Film

Az Útvesztő: Tűzpróba

/Maze Runner: The Scorch Trials/
amerikai sci-fi akciófilm, 133 perc, 2015 16 éven aluliak számára nem ajánlott
  • f
  • mb
  • mb
  • mb
  • mb
  • f
  • f

Értékelés:

220 szavazatból
Szerinted?

Az Útvesztő csak a kezdet volt. Thomas (Dylan O'Brian) és társai hiába reménykedtek benne, hogy ha kijutnak a titokzatos pokolból, a régi életük várja őket. A falak túloldalán nem a béke, hanem újabb borzalmak leselkednek rájuk. A világ rémisztően megváltozott; a rend felbomlott, az anarchia és a pusztulás az úr: félig emberi lények vadásznak az utolsó túlélőkre és az utolsó túlélők pedig az Útvesztő szökevényei nyomába erednek.
A csapat a Veszett elől menekülve átmeneti biztonságra lel, ám amikor rájönnek, hogy ez is csak egy csapda, folytatják a menekülést: a perzseltföldön azonban minden pillanat új meglepetést és új izgalmat hoz és ki tudja, hogy merre találják a többi lázadót, akinek a keresésére indultak.

Bemutató dátuma: 2015. szeptember 17. (Forgalmazó: InterCom)

Stáblista:

Kapcsolódó cikkek:


Vélemény:

