Bíbor folyók

Bakancslistához adom
Les Rivieres pourpres
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia krimi, 106 perc, 2000

Értékelés:

357 szavazatból
Szerinted?

Az Alpok csúcsai által körbezárt francia kisvárosban sírrongálási ügyben nyomoz a forrófejű Kerkérian hadnagy. Tőle nem messze, az elit egyetem zárt világában a rutinos, magának való Niémans felügyelő egy különös gyilkosságra próbál magyarázatot találni. A nyomozás során a két zsaru keresztezi egymás útját. Nem igazán szívlelik egymást, de kénytelenek együttműködni. Hamarosan rájönnek, hogy a két ügy összefügg egymással. A helyzet azonban tovább bonyolódik, és újabb gyilkosságok történnek.
Bemutató dátuma: 2001. május 3. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Pierre Niémans felügyelő
Max Kerkérian hadnagy
Fanny Fereira
Andrée nővér
Dr. Bernard Chernezé
Dahmane kapitány

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
k11zoltan márc. 28. 11:49:08
Jól összerakott, nézhető film.
10/10
cellasto márc. 26. 05:47:27 10/10
Sjanlaltos, hogy kassovitz-ot hagyták eltűnni a Süllyesztőben ilyen erős és komoly filmek utan mint pl ez, vagy a gyűlölet…
7/10
sexykex márc. 24. 12:36:51 7/10
Múlnak az évek, az agykéreg sorvadás halad a maga szépen kitaposott ösvényén. Megnéztem a filmet és nem értem. Könyörgöm, ne kelljen már minden filmet kétszer megnéznem. (Ezen is túl vagyok, mert korábban legalább egyszer már láttam. Szomorú, de csak az egyetemre emlékeztem belőle: valószínűleg megtetszett a hegyekkel körbevett patinás épület.)

Mi indokolja a gyilkosságok brutalitását? Miért nem hiányzott senkinek a korábbi hulla? Mi indokolta a hosszú várakozást és különösen az egymásra mutogató gyilkosságokat? Miért nem lehetetett sokkal hamarabb és egyszerűbben lebuktatni az emberkísérleteket? Nem lett ez az egész túlkuszálva, és a végén túlzottan leegyszerűsítve?

Igen, elolvastam a „raimondooo” elméletét, akár lehetne is benne valami, de az én kérdéseimre ez sem válasz. Ha valaki a kínok képzett szakértője, akkor a mesterséget tanulni is kellett. Ha valaki csak bosszút akar, ugyan miért barkácsolna rejtvényeket. A film háromnegyede jó, de az addig összekuszált szálakat képtelenek voltak kibontani, egyszerűen elnagyolták a végét.
7/10
almond01 márc. 19. 16:58:49 7/10
Kicsit nyomottan, fáradtan néztem a filmet, így a nem nagyon tudtam kibogozni, és tisztán átlátni a szövevényes sztorit. Az biztos, mint írták előttem, a misztikus hangulat, a helyszínek, a színészek jók! Már csak ezek miatt is érdemes megnézni szerintem egy filmet...maga az alaptörténet igen eredeti, egyedi. Szinte már olyan szokatlan, hogy a halálosan komolyból átfordul akár bizarrba, komolytalanba a számomra...az én stílusomnak, ízlésemnek. Mindenesetre egy egyedi hangulatú, eredeti, igazi európai, érdekes alkotás, Reno és Cassel, két nagy színész együtt, filmrajongóknak érdemes kipipálni. Azért itt túl van pontozva szerintem. Összességében számomra ez egy közepes erősségű 10/7.
raimondooo 2020 nov. 29. - 12:11:53 Előzmény zetorka

én érteni vélem. volt egy kékvérű, de „degenerált” lány (lehetett látni a megölt szemész lakásán mindenféle torzszülött-preparátumokat, valószínű a vak gyerek is egy ilyen életben maradt „degenerált” volt), őt akarták egy parasztlánnyal helyettesíteni. a kiszemelt parasztlány valójában egy ikerpár volt, az „anya” nem a Judith, hanem a Fanny, a kékvérű, degenerált gyerek anyja, és a tudtával történt a csere. az ikrek egyik tagját kiszemelték, hogy ő legyen az új Fanny, a másik csak biomasszának kellett. a degenerált, eredeti Fannyt az „anya” eltapostatta a kamionnal, és odavitte a biomassza-iker levágott ujját, így annak ujjlenyomata került be az adatbázisba mint a meghalt Judithé (aki valójában az eredeti Fanny). így az ikrek kvázi nem léteznek (ujjlenyomatuk azonos), ki vannak törölve a nyilvántartásból (kellene persze a tökéletes cseréhez, hogy akkor viszont a megölt gyermek ujjlenyomata is meglegyen a rendszerben Fanny név alatt, de ilyen momentumra a filmből nem emlékszem). a megcsonkított ikerlánynak semmi élete nem lehetett, ki se léphetett a világ elé, a Fanny néven futónak szánták az „életet”. persze a valóságban logikusabb lett volna, ha emiatt gyűlöli a nővérét, ehelyett itt mint szövetségesek mutatkoznak, akik együtt állnak bosszút a tönkretett életükért. az anya beleőrült a gaztettbe, és kolostorba vonult vezekelni (halott volt a szeme – nem derült ki, hogy a sötétségtől-e, vagy ő is eleve „degeneráltan” született, és esetleg az eredeti Fanny is vak volt-e. mindenesetre a bosszúnak mindig része volt a kezek levágása mellett a szem kiszedése is.)


gladiolus 2018 okt. 22. - 07:15:57
A misztikus hangulat és a helyszínek, valamint a színészek jók. A történet már kevésbé magával ragadó, mondhatnám azt is, hogy suta és snassz.
Az ember többet várna. A vége pedig némileg értelmezhetetlen, hiányzik a logikus magyarázat.
dorog 2018 ápr. 22. - 20:29:54 Előzmény zetorka
"úgy marhaság ahogy van". Nagyon igaz!
10/10
Dubhe 2018 febr. 24. - 23:38:47 10/10
Zseniális Kristin az egyik kedvencem. Sokszor nézhetö söt ajánlott. Csavaros sztori ha kicsit nem figyel az ember nem biztos hogy megérti. Kiváló színészek, szép képek, jó rendezés. Sokszor láttam. 10 pont.
10/10
Dubhe 2018 febr. 24. - 23:37:36 10/10
Zseniális krimi.
10/10
Dubhe 2018 febr. 24. - 23:36:44 10/10
Zseniális Kristin az egyik kedvencem. Sokszor nézhetö söt ajánlott. Csavaros sztori ha kicsit nem figyel az ember nem biztos hogy megérti. Kiváló színészek, szép képek, jó rendezés. Sokszor láttam. 10 pont.
zetorka 2016 okt. 19. - 19:49:40 Előzmény _nyugiss_
különben meg elolvasnád rendesen, amit írok, akkor látnád, hogy kizárólag a végét húztam le, nem pedig az egész filmet
zetorka 2016 okt. 19. - 19:48:18 Előzmény _nyugiss_
Azért azt hozzátehetnéd melyik filmrõl beszélsz, mert a Sharknado volt az, ami egy trash film.
Igen, a trash filmekben felesleges logikát keresni, a nyomozósokban meg kéne, hogy legyen.
10/10
_nyugiss_ 2016 okt. 17. - 11:22:58 10/10 Előzmény zetorka
az azért vicc, hogy más filmek topicjában még te vagdalkozol azzal, hogy nem kell logikát keresni..
egy ilyen filmet meg lehúzol :D

eszed neked se sok van
lukacsib 2016 okt. 17. - 11:14:54 Előzmény zetorka
Kis adalék a korábbi hozzászólásokhoz: a fõszereplõ Vincent Cassel is beismerte, hogy õ sem érti a filmet:

"I can't help explain the film because I didn't understand it! We cut out everything in the film that was explanatory, therefore 'boring' [according to the director]. You end up with a film that's not boring but you don't understand it [at] all."

