Az utolsó család

Bakancslistához adom
Ostatnia rodzina
16 éven aluliak számára nem ajánlott lengyel életrajzi dráma, 123 perc, 2016

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Amilyen különleges volt a lengyel Beksiński család élete, olyan rendkívüli a róluk készült film is. A hetvenes évek közepétől harminc éven keresztül követjük a szürrealista festményeivel nemzetközi hírnevet szerző apát, a nyolcvanas években kultuszstátuszba kerülő DJ és rádiós műsorvezető fiút és a család nőtagjait, akik valahogy próbálják elviselni az excentrikus férfiakat. Lengyelország természetesen rengeteget változott ezekben az évtizedekben, de mi csak a családon keresztül, nagyrészt egy lakótelep két lakásából látjuk a szükségállapotot vagy a rendszerváltást.
Az utolsó család a legkevésbé sem életrajzi film, hanem különleges családi tabló, amely egy rendkívül fura famílián keresztül mutatja be az életet a keleti blokkban - anélkül, hogy bármilyen formában is politizálna.
Bemutató dátuma: 2017. május 11. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Zdzislaw Beksinski
Tomasz Beksinski
Zofia Beksinska
Piotr Dmochowski
Stanislawa Beksinska

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
Alysonnemaparker 2022 júl. 05. - 13:24:49 5/10
Nagyon vártam már ezt a filmet, hogy magyarul is elérhető legyen! (Mivel imádom Beksinskit, és alapból minden életrajzi festős filmet.) Sajnos nagyon nagyot csalódtam a történetet illetően. Mint film, nagyon jó, megkapó, érdekes, naturális stb... De aki arra számit, hogy többet megtud a festőről, mint amit interneten könnyen megtalálni róla, az csalódni fog! Vagyis egy-két apróság, de én hiányoltam az alkotás folyamatának rekonstruálását: belső monológok, esetleg a víziók konkrétabb megjelenítése. És legfőkeppen az ecset sercegése, a finom kidolgozás, a videók felhasználása hogyan történt?
Olyan életszakasz tragédiákat mutat be a film, amik jóval azután történtek, hogy kialakult volna a szürreális képi világa. Sajnálatos módon, a film nagyobb része a fia vivódásait mutatta be, aki engem spec kra nem érdekel! (Egyáltalán nem volt még a kapcsolódási látszata sem a filmben, hogy miatta festett volna ilyeneket. Pedig biztos volt, de azt a nézőnek magában kellett összerakni.) Olyan a film, mintha kivágták volna a jeleneteket összekötő fontos történéseket, egy "Nézz utána, ha nem érted" alapon.
Egy dolog viszont érdekes volt, hogy a 20 év technikája hogyan változott (telefonok, han. és képfelvevők.
Szval inkább lengyel film és fesztiválfilm kedvelőknek ajánlom, nem a Beksinski-rajongóknak.
9/10
euTanázia 2021 júl. 17. - 15:31:37 9/10
Remek film, Dawid Ogrodnik meg csodát tesz a szereppel.
törökbálint 2021 ápr. 28. - 15:38:57
Kitünő film volt, még úgy is élvezetes, h az első óráját nem is láttam. Egy család megsemmisülését követhetjük figyelemmel, ami bárhol lejátszódhatott volna a külső-belső körülmények szerencsétlen együttállása esetén. A rendezés megint mestermunka. A fiút játszó szinész meg szerintem olyan zseniálisat alakít, amit ritkán látni.
10/10
4427-28 2017 máj. 17. - 19:28:14 10/10
Két kiváló lengyel film is megy most a mozikban, mindkettõ fõhõse egy egykori híres lengyel festõmûvész.
Wajda \"Emlékképek\" c. filmje inkább társadalmi dráma, ez a film - címének megfelelõen - inkább családi dráma.
Igényes filmek kedvelõinek mindkettõ ajánlott!