2018 máj. 19. - 19:40:00
2018 máj. 19. - 19:40:00
Hát valahol a szívemből szóltál, én is a közelmúltban olvastam az elsőre kiadott 3 könyvet és én mondjuk már korábban láttam mind a 3 filmet a 3. részt moziban, és nekem is leesett ez a dolog hogy ez a 2. film inkább a 2. és a 3. regény afféle összeturmixolt jócskán átírt változata nem több egy szinten túl, ettől függetlenül mint film nekem tetszik a mai napig épp ma néztem újra délután ezt a részt is de mint könyvhöz való hasonlítás terén, a film végeredményben eléggé alulteljesített sajnos. Szóval mindent egybevetve eléggé felemás a felállása a dolognak egyrészről jó film mint sima film mert úgy nincs vele bajom, viszont ez a slendrián hozzá állás a regényhez amit itt is meg már az első film esetében is tanúsítottak eléggé tüske az oldalamban.
2018 febr. 03. - 02:52:00
2018 febr. 03. - 02:52:00
Minden szavaddal egyetértek! Felháborító, amit az eredeti regénnyel mûveltek, ami egy kategóriákkal fajsúlyosabb olvasmány egy zombi-apokalipszissé degradált és idétlen kommandós jelenetekkel teletûzdelt hulladéknál. Az a legnagyobb baj az egészben, hogy ehhez Dashner is asszisztált valamilyen szinten, úgyhogy kijárna ezért neki is 1-2 józanító nyakleves. Legalább egyszer jelezte volna (ha egyáltalán kikérték a véleményét), hogy "Hé, ez egy tök más sztori az én karaktereimmel! Menjetek már a francba és legalább adjatok neki más címet, ne pedig az Útvesztõ trilógia részeként adjátok el!" Fel sem tudnám hirtelen sorolni, hogy mennyi minden zavart a film nézésekor, úgyhogy neki sem kezdek a részletezésbe. Az elsõ rész még képes volt hellyel-közzel követni az eredeti cselekményszálat, bár már ott is voltak olyan jelentõs eltérések, ami egyértelmûen elõrevetítette, hogy a folytatást nem fogják tudni logikusan, de legfõképp hûen a regényhez továbbvinni. És aki esetleg azt hinné, hogy a könyvbeli események ne lettek volna kellõen pörgõsek, fantasztikusak vagy látványosak, annak ajánlom a Tûzpróba c. könyv azon részeit, amelyben pl. a fiúk az alagútban küzdenek a cseppfolyós fémcsapda ellen, ami lefejezni képes vagy a kapszulákból kikelõ "fénygömbös" lényekkel vívott harcukat. Ezek a próbák - merthogy a 2. résznek épp errõl kellett volna szólnia, hogy a próbák folytatódnak - sokkal jobban a székhez szegezték volna azokat is, akik inkább az akciót kedvelik, mint mondjuk a "Legenda vagyok"-ból átemelt felturbózott zombis kergetõzés, mivel ez fantáziátlanságra vall, pedig a könyvrõl minden elmondható, csak az nem, hogy fantáziátlan lenne.
Aki tehát teheti, javaslom, inkább olvassa el a könyveket, ezt az adaptációnak csúfolt vackot meg kerülje el nagy ívben.
szavazat: 1/10 2018 jan. 29. - 00:50:55
2018 jan. 29. - 00:50:55
Ez milyen könyv alapján készült? Mert a Tûzpróbához a világon semmi köze. Láttam jó pár félrecsúszott adaptációt, kihagyott meg utángyártott szereplõket, kivágott jeleneteket, de hogy a neveken kívül egy az egyben átírják az EGÉSZET és halvány hangyafingnyi köze sem marad az eredetihez... na ilyet még nem. Sem a cselekmény, sem a helyszínek, sem a szereplõk, SEMMI nem úgy volt, ahogy a regényben. Egy nagyon komplex, feszültségekkel teli drámából csináltak egy B kategóriás, üvöltve futkozós, unalmas ZOMBIFILMET. Holott a könyvben nincsenek semmiféle zombik, de mit számít...
Az elsõ film sem lett tökéletes, de az kifejezetten tetszett, nagyrészt passzolt a könyvhöz. De ez? Azért ez már felháborító, szégyen, hogy így szétbarmolták.
Önálló filmként elmegy egyszernézõs, popcornos zombis mozinak, úgy 5/10.
Folytatásként már csalódás, de aki csak a filmeket nézi és más nem érdekli, annak jó, úgy 3/10.
De a könyv adaptációjaként, márpedig az, egy óriási bukás. 1/10 És ha tehetném, végig pofoznék mindenkit, aki ebben részt vett. Pofátlanság.
2018 jan. 27. - 15:39:15
2018 jan. 27. - 15:39:15
olvasd el a mind a 3 könyvet
2017 nov. 25. - 22:56:24
2017 nov. 25. - 22:56:24
Te jó ég mi ez a kamu halmaz? Az egész film egy vicc.
Elejétõl kezdve tele kamuval.
SPOILER---> szellõzõkben sétafikálnak (lerögzítve semmi, pont tökéletes a kémkedésre) Bejutnak a titkos laborba, semmi riasztás, sehol egy kamera? 5 perccel késõbb a fõnök bemegy a kameraszobába vagy 20 monitor, csak ott nincs ahol õk kémkedtek? Menekülõ ajtónál megállnak trécselni, kommandósoknál ott a sokkoló de egyik se használja, aztán az ajtó mégis kinyílt 2 srác mögé keveredett, de honnan mikor? Az elhagyatott plázába találnak zsír új zseblámpákat, ruhákat, és ez még csak az elsõ 30 perc. <--- SPOILER vége. Kiábrándító...Nem igaz, hogy nem lehetett volna ezt ennyi kamu nélkül, hitelesebben megoldani...
2016 nov. 25. - 13:42:36
2016 nov. 25. - 13:42:36
Nem volt rossz ez a rész sem, de még mindig nem teljesen világos, mi a francért hozták létre az útvesztõ(ke)t. Van valakinek valami ötlete, lelõtték már ezt ebben a két részben, vagy majd csak késõbb fogják, vagy csak én nem értem? Azért így a 2. rész végén kicsit zavar, hogy ezt a témáz mindig bénán ködbe burkolják és elmismásolják, szándékosan, vagy bénaságból.

SPOILER féleség

Ami infót össze tudtam szedni eddig:
1. az elsõ rész végén a Veszett elmondja, hogy jött a vírus és vannak immunisok, akiknek az agymûködésüket vizsgálni akarják, hogy miért mások, ezért berakják õket a labirintusba.
2. a második rész elején kiderül, hogy lecsapolják a gyerekek vérét, hogy ellenanyag féleséget nyerjenek ki belõlük, és azzal kísérletezgessenek
3. a második rész közepén a buliszervezõs csávó elmondja, hogy õ gyûjti össze a gyerekeket és utána "elválasztják a búzát a pelyvától", vagyis gondolom kiválogatják, hogy ki immunis (?)

Most akkor végülis erre jó az útvesztõ, hogy ott kiválogatódnak az immunisokat? Mert gondolom a siratók a vírust fecskendezik bele a srácokba, nekem legalábbis nagyon úgy tûnt. De akkor mi a tökömért nem nyomják beléjük simán a vírust, aztán egybõl látszana, hogy ki immunis és ki nem az.
Vagy elõtte kiválogatják az immunisokat és bent a labirintusban csak az "agymûködésüket" vizsgálják? Akkor miért halnak meg bent a befecskendezett vírustól? Vagy az nem a vírus?

