Balkezes pisztolyhős

Bakancslistához adom
The Left Handed Gun
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai western, 98 perc, 1958

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Billy, a kölyök az egyik leghírhedtebb vadnyugati revolverhős volt: a legenda szerint 21 éves korára 21 emberrel végzett. Arthur Penn eladdig szokatlan megvilágításba helyezi a rettegett figurát: az ő olvasatában a Kölyök magányos bosszúálló hős, aki felkutatja legjobb barátja gyilkosait, és végez velük. Westernfilmtől szokatlan módon a lélektani indíttatás komoly hangsúlyt kap, míg a történelmi hitelesség szempontjai hátrébb szorultak. Billy szerepében az akkor még kölyökképű Paul Newman egyik első szerepében is kiforrott alakítást nyújt, finoman árnyalva a rendezői megközelítést: "Ha nem hagyjuk, hogy egy gyerek kiélje vágyait, egy nap biztosan ki fog robbanni belőle az agresszió".

Stáblista:

Szereplők

Billy, a Kölyök
Charlie Boudre
Pat Garrett

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
szalapala 2014 máj. 30. - 11:11:56
"Hogy aztán ez a film mennyire sikerült, az más kérdés. Ezt nem tudom, mivel nem láttam."

Szóval nem is láttad..

Örülök, hogy törölted magad, nincs igazán szükség az ilyen trollokra, akik anélkül szólnak hozzá egy filmhez, hogy látták volna.
szalapala 2012 jún. 03. - 15:35:25 Előzmény Rahar
A film története valóban fikció, ez persze a film ismertetõjében le is van írva és engem kifejezetten idegesített, hogy mennyire nincs köze a valóban megtörténtekhez.
(Tunstall, Billy munkaadója, 25 éves volt, amikor lelõtték, erre a filmben egy 50 körüli alakítja :(((... Pat Garrett esküvõjén Billy nem volt ott, hisz nem is ismerte akkor még..nem voltak barátok... és persze Billy nem volt balkezes.. meg egyáltalán, a hírhedt Lincoln megyei háború nem így folyt a valóságban.)
Billy egyébként nem volt beteg, hanem egy sima pszichopatának tekinthetõ - ma szociopatának nevezik, de ez nem betegség !, hanem jellem - a XIX. századi Wild West szereplõi közül még az utólag "pozitív" hõsök egy jó része is valszeg az volt - Davy Crockett, Jim Bowie, az Alamo hõsei is.

Én sajnos magáról a filmrõl, mint alkotásról pont emiatt nem tudok véleményt alkotni, mert annyira idegesítõ megtörtént és dokumentált dolgokat ennyire meghamisítva látni..
Sima westernként, fiktív nevekkel és sztorival lehet, hogy sokkal jobb véleményem lehetne..
olahmiki1959 2012 máj. 19. - 15:58:32
Paul Newman elég kevés western filmben játszott, ezek közül talán a két legjobb "A hallgatag ember", és a "Butch Cassidy és a Sundance kölyök" címû, ez utóbbiban Robert Redford volt a partnere.
adamnagysweetmovie 2012 máj. 18. - 14:25:09 Előzmény Rahar
Fél éve volt, hogy elkezdték a Dunán a szombati matinéwesternt, aztán 2 rész után behalt.
Most feltámadt, mint egy legenda a szélfútta sivatagban...
4/10
Rahar 2009 nov. 29. - 22:45:39 4/10
Nekem nem tetszik ez a film, Billy életérõl láttam egy dokumentum filmet és hát ez a film finoman szólva nem fedi az abban bemutatott dolgokat. Valamint érdemes elolvasni a wikipedián Billy életét, például eleve jobb kezes volt, tehát már a film címe sem megfelelõ. Én nem tudom, de ez a Billy egy kicsit nem volt normális, ero elmebeteg volt? Na mindegy, láttam egy újabb feldolgozást, az sokkal jobban tetszik, a Vadnyugat fiai 2 a címe, szerintem sokkal izgalmasabb, mint ez a film.
10/10
Thickleg 2008 júl. 25. - 23:45:00 10/10
Ma láttam az M2-ön. Én sem volta kimondottan western rajongó, de nekem nagyon tetszett a film.
realcowboy 2007 okt. 13. - 20:32:30 Előzmény perry
akkorajánlom figyelmedbe a Hallgatag ember c. Newman filmet. nem kell hozzá western rajongónak lenni.
perry 2007 okt. 02. - 17:51:19
Sajnos nem vagyok western rajongó, de Newman-t kedvelem.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu