Bagger Vance legendája

Bakancslistához adom
The Legend of Bagger Vance
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 121 perc, 2000

Értékelés:

149 szavazatból
Szerinted?

Savannah, Georgia állam, az 1930-as évek nagy világválsága után: Rannulph Junuh (Matt Damon) a környék legjobb golfozója. Szerencsés fickó, hiszen barátnője a város leggazdagabb polgárának lánya. A leendő apósé a legszebb golfpálya. Közbeszól az első világháború: Rannulph-ot elviszik katonának Európába. Egyedüli túlélője egy véres missziónak, de otthon halottnak vélik és lassan elfelejtik. Tizenöt év múlva visszatér városába. Emlékezetkiesésben szenved, ráadásul züllött életmódot él. Egykori apósjelölte öngyilkos lett, szerelme pedig a hitelezők elől próbálja megmenteni a családi vagyont, közte a golfpályát. Hirtelen ötlettől vezérelve a hölgy pénzdíjas golftornát hirdet, a leghíresebb golfozókat a városba csábítva. Néhányan emlékeznek még a csavargóra, aki istenien golfozott. A titokzatos életművész, Bagger Vance (Will Smith) a fejébe veszi, hogy újra klasszist farag a lecsúszott bajnokból. Persze csak ha Rannulph rájön, mi is az a golf.
Bemutató dátuma: 2001. március 15. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Bagger Vance
Rannulph Junuh
Adele Invergordon
Walter Hagen
Bobby Jones
Grantland Rice
John Invergordon
Hardy Greaves

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
offtopic
sexykex 2020 nov. 14. - 15:01:59 6/10 Előzmény György Spiák
Bocsi, de az utolsó LSD-bélyegemet felragasztottam a korinthosziakhoz írott „Miért nem volt meleg víz az apartmanban?” című levelemre, ráadásul az ógában akkora a zsinag, hogy a saját gondolataimat sem hallom. Emiatt a tieidre kell koncentrálnom, amik – valljuk meg őszintén – kissé kaotikusak. A cigány nép keletkezésével kapcsolatban például úgy véltem, egy autentikus véleményre van szükség. Megkérdeztem hát Janó bát, az öreg prímást, hogy mit gondol az ügyről, de csak annyit mondott, hogy „akácos út”. Gondolom arra célzott, hogy a mítoszok, mondák, regék és legendák nem fejtik ki az igazság összes létező aspektusát, hanem belesüllyednek a múlt tövises párájába. Hiszen a cibetmacska sem nyávog hiába.

Természetesen a Scablands-ról is meg van a véleményem, de lehet, hogy megtartom magamnak. Hiszen azóta a Varas Földek begyógyultak, a Columbia-fennsíkon mindössze egy párszáz méteres kanyon emlékeztet a régi sebre. Meg Harley Bretz, akit annak idején lehurrogtak – na, nem a hódok.

Azonban, ott van a kutya elhantolva, hogy a kereszténység előtt is voltak legendákra hajazó mesék, amiket nem legendának hívtak – se a mai irodalom tudósok, se az akkori tudatlanok – mert akkor ez a szó még nem is létezett. Sőt, igen valószínű, hogy sehogyan sem hívták, inkább csak tolták a dumát, amit vagy kiagyalt, vagy megálmodott valaki. Nem hiszem, hogy látta volna, mert aki ilyeneket látott, mint az amerikai özönvíz, annak nem voltak leszármazottjai. Na, de tudjuk jól, hogy nem csak az íreknek van írmagja, aki mégis fennmaradhatott. Innen erednek az eredetmondák, a hiedelemmondák és a többi zöldség, aminek hol van alapja, hol meg nincs.
György Spiák 2020 nov. 11. - 21:34:59 Előzmény sexykex
Ez a keresztény vallás megközelítése. Ami nem baj. A baj ( már ha az lenne D D ) ott kezdődik , hogy ki a szent a magyarok vándorlásában vagy eredetében.Esetleg kit avattak szentté a görögök amikor még a kereszténységet nem is pólyázták. Mi több ! Vagy kétezer év múlva keletkezett. Több ezer , sőt tízezer évvel a kereszténység ELŐTTRŐL származik a legtöbb. Magyarázzam???? Hiszen nem is értelmezted a példának hozott amerikain legendát. Ami az ottani özönvíz legendája és igencsak több mint 10 000 éves. Vagy ott a hód a szent? Na és szentté avatják a vérfertőző apát? A cigány nép apa és leánya nászából keletkezett. AMI DICSŐSÉG VOLT egykor nem pedig szégyen. Emlékezzünk arra , hogy a királyi törzsek SŐT A FÁRAÓK IS így házasodtak ,( vagy testvér testvérrel) hogy a királyi vér érintetlen legyen. A cigány nép így akarta a felsőbbségét ábrázolni a többi törzsek felett. A kereszténységszemély szerint megnevezi a "hőseit" ami a legendáknak nem ismérve. Ugyanis a kereszténységgel szemben itt nem is ez a lényeg.
6/10
offtopic
sexykex 2020 nov. 11. - 20:40:17 6/10 Előzmény György Spiák
Hivatalos megfogalmazásban: „A legenda sajátos keresztény irodalmi műfaj, a szentek életét dolgozza föl. A legendák célja, hogy leírják azokat a csodás eseményeket, amelyek alapján a történet főhőse szentté avatható, illetve szentté avatása már meg is történt. A határozott cél és mondanivaló kialakította a legendák szerkezetének klasszikus formáját: először a szent életéről olvashatunk, majd a hitéért vállalt szenvedéseiről, végül csodatételeiről. A legendák tartalmi és formai jegyei fokozatosan alakultak ki: már legendának nevezhetők az Ószövetségben Sámuelről, Illésről, Ézsaiásról olvasható történetek is. A kereszténység korai évszázadaiban a legendák a hitükért vértanúságot vállalók életét mutatták be, példájukat hirdették. A gyülekezetekben a vértanúkról szóló történeteket olvasták fel. E tevékenység adta nevét a műfajnak – a legenda latinul annyit jelent: olvasandó, olvasnivaló. A kereszténység térhódítása után a vértanúság ritka eseménnyé vált, a legendák immár a csodatévőkkel és az ő tetteikkel foglalkoztak.”
György Spiák 2020 nov. 10. - 10:10:54 Előzmény sexykex
Szebb ha mese helyett legendát mondanak. DE a legenda nem mese. A legendáknak a 95% igaznak bizonyult. Még ha nem is kell szó szerint érteni őket. Ráadásul a vallás áll a legtávolabb a legendáktól . Ez a hiten alapul a legendák meg megtörtén dolgokon. Csak éppenséggel a legendákat nem írott formában terjesztették .Mivel olyan régi a legtöbb , hogy nem is volt még írásbeliség. Egy amerikai legenda tömören : - Volt egy hatalmas jég gát fenn északon. Mögötte még hatalmasabb víz . Egy hód kirágta a jeget és özönvíz zúdult Amerika északi részére. - A valóság : Volt egy hatalmas jég gát fenn északon. Mögötte még hatalmasabb víztömeg . ( több mint ma a Nagy-tavak összesen) . A jégkorszak utáni felmelegedés hatására özönvíz zúdult Amerika északi részére. Így alakultak ki a varas földek. A varas földek is megérne egy pár szót . de a gugliban is benne vannak.
ilali 2020 okt. 12. - 13:58:05
***SPOILER/OFF***
Alig találni képet, adatot a főszereplőről, a Frank Greavest alakító Trip Hamiltonról.
Legalább nem hagyták ki a történetből.
***
Kép. Trip Hamilton
Felv: Michael Ballhaus
6/10
sexykex 2020 aug. 10. - 10:01:40 6/10
Én még ott tartottam, hogy a legenda valami vallási történet, aztán rá kellett jönnöm, hogy a legenda lehet csodás elemekkel átszőtt kitalált, kiagyalt történet is. Mondjuk ez utóbbira elsősorban a filmből jöttem rá, amikor Bagger Vance golfozni tanította a szép nevű Rannulph Junuh-t. Színtiszta mesefilmet látunk a hős kapitányról, aki lelöveti összes emberét; a gyermekbarát kártyabarlangról; a PTSD tüneteit mutató alkoholistáról, aki úgy puccba vágja magát, amikor kell, hogy csak, na; a csodacsicsa Adele-ről, aki menekülés közben mindig szem előtt marad – igaz, neki érdemes is.
Nagyon szép film és nagyon tetszett volna, ha nem várok valami komolyabb történetet. Sajnos a meséktől mindig leesik a tetszésindexem, amit még a kiskölyök sem bírt felpumpálni, noha nagyon igyekezett.
moxika 2019 okt. 20. - 11:54:51 Előzmény Roberto DiCapribogyó
Ó nem értem mi a baj a narrátor magyar hangjával? Dobránszky Zoltán (r.i.p.) nagyon szépen beszél magyarul és kellemes idős hangja van. Többek között a Szerelmünk lapjai című filmben is ő volt a magyar narrátor. Bár csak élne még és élvezhetnénk a hangján a szép nyelvünket.
Roberto DiCapribogyó 2019 júl. 01. - 09:33:32
Egyetértek az előttem hozzászólóval, volt egy fajta vasárnap délutáni ifjúsági matinéfilm hangulata a filmnek.. ha hasonlóképp áll hozzá a nézéséhez az ember (=nem veszi komolyan, pl. ifjúsági filmként vagy félparódiaként tekint rá), akkor egyszer szórakoztató, kétségtelen a végén jó érzésekkel álltam fel a fotelból.

Ami miatt nem tudtam komoly, felnőtteknek szóló filmként tekinteni rá, az:
1. Will S. egyetlen bárgyú arckifejezéssel nyomja le az egész filmet.
2. A narrátor magyar szinkronhangja nagyon irritáló számomra, olyan mesterkélt volt
3. Az egész film egy bölcsességre épül(ne): "Engedd el a múltat, engedd el a jövőt, légy a jelenben, bízd rá magad az Univerzumra". Ez remek üzenet, de nagyon felületesen és semmitmondóan, csak a felszínt kaparászva lett ezt kifejtve(?) a filmben. Mintha célközönségnek a tiniket lőtte volna be Mr. Redford...
Akit ez a gondolat megfogott, az Eckhart Tolle műveit olvasgatva, vagy pl. a vipassana meditációt gyakorolva lényegesen közelebb kerül a lényeghez.
5/10
Antal Forgács 2018 okt. 07. - 18:30:30 5/10
Nekem nem gyütt bé. Vasárnap délutáni filmnek megteszi, de semmi több.
biffco 2018 szept. 25. - 20:48:11 Előzmény koos
miért nem szokták a sportfilmeknél megérteni a nézők hogy nem az adott sportrol szol a film....:) egyáltalán nem is a sportol szol...az meg hogy nem érte will smith karakterét az meg pláne érthetetlen, :D amikor az eleve egy fikcio , egy kivetülése egy probléma(a "lendület" elvesztése) megoldásának. ha nem tudod mi az a lendület, amelyböl kitudsz esni, hát...akkor szegényebb vagy sajnos egy "érzéssel"
9/10
Nótárius 2018 aug. 07. - 08:59:08 9/10
Varázslatos korhangulatú, sziporkázón szellemes párbeszédekkel tűzdelt, ahol kell drámai, elgondolkodtató, vidám avagy romantikus elit-mesefilm; remek színészekkel és gyönyörű zenékkel! Miután rögtön az elején magával ragadott, már nem is foglalkoztam avval, hogy egyébként a golf számomra teljesen érdektelen.

"Rannulph Junuh: - Ez kezd kínos lenni.
Bagger Vance: - Téved uram, ez már jó ideje elég kínos." :)
koos 2014 okt. 02. - 07:54:57
értem én, hogy minden amerikai sportnak emléket kell állítani, most éppen a golfnak. A golf minden elõzetes beharangozás ellenére kifejezetten úri sport akkor és ma is, ergo, a hétköznapi - alacsony bérbõl élõ - embereket nem izgatta, különösen nem a gazdasági világválság kellõs közepén. Ez nem rögbi vagy baseball, az pedig hogy valaki a háború után ne menjen vissza a szülõvárosába, a kedvenc sportjához, a szerelméhez a legkevásbés sincs kibontva (talán a könyvban),. Igy viszont már az elejétõl megbicsaklik az egész történet. Aztán egyetlen éjszaka ez az egész egyszercsak átfordul az azt mutatja, hogy forgatókönyvben nem csak az elõzményeknek nem jutott hely, de a karakterfejlõdésnek sem. Az iszákos, megcsömörlött, nemtörõdöm fickóból egy nap alatt sármos, jól öltözött, úrimodorú tag lett. Az pedig végképp értehtetlennlé teszi az egészet, hogx kia fene ez a bagger vance, aki csak úgy feltûnik, majd 5 dollárra távozik, pont az utolsó lyuk elõtt. Ez nem az õ legendája, hanem a golf köré kerített mítoszé.
factorian 2012 jún. 15. - 00:21:45 Előzmény Ktesibios
"A párbeszédek kínosan közhelyesek, és a film üzenete is az"
Ha tudnád mi a film üzenete illetve mirõl szól, nem mondanád ezt. :)
Ez a film csodálatos. Az életrõl szól, ami maga a jelen pillanat. A golfozó megtanulja a végén hogy legyen jelen a cselekedeteiben. Igazán naggyá az válik egy területen, aki képes jelen lenni, 100%-ig. Ha csinálsz valamit figyeld csak mennyi idõt és gondolatot viszel bele. Van hogy csinál valamit az ember, de közben csak arra gondol mit fognak, vagy mit gondolhatnak mások, nincs jelen.
Ez a film a felébredésrõl szól. :) Olyan dolgokat közöl, amik igazából nem az elmédnek szólnak.
A békés harcos c. filmben talán jobban érhetõ ez a dolog, de az is ugyan errõl szól, jobb, érzékletesebben bemutatja a dolgokat.
4/10
Ktesibios 2012 febr. 25. - 23:59:03 4/10
Én tényleg nagy tisztelõje vagyok Redfordnak, mind a színésznek, és mind a rendezõnek. De ez egy rendkívül gyenge munkája, ha nem a leggyengébb. A történet két mondatban összefoglalható, sekélyes hollywoodi történet. A párbeszédek kínosan közhelyesek, és a film üzenete is az. Szegény színészek csak vergõdnek, Will Smith kifejezetten bárgyú benyomást kelt. Szeretem a 30-as évek képi megjelenítését, ez itt is rendben van, egy kis hangulat is átjön néha, de ennyi, nem több. Sajnálom.
10/10
isobel88 2011 márc. 15. - 09:38:11 10/10
Ez az egyik legszebb film, amit valaha láttam. A múltkor nagyon rossz passzban voltam, és úgy döntöttem, hogy megnézem. És nagyon jól tettem, mert teljesen átértékeltem a problémáimat, és sokkal jobb kedvem lett:) Gyönyörû, ahogy a golfon keresztül mutatja be magát az életet, és ahogy a játék és Bagger Vance segít a fõhõsnek, hogy újra megtalálja önmagát, vagyis a "lendületét". Nagyon ajánlom azoknak, akik szeretik a tartalmas filmeket.
7/10
Attrax 2010 okt. 17. - 22:11:42 7/10
Nem tudom miért vagytok elájulva ettõl az erõs közepes szokásos amerikai sikersztoritól.Én is csak Charlize miatt nézném meg 2x.
10/10
Zsey 2010 aug. 17. - 16:23:46 10/10
Csodálatos film magáról az életrõl és az emberrõl, igazán értékes alkotás!!! 10/10
nagi 2010 júl. 21. - 11:23:05
Mondjuk, az Átlagemberekkel messze ott van a legjobb színész-rendezõk között. Nyugodtan ácsoroghat Eastwood mellett - elõtt ;). Sztem.
offtopic
PMesterur 2010 márc. 22. - 19:10:31
Nagy kedvencem. Ha rossz a kedvem, és szabadulnék a hétköznapokból, van, hogy egymás után több nap is megnézem.
10/10
bigwillsmith 2009 dec. 22. - 21:18:00 10/10 Előzmény szabinagypal
ezért szeretem az ilyen nyugis ünnepeket...
mindig elõveszem a dvd gyûjteményem és megnézem a kedvenceimet.
most erre került a sor :]
Összes hozzászólás