SPOILER vége

Szóval bármennyire is tetszik a két film, baromira zavar már, hogy a legalapvetõbb pontját ilyen szinten magyarázatlanul hagyják. Tippek, esetleg megoldások a könyvbõl?
2016 nov. 17. - 10:36:01
2016 nov. 17. - 10:36:01
"Ha nem olvasom elõtte a könyvet, lehet, hogy sokkal jobban tetszene. Viszont akkora eltérések vannak, amik felett nem tudok csak úgy szemet hunyni. Szinte több újonnan kitalált karakter van benne, mint eredeti."

Írtad még azt is, hogy Mary karaktere kulcsszereppel tûnõ volt, noha a könyvben benne sem volt és a filmben is csak ha 5 percet szerepeltették, - nem tudtunk meg igazán sokat róla és már végeztek is vele... - Ehhez annyit fûznék, olvastam imdb-n, hogy a trilógia 2. része nagyon sok kritikát kapott mert nem igazodott igazán a könyvhöz, a készítõk viszont azt ígérik, hogy a harmadikkal kompenzálják a 2. eltéréseit / hiányosságait. Kár, hogy 2018-ig várnunk kell vele.
2016 nov. 17. - 10:26:00
2016 nov. 17. - 10:26:00
A tengerentúl 2018 januárjában kerül a mozikba. Eredetileg 2017 márciusa lett volna, de idén májusban a fõszereplõ srác súlyosan megsérült a forgatáson és emiatt a késés / leállították a tovább jelenetek forgatását.
2016 szept. 20. - 10:34:32
2016 szept. 20. - 10:34:32
A filmrõl nekem rögtön az Éhezõk Viadala ugrott be. Vajon miért!????
Egyébként mikor jön a folytatás?
szavazat: 5/10 2016 aug. 21. - 22:31:52
2016 aug. 21. - 22:31:52
5 / 10 Újabb mese felnõtteknek.
2016 jún. 07. - 02:30:57
2016 jún. 07. - 02:30:57
Az elsõ résszel úgy voltam, hogy oké, ez tényleg az, mint ami a könyvben van, pár dolog eltér, pár dolgot máshogy csináltak, de összességében ez még jó is, mert nem tudom percrõl percre, hogy mi fog történni.
Na de ez........
SPOILER SPOILER SPOILER
Ahogy írtam, az elsõ nagyrészt tetszett, viszont azt pl utáltam benne, hogy Gally ilyen tök menõ arc volt, féltek tõle a többiek, stb. A könyvben egy gyáva szar volt, mindenki utálta, rohadtak a fogai, meg bûzlött is.
A második film kb addig tetszett, amíg Winston meghalt, sõt addig még teljesen király volt, hogy máshogyan közelítik meg, mint ahogy a könyv. Az üldözõs jelenet abban a plázában vagy miben kifejezetten jó volt! Aztán miután meghalt a srác, elborult minden, és értetlenül néztem a klisézuhatagot ami zajlott elõttem. Janson nevû karakter egyáltalán nem is volt a könyvben. Marcus sem volt. Mary sem volt, pedig az õ halála a filmben különösen jelentõségteljesnek tûnt, mégse tudtunk meg róla az égvilágon semmit. Az végén gépágyúzó fickó (talán Vincent?) sem szerepelt egyáltalán a könyvben.
Meg ami igazán gáz, az az, hogy Thomas, Teresa és Aris telepatikus képességeinek szála totálisan eltûnt a történetbõl, pedig a könyvben nagyon fontos.
A könyvben konkrét utasításokat kapott a lányok és a fiúk csapata is, hogy mit kell tenniük, hogy élhetnek túl. Ehhez képest a filmben csak úgy maguktól megszöknek aztán vagánykodnak mindenfelé. Lehet, hogy az alkotók ezzel azt akarták elérni, hogy önállóbb gondolkodású talpraesettebb karakterek legyenek, de ezzel abszolút el is vesztette a sztori azt a feszültséget ami a könyvben nekem igazán lebilincselõ volt, hogy folyamatosan figyelik õket, és amikor végre azt hiszik, hogy megoldották a dolgokat, újra elszaródik minden - a felsõbb terv alapján.
SPOILER SPOILER SPOILER

Összességében olyan érzésem volt, hogy az alkotók elolvasták a könyvet kb a negyedéig, aztán TL,DR jelszóval inkább csináltak egy filmet, aminek pár karakterét ugyanúgy hívták, mint a Tûzpróba címû könyv szereplõit. És amiben sokkal inkább az akciódús jelenetek voltak a fontosak, mint az, hogy a karakterek min mennek keresztül lelkileg. Na meg több karakter is egész más, mint a könyvben, csak egy fontosabbat hogy említsek:
"De az egyik lány, egy csinos, idõsebb tinédzser, hosszú, meglepõen ápolt hajjal,..." --> Ez valahogy nem passzol a filmbeli Brenda karakterére.

Ha nem olvasom elõtte a könyvet, lehet, hogy sokkal jobban tetszene. Viszont akkora eltérések vannak, amik felett nem tudok csak úgy szemet hunyni. Szinte több újonnan kitalált karakter van benne, mint eredeti :(
szavazat: 3/10 2016 máj. 16. - 14:37:05
2016 máj. 16. - 14:37:05
Összességében nekem nem tetszik eme alkotás. Láttam az elsõ részt, az végig lekötött, izgalmasnak találtam és tetszett a film végi történet átvezetés.
Most nem egy zárt rendszerben játszódik a történet, ami számomra nem baj, mert ettõl lehetett volna jó, érdekes. A fõszereplõ a színtiszta jó megtestesítõként nekem nem jött be, gyerekes megoldásnak tartom. A film végi kitörési jelenet annyira tipikus, klisés, hogy szinte már fizikai fájdalmat okozott. Számomra a rossz és a közepes alkotás határán mozog. Az elsõ rész után mindenképpen csalódás.
szavazat: 8/10 2016 ápr. 05. - 21:27:24
2016 ápr. 05. - 21:27:24
Igaz az éhezõk viadalánál nagyságrendekkel jobb.
Ehhez képest az éhezõk viadala annyira izgalmas mint a barátok közt.
Nekem ez az Útvesztõ nagyon bejött,már az elsõ is jó volt,és végre egy 2.rész ami jobb mint az elsõ.(pedig szinte ilyen nem is létezik,talán egy kezemen meg tudnám számolni az elmúlt 30 év termésébõl)
szavazat: 9/10 2016 márc. 28. - 02:02:41
2016 márc. 28. - 02:02:41
A hozzászólásokat átolvasva úgy látom a többségnek nem jött le a "storyline" - kár, pedig nagyon ott van.
A posztapokaliptikus sci-fi-k egyik legjobbja, veri az Éhezõk viadalát, pörgõsebb, akciódúsabb, nekem a story jobban fekszik.
Érdekes módon kifejezetten bejött hogy a második rész teljesen eltérõ közegben játszódik mint az elsõ, ugyanakkor egyértelmû folytatása az egyesnek - a harmadikkal lesz majd kerek a történet.
2016 márc. 04. - 19:01:22
2016 márc. 04. - 19:01:22
hát igen...
keggyetlen szar lett
pedig az elsö rész egész ígéretes volt, egész eredeti
de eeeeeeeeeeez...

kb 6 részletben tudtam csak megnézni annyira untam
szavazat: 1/10 2016 febr. 26. - 13:24:27
2016 febr. 26. - 13:24:27
Gyenge lett elsõ jobb volt minden tekintetben 4/10
2016 febr. 10. - 19:00:21
2016 febr. 10. - 19:00:21
Teljesen eltér a könyvtõl. Ezzel elcseszték...
szavazat: 7/10 2016 jan. 28. - 11:02:30
2016 jan. 28. - 11:02:30
Az elsõ rész ígéretes volt. Ez viszont elvette a kedvem a folytatásoktól. Nagyon nem örülök, hogy zombifilm lett belõle. Most komolyan nem tudnak ennél jobbat kitalálni?! Már annyira elegem van a zombikból... 7/10
szavazat: 10/10 2016 jan. 13. - 21:37:11
2016 jan. 13. - 21:37:11
Elég jó volt, fõleg az eleje, meg a vége. A közepén egy picit lapos volt, de azért egyáltalán nem untam.
Nem szeretem az efféle filmeket, de ez azért lekötött:D
Spoiler
A zombik tényleg nem kellettek volna bele. Unalmas, nem egyedi.
2016 jan. 10. - 12:01:49
2016 jan. 10. - 12:01:49
NAgyon jó volt. Meglepett, hogx Teresa feladta õket a VESZETNEK.
Összes hozzászólás