tartozik, de gondolom a nők Joliet majmolva kezdték el később feltöltetni a szájukat.
9/10
FrippRóbert 2020 dec. 07. - 14:51:46 9/10
Kitűnő dráma, a film minden elemével ennek a szenvtelen embertípusnak a bemutatására törekszik. A csihi-puhi akciófilmek szerelmesei számára vontatott és unalmas, főként érthetetlen, de ez már megszokott dolog. Matt Damon jelen esetben egy "igazi főszereplő alapanyag", mivel egy ilyen, érzelmi kifejezésre képtelen személyiséget kell megformálnia, ami tökéletesen sikerült is. Angelina Jolie miatt sok olyan ember is megnézte ezt a filmet, akiknek ez nem való, de azért nem árt, ha kilépnek néha a komfortzónájukból. A sötét és kemény, gyakran kegyetlenséget és az érzéketlenséget ábrázoló film egy percig sem öncélú, minden jelenet a nézőben egy elidegenedett világot mutat be, melyben az érző lelkek szenvednek. Soha nem érezzük, hogy Edward Wilson élete és munkája jó volna, de látjuk, hogy benne is maradt valami az emberből.
7/10
sflkjs 2020 febr. 22. - 22:08:11 7/10
Nem volt ez annyira rossz, mint a pontszám indikàlná. Az az igazság, hogy Matt Damon nem egy igazi főszereplő alapanyag. Több filmjében vannak mellette főszereplők, akikkel együtt viszi a jeleneteket. Olyan bizarr feje van, Ripley-ként volt kb tökèletes.
Egyszer règen láttam a filmet, most a CIA téma miatt nèztem meg újra. Angie-nek nem volt más szerep? Ez a mellékszerepnek is alig mondható valami nem méltó hozzá.
Maga a film pedig de Nirot tükrözi, talán maradjon a színészetnél, vagy manapság már inkább ott se.
agathasirmio 2019 júl. 29. - 00:45:40
Sajnos elmulasztottak dinamikát és érzelmeket adni a filmhez. Operatőri munkával, zenével, egy-egy emlékezetes karakterrel ezeket meg lehetett volna oldani. De nem, inkább csináltak rengeteg rövid jelenetet, amikben olykor csak ül egy asztal mögött a matt démon, olykor meg brutálisan végeznek ki, kínoznak meg valakit, de mivel nem vontak be a történésekbe, igazából egyre megy. A filmnek ez az egymondatos baja: nem érdekel eléggé. Nem érdekel eléggé a főszereplő házassága, a fia, a szerelmi élete. Nem érdekel eléggé a munkája. A világ talán legfontosabb titkos szervezetéről szól a film, de még az sem tud érdeklődést kiváltani. De Niro meg a többiek nagyzoló mondatokat eresztenek meg arról, hogy ez milyen fontos meg hogy ne bízz senkiben, de ezek is súlytalanok.

A téma jó volt, a szereplők szintén jók voltak, a rendezést és a forgatókönyvet tudom csak hibáztatni. Szomorú.
4/10
etikett1 2019 máj. 21. - 15:27:35 4/10
Ha valaki egy nagy nevekkel teletűzdelt unalmas filmet akar látni hajrá!
7/10
InteriorLulu 2019 máj. 18. - 10:24:09 7/10
Gulya István a 2007-es port-os kritikájában kicsit el van tévedve: "...amikor is a film főhősét, Edward Wilsont (Damon) a Disznó-öbölbeli amerikai-szovjet intermezzo után azzal a feladattal bízzák meg, hogy mintegy hozza létre a CIA-t, hogy aztán az elképzelt történelmi férfiú mindennapjain át követhessük az eseményeket. Követjük is, 1939 és 1961 között figyeljük, hogyan morzsolódik fel Wilsonban minden..."
(A CIA közvetlen a világháborút követően jött létre, és ez a filmben is így van).
Pedig a kritika amúgy korrekt, még ha én nem is értek vele egyet. A film lapos, sokszor nehezen követhető, nincs fókusza, nincs íve, és így aztán túlságosan hosszú is.
Továbbá eleve nem is értem, hogyan ábrázolhatják ebben a történelmi hűségre (is) törekvő filmben Damon karakterét úgy, hogy Edward Wilson nemcsak hogy nem is létezett, de nem is valaki más valós személyről mintázták, miközben a filmben a bemutatott időszak végefelé kvázi ez a figura irányította a CIA-t...
A forgatókönyv és a rendezés nagyon nem, viszont a korrajz, a díszletek, a fényképezés, és persze a színészek játéka briliáns.
nickerer 2014 nov. 04. - 19:25:28
Én csak azt nem értem, hogy minek kell összevissza vagdosni egy kész filmet.
És ami a felháborító: ha pénzt adok érte, azaz dvd-n megveszem, akkor elvárom, hogy a teljes változatot kapjam meg, ne egy megkurtított csonkot. De nem ez az elsõ eset, mikor a dvd-s változatot csonkolják... Fizetsz, és rosszabbat/ kevesebbet kapsz, mintha csak letöltenéd...
Meg kellett néznem a teljes verziót, hogy meg tudjam érteni. Számítanak a kivágott részek az árnyalásban. Kb. félóra.
Mindenkinek javaslom, hogy a teljeset nézze meg. De ami az õrület: A "teljes" változat is meg van vágva! Hiányoznak belõle olyan részek, amik a vágottban benne vannak, pl. amikor a ruszki kém odaadja a templomban a fiáról a fotókat, vagy amikor hegedültetik a kocsiban a faszit.
Össze kellene a kettõbõl egy valóban teljes verziót állítani, amiben minden jelenet benne van, kivétel nélkül.
1/10
bdius92 2014 aug. 14. - 08:55:27 1/10
Van akinek tetszik, van akinek nem. Én Angelina J. miatt néztem meg, sajnos alig szerepelt benne. Számomra ez a film érthetetlen volt, lány vagyok, szóval érthetõ szerintem. Ez inkább egy pasis film...
Cleo. 2014 júl. 01. - 19:03:58 Előzmény Deniss
igen, kétségkívül jolie leggyengébb filmjei közül való; persze nem miatta gyenge, hanem az egész történet egy hulladék
5/10
Deniss 2013 nov. 30. - 18:31:37 5/10
Nem vagyok egy nagy fikazos fajta de ez a film kész katasztrófa !
Se füle se farka,unalmas , szinte nem történik semmi érdekes !5/10
bowlingcamps 2012 szept. 30. - 09:35:19
Martina Gedeck valahogy lemaradt a stáblistáról.
Persze nincs akkora szerepe, de mégis.
Deszpina 2012 szept. 29. - 15:35:32
Tök jó film. De akinek Bud Spencer az ízlése, fõmûsoridõben nézegetheti.
szalci 2012 szept. 29. - 09:24:15
Igazad van!
GIJoe 2012 aug. 28. - 00:15:32 Előzmény Ze74
Nem rossz film, IDIÓTA RTL rászokott arra hogy ilyen baszott késõn ad tûrhetõ filmeket...
Az egy dolog hogy ótvar olcsó mûsorokat csinálnak, fõmûsoridõben Bud Spencerrel, vicc...
5/10
Ze74 2012 febr. 16. - 13:39:14 5/10
Elég vontatott,bár aki kibírja a közepéig,onnantól már érdekesebb.
Lehet,hogy csak nagy volt az elvárásom Robert De Niro miatt.
idlosza 2012 jan. 08. - 19:30:55 Előzmény blowup
OK. :)
Összes hozzászólás