Berlin Alexanderplatz

Bakancslistához adom
német filmdráma, 1980

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Az 1980-as Berlin Alexanderplatz Alfred Döblin 1929-ben megjelent, azonos című regényének adaptációja, egy Franz Biberkopf (Günter Lamprecht) nevű férfiről szól, aki barátnője meggyilkolásáért négy évet ült börtönben, ahonnan a film elején szabadul. Tizenöt órán keresztül követjük Biberkopf próbálkozásait egy emberi élet megteremtésére, melyek természetesen eleve bukásra vannak ítélve. Közben tanúi leszünk, ahogyan különböző emberek csapdáiba esik, és reménytelen kísérleteket tesz arra, hogy közel kerüljön másokhoz. Fassbinder interjúkban elmondta, hogy Biberkopf az ő alteregójának tekinthető, illetve, hogy a weimari köztársaság idején játszódó történetnek jelen idejű (1980) üzenete is van, amennyiben figyelmezteti az embereket a politikában végbemenő jobbratolódás veszélyeire és emlékezteti őket a hibára, amit egyszer már elkövettek.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Anonym 2021 2021 ápr. 28. - 23:39:04 10/10
2-szer is végignéztem, egyszer fordítással, egyszer eredeti nyelven. Ez egy nagyon összetett történet, vannak dolgok, amiket még így sem értettem egészen. Pl Fassbinder narrációit sokszor még magyarul sem tudtam értelmezni, nemhogy németül. Pedig biztos vagyok benne, hogy érdemes lenne. Egyelőre most pihentetem, de lehet néhány év múlva újra előveszem majd. Azért így sem volt felesleges ennyi időt szánni rá, érezhető, hogy ez egy nagy mű volt a rendező életében. A befejező, kiegészítő részben elengedte a fantáziáját és egy érdekes álomvilágot valósított meg.
Ezt a sorozatot haladó Fassbinder rajongóknak ajánlom, én már majdnem minden filmjét láttam, mikor ezt megnéztem. Érdekes volt, mert így észrevettem olyan részeket mint az, hogy a Lili Marleenben pl utal a rendező a Berlin Alexanderplatzra mikor ugyanabban az erdőben járnak és még a zene is megjelenik. Ez akkor nagyon hatásos volt, mikor erre rájöttem.
Ezeket csak akkor veszi észre az ember, mikor már jobban elmélyedt az életműben. Persze anélkül is érdekes lehet ez a sorozat, de aki könnyedebb dolgot szeretne nézni, annak inkább a '' Nyolc óra nem egy nap'' című remek sorozatot ajánlom. (ez is Fassbinder)