Banki meló

Bakancslistához adom
The Bank Job
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol krimi, 110 perc, 2008

Értékelés:

452 szavazatból
Szerinted?

Az autókereskedő Terry múltja nem éppen makulátlan, de mindig kimaradt az igazán rázós bulikból. Amikor azonban az egyik régi ismerőse, Martine, a gyönyörű modell megkeresi egy vonzó ajánlattal, képtelen ellenállni. Úgy érzi, hogy a nagyszabású bankrablás élete nagy lehetősége. Az akció során minden a tervek szerint alakul, talán túl egyszerűen is megy a dolog. Terry későn jön rá arra, hogy ő és csapata valójában csak eszköz egy piszkos játszmában. Olyan életveszélyes helyzetbe keveredtek, melynek szálai a londoni alvilágtól a legmagasabb kormányhivatalokig és a királyi családig vezetnek. A történetet valóban megtörtént eset ihlette.
Bemutató dátuma: 2008. július 10. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
sexykex 2018 febr. 23. - 10:57:58
Spojleres!
Nem igazán szeretem, ha megtörtént eseményeket dolgoznak fel, mert tele vannak ostobasággal. A bûnözõk ugyanis többnyire nem IQ-bajnokok. Sohase értettem: Ha meg tudnak szervezni egy relatíve bonyolult rablást, akkor miért nem tudnak megszervezni egy egyszerû felszívódást? Megvágtam a maffiát pár milcsivel - oké, holnap megyek anyámhoz vacsorára, azt nem mondhatom le. Ide fogunk betörni fiúk - ez a legjobb hely egy látványos fotósorozathoz. Na persze az se kutya, hogy egy állami szerv - talán ügyészség - bankot raboltat. Pontosan tudják, hogy hol van az, ami kell nekik, de képtelenek másképpen hozzájutni. Na és a nõk: Fogd azt a zsák pénzt és takarodj a büdös kurvádhoz te disznó.
Statham miatt néztem meg és a kínzásnál jöttem rá, hogy már másodszor. Ezek szerint csak az a melegítõ kütyü felejthetetlen ebbõl a filmbõl.
mapk 2015 ápr. 28. - 01:07:03
"Most nincs picsa nagy pofád, mi?"-Hát, ilyet se sûrûn mondanak Poirotnak. :D:D:D
Nehezen indul be, mint az összes bankrablós film általában, de mikor beüt a szar, akkor eléggé.
Igaz történet alapján. Magyarán nem élte túl valszeg senki igazából... :)
10/8
Petrapetrus 2014 jún. 23. - 14:59:40
Itt mindenki Jason Stathamet fényezi? Akkor én leszek a kivétel. Szerintem a legjobb és legkiemelkedõbb alakítást David Suchet nyújtotta. :P Õ egyszerûen bármit csinál, nem tudja rosszul csinálni. Pornócsászárként is fantasztikus. :D
10/10
molnar73 2014 jan. 29. - 21:16:17 10/10
Angol akciófilm? krimi? imádom. más hangulata van mint az amerikainak. Spiler, blöff. pl.
8/10
-csengõzoli-- 2013 okt. 18. - 00:06:02 8/10
Átlagos, izgalmas akciófilm.
Krimi? Dehogy krimi!
Az átlagos akciófilmtõl max abban tér el,hogy igaz történeten alapul.
kanalasjenõke 2013 jún. 16. - 17:12:10 Előzmény -greghouse-
Pedig szerintem ez a film, pont az elõzõ hsz.-emben leírtak miatt egyáltalán nem vet rossz fényt Nagy-Britanniára. Vegyük pl. a "Felkavar a szél-The wind that shakes the barley"-t. Aki azt megnézi, nem fogja érte megszeretni az angolokat.
A szemüveges pofa volt Jagger, aki kinyitotta az ügyfélnek a safe-t?
9/10
-greghouse- 2013 jún. 15. - 11:43:38 9/10
A leírások szerint egy 1971-es esetet dolgoz fel (a filmben meg is jelenik a dátum), nem LLoyds hanem Floyds bank volt, és a britek azóta is (ahogy elhangzott) titkosították az egészet. Nyilván kiszivárogtak dolgok, abból készült egy regény, és abból a film. De az eset megtörtént, hogy pontosan melyik királyi családtag vagy melyik lord volt érintett, arról hallgatnak, mint a sír... de nem cáfolták, hogy volt ilyen.
....Az az érdekes, hogy most kivételesen pont a BRIT kritikák, ráadásul egy baloldali, liberális (ott ez azért nem szitokszó) lap, a Guardian húzza le nagyon, és az amerikaik (Rolling Stone, Chronicle, etc.) nagyon üdvözlik és értékelik.
...Pont úgy van, mint a Hair esetében fordítva: azt az amcsik nem szerették mert beleverte az orrukat a Vietnami háborúba, Európában lett siker. Ez Amerikában lett sikeres, a britek meg duzzognak, hogy nem szabad bántani a királyi családot.... hihi, úgy kell nekik.
...Érdekesség: "cameo"-ként (banki pénztáros) megjelenik benne Mick Jagger.
kanalasjenõke 2013 jún. 15. - 09:55:50
Öröm olvasni a sok megegyezõ véleményt errõl a filmrõl, aminek egyetlen hibája az volt, hogy egy nyomorult kereskedelmi csatorna vetítette és állandóan megszakította reklámokkal. Nem tudom, hogy a történet a Profumo-ügyet, a 60-as évekbõl dolgozta fel, vagy esetleg késõbbi eset a történet háttere? Mindenesetre a film egész hangulata visszarepített bennünket az idõben.
Tetszett az angolok fair-play viselkedése:
SPOILER Lord Mountbatten (szegényt késõbb megmerényelték az írek) tényleg eljött, hozta az útleveleket és a titkosszolgálat ígéretéhez híven, nem nyírta ki a kellemetlen tanúkat, jó amerikai szokás szerint.
Minden figura nagyon valóságos volt és mindenféle túlzásba vitt akciójelenetek nélkül is végig izgalmas tudott lenni a film. Megint csak azt lehetett leszûrni, hogy az angolok, az amikkal ellentétben ismerik a mondást, hogy "a kevesebb több lett volna". Jason Statham ebben a filmben megmutathatta, hogy nem csak akcióhõsnek, hanem színésznek is kiváló.
stenmore 2013 jún. 15. - 01:16:08
Saját kútfõbõl mondtam,mert a pali ugyanaz a karrakter,külsõre akár testvérek is lehetnének,és bár nemigen láttam másban még, de õ is pont az a pozitív hõs figura mint B. W.
9/10
-greghouse- 2013 jún. 15. - 00:35:52 9/10
Nem is tudod, mennyire ráhibáztál (vagy olvastad), egy amerikai kritikus írta (most meg nem mondom melyik hirtelen), hogy "Jason Statham a britek válasza Amerikának Bruce Willisre". Ez a mondat nagyon megmaradt bennem is...
vondermonarchi 2013 jún. 15. - 00:17:39
Jó kis film volt, kap 9 csillagot :)
stenmore 2013 jún. 15. - 00:11:24
Na irány Pink Floid -a Fal az M1-en.
stenmore 2013 jún. 15. - 00:04:12
Ez a Statham olyan Bruce Willises
9/10
-greghouse- 2013 jún. 14. - 23:59:58 9/10
Másodszorra nézve is átkozottul jó film.
Sokkal jobban tetszik, mint sok hasonló témájú amerikai film, mint az Ocean's Eleven (oké, tudom, hogy nem pont ugyanaz), melyek csillogó villogó Vegasi vagy Los Angelesi környezetben játszódnak, elegáns rablókkal és high tech felszerelésekkel, az is érdekes, de ez (mint általában az európai filmek) sokkal "életszagúbb", és legalább olyan izgalmas, sõt.
...az sem lehet ellenérv, hogy itt az "élet írta a forgatókönyvet", nem az élet az ötletet adta, amit el is lehetett volna b..ni, az ötlethez kellett egy átkozottul jó forgatókönyv, rendezõ, és színészek. Elképesztõen jó film, hihetõ, és izgalmas.
...Nagyon tetszik a vége-fõcímet megnyitó zárókommentek utolsó mondata:
"A filmben szereplõk nevét megváltoztattuk - a bûnösök érdekei védelmében."
De jó film.
filmimádóó 2013 jún. 14. - 10:36:24
Nagyon jó film
10/10
Dozer 2013 máj. 22. - 22:46:54 10/10
nagyon jo film. És ami még pluszban tetszett, nem érzödött rajta, hogy nem abban a korban forgatták, ellentétben negyon sok USA beli filmmel. Nem voltak Matrixos pisztolygolyo lelassitások, mint manapság sok filmben, igazi klasszik modon forgatták, tetszett.
9/10
Edmond Dantes 2012 okt. 04. - 12:02:49 9/10
Ragyogó forgatókönyv, ragyogó rendezés, lélegzetvétel nélkül száguldó cselekmény, a százszor lerágott bankrablásosfilm-csontokhoz képest tele ötletes fordulatokkal...erre szokás mondani, hogy ezt a sztorit nem is lehetett volna kitalálni, ez megtörtént eset. Legalábbis nagyrészt. 10/9
talec 2012 szept. 29. - 15:59:44
OFF.

A SOE-hez:

Sokmindent nem töri könyvekbõl tanultam, talán nincs is benne sokminden. A SOE névvel hol találkoztam elsõként? Autósport. Sok olyan dolgot ismertem meg az autósport miatt, ami nemcsak az autóversenyzésrõl szól. Embereket, cégneveket, történelmi érdekességeket, akár országokról tudtam meg dolgokat. Hiszen a világot járja körbe. Ha valamitõl sokat kaptam az életben, az az autósport. Ha találok érdekes témát, sztorit mindig utánaolvasok. Hogy lehet az, hogy egy olvasatra megmarad minden téma a fejemben, de az iskolában, mindig inkább az óra végét vártam. Mentünk bagózni inkább a wc-be.

Az elsõ monacói nagydíjat aki nyerte 1929-ben, William Grover-Williams SOE-ügynök volt, akit a háború alatt végeztek ki. Engem meg érdekelt a téma, miután Földi Pál összes könyvét kiolvastam a Tigris tankról, Waffen SS-rõl, meg hasonlókról. Megismerni tárgyilagosan a dolgokat jobb, mint csúsztatott féligazságokat hallani.

Ez a téma, szerintem kapcsolódik ehhez a filmhez.
talec 2012 szept. 26. - 00:53:09
Gondolkodtam, hogy kiadok egy szótárt, ez most poén lesz:

Filmnézõk számára értelmezõ szótár a rövidítésekbõl, mert annyi van, hogy egy átlag magyar nézõ is 20-30 ilyen idegen névvel találkozik. Mondtad az amcsi rövidítéseket, mondom a briteket, amivel könyvben, filmben találkoztam: A SOS az nemzetközi.

SIS, MI6, MI5, SOE, SAS, SBS. Titkosszolgálat és katonai vonal és egy kis 2.vh.

A WBA sok magyar nézõnek talán többet jelent, nekem is. :)
talec 2012 szept. 26. - 00:17:34 Előzmény fredi60
Ide ment volna a válasz
Összes hozzászólás