Az idézet itt olvasható:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Crimson_Rivers
zetorka 2016 júl. 19. - 15:43:14 Előzmény kicsimanoci
SPOILER
nincs olyan, hogy egy nõ nem tudja, hogy ikrei lesznek, az nem a szülésnél derül ki, hanem sokkal hamarabb, szóval az nem megoldás, hogy altatásban szült, ha pedig két lánya volt, akkor errõl a nyomozónak szinte azonnal értesülnie kellett volna
zetorka 2016 júl. 19. - 15:35:29 Előzmény kicsimanoci
Francokat értik, nem értik õk se, ugyanis katyvasz és össze lett csapva a gyilkos személye.

Elsõre én is azt hittem én nézem túl fáradtan és azért nem értem, de most megnéztem másodszorra, tökre odafigyeltem és azért nem értettem elsõre se, mert logikátlan és értelmetlen.

Nagyon szépen van fényképezve, igazán el lett találva a hangulata, rendesen megborzong az ember a hullákat és gyilkolási módokat látva, a színészekkel sincs baj, a táj is gyönyörû, a jelenetek is el vannak találva (az egy darab náci karatést leszámítva, ami tényleg nem passzol bele), viszont a végére vagy a pénz, vagy a lendület, vagy a gondolat, vagy mind együtt, elfogyott és összecsapták.

SPOILER
kit cseréltek el kivel? az anyának ikrei voltak vagy egyetlen lánya?
ha egyetlen lánya volt, miért hasonlítanak? ha ikrei voltak senkinek nem tûnt fel, hogy de hát "álljunk meg, ennek az asszonynak 2 gyereke volt, hát hol a másik, amelyik nem halt meg a balesetben?"
ha a Judith ujját az anyja vágta le, hogy azt hazudja meghalt, hogy ne vigyék el, akkor kié volt a balesetben talált hulla? az anyja vakon 17 évig rohadt egy apácazárdában ahelyett, hogy nevelte a gyereket? akkor mire volt jó a színjáték? minek gagyarász démonokról? (jó lehet azért, mert megõrült)
minek megölni gyerekeket ha úgyis csecsemõkorban cserélik el õket a kórházban?
hiszen ha véletlenül valaki rájön elég azt mondani, hogy véletlen volt
miért ölte meg a Judith azokat akiket megölt? miért pont õket? gondolom, mert tudtak a csereberérõl és gyerek gyilkosságokról (amik alapból egészen értelmetlenek)
az hogy nem hasonlítanak a gyerekek a szüleikre meg csak úgy eltûnnek senkit nem zavartak? az egy szem Judithot kivéve?
az egyetem dolgozói nem tudtak volna szimplán csak máshonnan házasodni? azzal is ki lehet szûrni a betegségeket nulla gyilkossággal meg gyerekrablással
és így tovább, úgy marhaság ahogy van
10/10
cellasto 2016 febr. 15. - 22:49:25 10/10
azért az érdekelne,ezt miért nem adták ki itthon blu-rayen...
10/10
cellasto 2015 aug. 25. - 22:15:28 10/10
ez a film még sokadszorra is zseniális
a sztori,a vágások,az operatõri munka,a rendezés,a helyszínek...
no meg a két fõszereplõ is nagyon jó együtt

igaz most látom elõször szinkronizálva,de így is nagyon jó!
10/10
zoli50 2015 aug. 03. - 00:37:14 10/10
Nagyon jó film! Ajánlom mindenkinek! Tökéletes szereplõkkel és nagyon jó szinészi alakitással!!
Nekem meg van és többször is megnéztem már!!
haucktamas 2015 ápr. 22. - 23:20:38
1 x meg lehet nézni!!!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu