Az Úr sötét anyagai

Bakancslistához adom
His Dark Materials
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-amerikai családi kalandfilm, drámasorozat, 60 perc, 2019

Értékelés:

41 szavazatból
Szerinted?

A kalandos fantasy sorozat főhőse a látszólag egyszerű, hétköznapi, ám bátor kislány egy másik világból. Lyra (Dafnee Keen – a Logan című filmben megismert X-23-as) ugyanis egy párhuzamos világ lakója is egyben, melyben a lelke egy állandóan változó állatka képében kíséri egész életében. Amikor a legjobb barátja eltűnik, Lyra nyomozni kezd. Egy bátor fiúval, Will-lel az oldalán ördögi összeesküvés nyomára bukkannak, melynek szálai a messzi északra vezetnek. A főbb szerepekben James McAvoy (X-Men filmek, Az – Második fejezet, Széttörve), Ruth Wilson (A viszony, Luther), Lin-Manuel Miranda (a Hamilton musical írója és rendezője), Clarke Peters (Drót, Treme), James Cosmo (Trónok harca, Csernobil) és sokan mások.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
maxhell máj. 11. 16:29:35
Az első két évad után kérdezem: ki fog derülni valaha valami ebből a sorozatból?
8/10
Fetisha jan. 25. 01:22:12 8/10
Tini korom kedvenc könysorozata volt, a belőle készült film -annak idején- nagy csalódást okozott. Ez a sorozat sokkal jobban sikerült, habár a főszereplő nem túl szimpatikus. Ennek ellenére szívesen nézem a sorozatot, szórakoztató. De mint sok könyv alapú filmnél, itt sem sikerült mindig elkapni a hangulatot. Akinek kicsit is tetszik a téma, ajánlom a könyveket elolvasni, sokkal nagyobb élmény lesz.
1/10
juhospet jan. 23. 01:47:55 1/10
Őszintén szeretni akartam ezt a sorozatot.
Tudom, hogy sok pénzt tettek bele, komolyan vették, áldozatot hoztak az elkészültéért, és ha valamit szenvedéllyel csinálnak, az meg is látszik. Tényleg gyönyörűek a képek, szépen illeszkedik bele a CGI, a kis szőrmókok, mintha valódia lennének. Persze, hogy úgy tűnik, ezt már megszokhattuk, de akkor is megér egy dicséretet, rengeteg munka lehet benne! Pan és Lyra kapcsolata átélhető, megérthető. Ezt a film sorozat mivoltából adódó hossza teszi lehetővé.
Nagyon jó, hogy a főhős viselkedése nem sztereotipikus. Nem kiszámítható, hanem nagyon reszponzív a helyzetekre és érzelmileg nagyon érett, intelligens, ettől pedig érdekes módon kiszámíthatatlan. Sorolhatnám még az okait annak, hogy az elkészült két évadot végignéztem, de inkább rátérek eme hozzászólás megírásának fő okára, azaz a film szellemi mondanivalójának megvilágítására – spirituális szubsztanciájának leszűrésére.
Nem hasonlítom más filmekhez, úgy írom, mintha csak ez lenne a műfajban.
Szóval, az érződik, hogy az író nem kicsit be van rágva a Katolikus Egyházra. Ezzel nem is lenne problémám, a felháborodás egyértelműen jogos.
Azzal van inkább problémám, hogy egyházellenesnek próbál látszani, pedig nem, ez csak a látszat.
Ha a Bibliai értékek legalább bujtatva pozitívumként ott lennének, akkor Isten is valahol ott lehetne a háttérben, de nincs! Ettől pedig elvész a mondanivaló erkölcsi alapja.
Olyan dolgokra gondolok, ami egy nem-hívő ember lelkiismeretében is ott van és "érzi" hogy mi a helyes és mi nem, valamilyen mértékben.
A filmben a gonoszságot képviselő, magát a jó védelmezőjének tartó Magisztérium ellenében fellépő szabadító hős, Asriel a cél érdekében megöl egy kisgyermeket és ezzel egyben a filmet is... megfosztva azt erkölcsi értékétől hiszen ugyanazt teszi, mint a gonoszok. Belső logikáját is felborítja, mintegy a saját kardjába dől. Pedig lehetett volna jó is... :(
Jellemző, hogy a bűn fogalmát igyekszik általában relativizálni, beilleszkedve a mostani divatos, de annál kártékonyabb trendbe. Ezzel sajnos alkalmas arra, hogy egy fiatal néző ítéletalkotását bizonytalanná tegye - a jó és a rossz közötti különbségtételre alkalmatlanná, de akár idősebbekre is ártalmas lehet.
Összegezve úgy mondanám, hogy nem egyház-ellenes, hanem egészséges lelki fejlődés- és alapjába véve Isten-ellenes a film!
3/10
Atis88 2020 febr. 17. - 21:22:54 3/10
Az utolsó 2 részt meg se néztem. Dögunalom az egész, nem sül ki belőle semmi és a színészek is felejthetőek. James McAvoy még jó is, de ő meg keveset van a vásznon...
6/10
AngelTimi88 2020 jan. 21. - 12:03:03 6/10
Nagy csalódás. Az amúgy sem izgalmas filmet sorozatrészekre darabolták, azt még jobban elhúzva. Elkezdtem nézni, de abba kellett hagynom, annyira nem nyújtott semmi érdemlegesen újat. Egyszer talán folytatom hátha mégis tartogat valamit a sorozat, amit a film félbe hagyott...
Ton56 2019 nov. 23. - 09:41:17
Semmiképpen ne említtessék meg az eredeti ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_arany_ir%C3%A1nyt%C5%B1 )
GaborT28 2019 nov. 10. - 07:21:36
JonathanSeagull 2019 nov. 09. - 09:16:11
Az első rész nagyon nem tetszett, Harry Potter, Trónok harca, Narnia, minden van benne. Elsősorban Ruth Wilson miatt néztem meg, de ő is csalódást okozott. Ha emiatt a sorozat miatt hagyta ott az "A viszony"-t, akkor nagyot hibázott (bár lehet pénzügyileg jobban járt). Abban a sorozatban elképesztően jó, vitte az egészet, ebben viszont eléggé szürke.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu