Bánk Bán

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéjáték, 99 perc, 1974

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

Amíg II. Endre király idegen földön harcol, addig felesége, Gertrúd és annak meráni udvarnépe vígan él. A háttérbe szorított magyar főurak leszámolásra készülnek, de Bánk bán, Magyarország nagyura ellenzi a felkelést. Ő hű királyához, de hamarosan rájön, mit tettek az idegenek az országgal. Összetalálkozik régi emberével, Tiborccal, aki beszámol neki a jobbágyok tarthatatlan helyzetéről. Bánk feleségét, Melindát aljas módon elcsábítja Ottó, Gertrúd öccse. Ez már sok Bánknak. Felkeresi a királynét és felelősségre vonja. A vita közben váratlanul megjelenik Ottó, de Bánk láttán elmenekül. Gertrúd tőrt rántva ront Bánkra, de a nagyúr megöli. Bánk Tiborcra bízza Melindát és kisfiát. Az asszony megzavarodott elmével szorítja magához a gyermeket és a Tiszába veti magát. II. Endre hazatér a háborúból, feleségét a ravatalon találja. Bánk bevallja a gyilkosságot, de nem érez bűntudatot. Csak akkor omlik össze, mikor behozzák felesége és kisfia holttestét. A király látja, hogy már felesleges bosszút állnia.

Stáblista:

Szereplők

Bánk bán, Magyarország nagyura
II. Endre, magyar király
II. Endre énekhangja
Gertrudis királyné, Endre felesége
Ottó, meráni herceg, Gertrudis öccse
Ottó énekhangja
Melinda, Bánk felesége
Melinda énekhangja
Petur bán, bihari főispán
Petur bán énekhangja
Tiborc, paraszt
Tiborc énekhangja
Biberach, kóbor lovag
Biberach énekhangja

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Zogu 2016 júl. 26. - 10:27:18 10/10 Előzmény Katica86
A Port.hu-n megtalálod a DVD-t.
Katica86 2013 márc. 17. - 14:30:30
Sziasztok!
Nem tudja valaki véletlenül, hogy honnan tudnám ezt letölteni DVD formátumban. nCore-on kerestem, de csak az újabbat találtam, amelyikben nem a Simándy a Bánk bán. Én pedig ezt szeretném valahonnan... Elõre is köszi!
Sorozatfüggõ 2010 nov. 06. - 16:43:11
Elkötelezett Simándy rajongó vagyok, ezért had védjem meg õt. Lehet, hogy erõlködik, énekes barátaim közül sincs mindenki elragadtatva tõle ezen a téren De egy dologban abszolút felülmúlhatatlan volt: az a TÖKÉLETES szövegérthetõség, ahogy õ énekelt abszolúte minden szavát érteni lehetett, és bocsika, de ez az operaéneklés egyik legfontosabb kritériuma! Mit ér a csodás hang, ha nem érted, mit mond? És itt térnék ki pl. Ágay Karolára, akit tisztelek, szép a hangja, de egy megveszekedett szavát nem lehetett érteni, legfeljebb azért, mert már hallottam ezerszer.Mellesleg Szakács Eszter szerintem a leggyengébb láncszem volt az egész mûben. Annak idején pedig fõleg azért játszatták színészekkel, mert azért korban és látványban hát nem mindegyikük volt olyan, ahogy azt a szerep megkívánta. Ez színpadon, ahol messzebb van a közönség, kevésbé fontos, de a képernyõ kegyetlenebb. Egyébként ha jól emlékszem, annak idején volt, aki be is perelte a tévét, mert nem kértek tõle engedélyt, hogy felhasználhassák a hangját ha nem õ alakítja a szerepet.
Sorozatfüggõ 2010 nov. 06. - 16:33:19
A sok technikai hiba valószínûleg adáshiba lehetett, mert eddig akárhányszor leadták, nem volt ilyen.
offtopic
feketevipera 2010 nov. 05. - 20:47:54
Én nemrég hallottam a rádióban Simándy egyik felvételét. A trubadúrból énekelte Manrico áriáját, és szerintem hagyott némi kívánnivalót maga után a produkció. Talán éppen akkor indiszponált volt, amikor készült a felvétel, de a végén is lehetett érezni, hogy megbicsaklott egy kicsit a hangja, és az egész ária során sem érte el a hangja azt a fokú tisztaságot, mint amit pl. Pavarottinak sikerült. Egyébként tisztelem és becsülöm Simándyt, de nem biztos, hogy minden tenorszerepet el tudott volna énekelni. Bánk bánként jó volt, talán nem is véletlen, hogy igazából ez az a szerep, amely összeforrt az õ nevével.
offtopic
feketevipera 2010 nov. 05. - 20:38:27
Egyetértek mindkét felvetéseddel. Amúgy meg lassan eljutunk odáig, hogy azért kell majd küzdenünk, hogy az általad említett énekesek neve egyáltalán fennmaradjon a köztudatban.
10/10
Szasa. 2010 nov. 04. - 21:54:57 10/10
Igen, igazad van, Simándy a pillére az egész operának.
"Mindegy, ki tátog..." - nem is a színészekkel van a baj. Engem maga a tény zavar, hogy tátognak. Annyira szerencsétlen dolog, hogy már én érzem magam kínosan és ez jócskán levesz az élvezetbõl.
De ettõl függetlenül is ahányszor leadják a filmet, mindig megnézem.
Harrods 2010 nov. 04. - 21:23:10
Hát Trokán Péter, Ottó merániai herceg szerepében nem kis meglepetést okozott számomra :-) de imádom ezt az operát és szerintem mindegy ki tátog, itt Simándy József az aki az egésznek kulcsfigurája, aki az egész mûvet a vállán viseli...... és neki felejthetetlenül gyönyörû hangja van.... sajnálom, hogy már nincs köztünk, nem hallhatjuk többet õt. Tv-re alkalmazása is jó volt!
10/10
Szasa. 2010 nov. 04. - 21:23:02 10/10
Nem megy a fejembe, miért nem az énekesek játszanak. Egy Ágay Karola vagy egy Melis György nem képernyõképes???
A "tévéjáték" címke szintén agyrém...:(
feketevipera 2010 nov. 04. - 20:58:39
Lenne néhány dolog, ami bánt. Elõször is nem értem, hogy a címben a bánt miért kell nagy b-vel írni. Másodszor azt írják, hogy "opera tévéváltozata". Szerintem úgy lenne helyes, hogy "az opera tévéváltozata". Harmadszor pedig - és hogy már magáról a produkcióról is szó essen - nem értem, hogy ha az opera tévéváltozatáról van szó, akkor miért tévéjátéknak írják (szerintem a kettõ nem ugyanaz). Ja és számomra borzasztóan zavaró, hogy az énekesek csak a hangjukat "kölcsönzik" a színészeknek. Ha már egyszer operáról van szó, akkor talán jobb lett volna, ha nem tátogó színészeket látunk, hanem egy igazi elõadást. De ez csak szerény magánvélemény.
offtopic
zee944 2008 szept. 10. - 18:41:26
Önmagában.
leopard26 2008 szept. 10. - 18:39:31
Azt a rézfán-füttyentõs kisbicska keservit, hogy az égig érõ árvízben fickándozó piranha harapdálná darabosra a golyóit!
leopard26 2008 szept. 10. - 18:37:37
Arany János

Anyám Tyúkja
offtopic
lemezek01 2008 szept. 10. - 18:37:02
lelked rajta
offtopic
lemezek01 2008 szept. 10. - 18:09:17
Ezt maddoxakl beszéld meg. Szerinte nemzetünk alapos ismerete önmagában elég ahoz, hogy valaki magyarnak mondja magát. Ha valaki Bánk Bánt olvas, és szereti, máris a legnagyobb magyarok közé irhatja a nevét. Noéspersze hamég a magyar történelemben is jártas, ízig vérig magyar álampolgár.

Erre mondom én hogy minden magyar ismeri a hazánk történelmét, és mindenkivel megismertetik a Bánk Bánt is, még a suliban, de ettõl még nem lesz inkább magyar senki, mint a többiek. Attól pedig nemlesz még magyarabb, hogy nemcsak elolvassa, demég kedveli is híres magyar irodalmi mûveinket.
lemezek01 2008 szept. 09. - 16:19:24
Értem, tehát akkor most te ettõl vagy Magyar, ettõl vagy ember, sõt mi több egyenesen mûértõ, és az a másik 9 millió ember akik ugyan kishazánk szülöttei, de nem több számukra a Bánk Bán sem egy rossz kötelezõ olvasmánynál, mind megvetni való, romlott izlésû emberek akiknek fogalmuk sincs az jóizlésrõl, és enélkül nem emelkedhetnek a közepszerûség határain felül. Ezen embereket csak szánni lehet, hisz szegények mitsem tudnak semmirõl ami az értelmes ember elengedhetetlen kelléke. Tudod nagyonsok diplomás ember él ebben az országban akiknek kb annyit jelentett ez a könyv mint a nagyátlagnak, semmit a világon, mégis ember lett belõlük.
10/10
feeco 2008 szept. 08. - 22:00:34 10/10 Előzmény lemezek01
igen.. végül is te is ugyanazt a levegõt szívod, mint én; választásokkor a te szavazatod épp annyit ér, mint az enyém, s a te véleményedre is ugyanannyira érdemes odafigyelni, mint az enyémre... hiszen ugyanabban az országban élünk. bár neked tökmindegy, hogy ez Magyarország vagy Oroszország, gyökereid nincsenek, mert te magad vagy egy gyökér. a kultúrát harryposzterben méred, az opera számodra kibírhatatlan borzalom, a Bánk Bán pedig egy xar tananyag.. szánlak, de nem sajnállak.. bocs
lemezek01 2008 szept. 05. - 21:26:06 Előzmény feeco
Azzal hogy Bánk Bánt olvasol még te sem leszel szebb jövõképe az országnak. A helyesírásomon van mit javítani, ez tény, és csöppet több olvasással valszínû helyre is jönne a dolog, de ettõl még, se én, se te nem leszünk többek az átlagnál. A bánk Bán sem oktat csupán szórakoztat. Vannak akik a Potter részeket sem tv-ben nézik, inkább olvassák, de ettõl még kb ugyan ott vannak.
10/10
feeco 2008 szept. 04. - 13:08:12 10/10
Nem, sajnos nem vettem fel..
10/10
feeco 2008 szept. 04. - 13:07:02 10/10 Előzmény lemezek01
A magyar tanárodnak üzenem, hogy mielõtt klasszikus mûvek filmadaptációit minõsíti (ha egyáltalán tett ilyet), tanítson meg téged helyesen írni, s próbálja meg felkelteni benned és osztálytársaidban a (magyar) kultúra iránti minimális érdeklõdést. Legalább annyira, hogy a Bánk Bán-t ne az orosz romantikához sorold. Nagyon remélem hogy nem csak te és a hozzád hasonlók jelentik az ország jövõjét...
Összes hozzászólás