Blue Jasmine

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 95 perc, 2013

Értékelés:

258 szavazatból
Szerinted?

Jasmine előkelő New York-i társasági hölgy. Az élete azonban összeomlik, a házassága is tönkremegy. Miután képtelen megbékélni a helyzettel, felveszi a kapcsolatot az elhidegült testvérével, a San Franciscóban élő Gingerrel. Hozzá költözik, amíg összeszedi magát. Jasmine megpróbálja leküzdeni az őt kísértő emlékeket, ám egyre mélyebbre süllyed a depresszióba. Bár az arisztokrata viselkedését megőrizi, érzelmileg teljesen labilissá válik. Mindenkinek elrontja az életét, legfőképp a saját magáét.
Bemutató dátuma: 2013. augusztus 29. Forgalmazó: Big Bang Media

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb női alakítás: Cate Blanchett
 • Golden Globe-díj

  2014
  Legjobb színésznő - drámai kategória: Cate Blanchett
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb női alakítás: Cate Blanchett
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Sally Hawkins
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Woody Allen
 • Golden Globe-díj

  2014
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Sally Hawkins
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Sally Hawkins
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Woody Allen

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
fourdogs jún. 16. 09:15:02 Előzmény Kiss Lívia
M. Streep korunk - vagy az utolsó (fél)száz év legjobb - színésznője. megkaphatta volna Aloysius nővér alakításáért is. De akkor Winslet nyert.
offtopic
Midnight67 máj. 07. 23:52:52 Előzmény Kiss Lívia
Öt perc azért kevés, annál több esélyt szoktam adni, de sajnos, ez a film valóban érdektelenségbe fulladt részemről is, hiába néztem tovább..:(
1/10
Kiss Lívia máj. 07. 23:47:23 1/10 Előzmény Midnight67
Nekem az a tapasztalatom, hogyha egy film az első öt percben nem fog meg, akkor már nem érdemes nézni. Ennek ellenére sokszor mégis továbbnézem, a "hátha beindul" reményében. De az esetek többségében ez nem szokott megtörténni. Ennél a filmnél 45 percig vártam, annyira nem akartam feladni. S úgy őszintén, milyen film az, ami csak a felétől jó? Akkor minek van az első fele? De kétlem, hogy óriási változás történhetett, hisz maga a koncepció nem tetszett nekem.
4/10
Harib0 máj. 07. 23:35:56 4/10
Ez egy jó sztori, de a rendezés talán szándékosan elrontotta - és inkább használom a szándékos szót. Ugyanis (jó, iderakom: szerintem) ezek a karakterek nem az utca emberei, hanem egy elmegyógyintézeté. Két viszonylag normális (igen, tudjuk, ilyen szó nincs is) karaktert mutat fel a film, az egyik Augie, aki bár szintén a Suttyóvilág része (nem én állítom, a rendező építette így elénk), azért annyira mégsem hülye, hogy kútfőből baltázza el a vagyonát, de annyira mégis az, hogy elhiggye a feleségének, hogy a sógorra kell bíznia a pénzét. A másik a nevelt fiú

aki teljesen indokoltan alázza meg és dobja ki anyját

, aki csak pár mondatot kap a filmben, mégis ezek egyikei a filmben fellelhető legkerekebb megnyilvánulásoknak. Jasmine és Ginger mintha a nárcizmus két arca volna: az egyiknek minden jár, a másik pedig mindig teper az elismerésért. Nem tökéletes nárcisztikusok, de Gingertől többször is halljuk, hogy bár őket is örökbe fogadta az anyjuk, Jasmine volt a tökéletes. Nyilván ennek az árnyékában könnyen meg lehet rekedni ezen a szerencsétlen, "holnap is alázzon meg valaki" szinten, ami szinten természetesen Augie-kből, Chilikből, és Al-ekből áll a világ, számára csak ebből a halmazból lehet válogatni.

Bár éppen Chili menyasszonya, de azért este besmárolja magát egy party sarkába egy másik pasassal, aki éppen akkor kedves hozzá. Majd amikor kiderül, hogy ő mégsem pálya számára, inkább kibékül Chilivel, akit előző nap dobott.

Nem, én azt állítom, hogy attól még, hogy elvétve tényleg vannak ilyen emberek, attól még ez nem átlagos, hanem beteg ember.
Jasmine szót sem érdemel, sosem volt normális (ismét bocs a szóért), gazdag pichaként kékvérűbb volt a környezete gazdagjainál, olyan formán, mint akinek vénásan jár mindenből a legcsillogóbb, legdrágább, legszebb. Nem azért szed nyugtatót, mert depressziós, nem azért, mert megvonták tőle a gazdagságot, hanem mert sosem érezte magát egy pillanatra sem a realitásban. Már gyerekként sem, amikor anyai nyomásra elkezdett hinni abban, hogy ő tökéletes és hibátlan, mások fölött való. Kicsit sem meglepő, hogy magában beszél és hallucinál, bár az alap-mentális betegségéhez valóban hozzáraktak a kezelésekkel. Na és persze a partyn ki nézi ki ki magának ezt a bolondot?

Nyilván egy másik bolond, aki teljesen nyíltan mondja ki, hogy jól mutat majd feleségként mellette a fotókon, illetve aki maga is elhiszi a mozit, amit vetítenek neki. Miért nem vette észre hamarabb, hogy a bula problémás? Miért nem tartotta vészjelzésnek azt, hogy a béna lánykérése után egyből a nyugtatós dobozhoz nyúlt a nő? Normális az a pali, akinek nagyobb probléma egy már felnőtt gyerek megléte, mint a nyugtató szedése, vagy a hebegés-habogás, amit teljesen indokolatlanul levág néha a nő?

Habár Chili is rendesen suttyóvilági beütéseket mutat fel (nem én suttyózom, a rendező röfögteti és szipogtatja, csámcsogtatja a fülünkbe, tehát teljes joggal összesítjük egy szóba), az ő reakciói a harmadik legnormálisabb, túl minden undorító karakterjegyén: neki vannak valós érzései, ő konzekvensen és őszintén, becsületesen küzd azért, amiben hisz. Ő az egyik olyan karakter a kevésből, amiben megjelenik az erkölcs. Nem biztos, hogy az erkölcsösség erény is, de nem filozofálok, lényeg, hogy ő hiteles és szerethető - bár csak félméteres eltartással bírnám megölelni.
Ezt a sztorit, hogy a tönkrement gazdagné beeszi magát csóróékhoz, meg lehetett volna rendezni karaktergyilkolás nélkül is annak érdekében, hogy tanulságos is lehessen. Csak hát ahhoz erkölcsös rendező is kellett volna. Nincs bajom W.A munkásságával, bírom őt, tud isteni jókat is alkotni, az Annie Hall az egyik kedvencem, többek között, és szeretem a humorát is. Ja és pont azt szeretem benne, hogy bitang módon tud erkölcstelen is lenni más rendezéseiben úgy, hogy még szeressem is a filmet. De ezt nem kapta el jól, ez a film itt mást mutatott meg, mint amit kellett volna. Max annyi jött le, hogy ne írj alá mindent és bármit a férjednek, még ha esténként karkötőt is hajít a fürdővizedbe. Hiszen ugyanakkor elvileg azt is el kellene hinnem, hogy van olyan egyébként normális ember, hogy bár nincs pénze, puszta megszokásból majdnem az összes pénzét I. osztályú repjegyre költi. Nem, az ilyen sose volt normális, és nem, nem megszokásból teszi.
És igen, Cate pompás zsíros hajú gyógyszeres/drogos/piás, üres tekintetű elmebeteg volt, hálás téma szokott lenni az ilyesmi.

10/10
-Vídia- máj. 07. 22:47:13 10/10 Előzmény viskia01
egyetértek.. Woody a legnagyobb szakértő..
8/10
viskia01 máj. 07. 22:38:37 8/10
Elképesztően életszerű 100 perc a női aljasságról, kétszínűségről, manipulációról.
offtopic
Midnight67 máj. 07. 22:20:34 Előzmény Kiss Lívia
" annyira gyenge volt, hogy a felénél abbahagytam " Talán ez a baj, engem a felétől kezdett érdekelni, addig unalmasnak találtam.
1/10
Kiss Lívia máj. 07. 22:17:25 1/10
Hát én még soha nem pontoztam le filmet ennyire, de ez nézhetetlen volt számomra. Épp pár napja néztem meg az Augusztus Oklahomában c. filmet, ami döbbenetesen átütő erejű volt. Valaki azt írta, Meryl Streep azért nem kapta meg érte az Oscart, mert Cate Blanchett kapta Jasmine szerepéért. Szerintem a színésznő ezerszer jobb volt Galadrielként vagy épp Helaként, mint Jasmineként. Idegesítő és számomra ripacs módon játszott. Semmi nem fogott meg benne, de a többi szereplő is szörnyű volt, ami leginkább a rendezés hibája. Sok Woody Allen filmet szeretek, de ez annyira gyenge volt, hogy a felénél abbahagytam. Nem volt meg benne az a feszültség, ami vonzott volna. És a forgatókönyv is csapnivaló, tele volt klisékkel, unalmas mondatokkal. Nagy csalódás volt.
1/10
paripapimpi máj. 07. 22:03:31 1/10
Szegény Woody.
10/10
andru1@freestart.hu 2019 okt. 19. - 01:12:47 10/10
Ez a film nagy kedvencem. Rendkívül humoros és egyben megrázó is. A kényelembe és a mesés gazdagságba beleszokott nő, egy meggondolatlan pillanatában, visszafordíthatatlanul nagy hülyeséget követ el. Nagyon jó az a jellemrajz, amit Woody Allen fest a hirtelen és könnyen meggazdagodott emberekről. Van egy mondás: Ebül szerzett jószág, ebül vész el.
luci87 2019 jún. 07. - 15:43:56
Elgonolkodtato,es megrázó is egyben,eloszor nem is gondoltam,hogy ennyire megerint.
sexykex 2018 márc. 03. - 10:34:52
Ezek a nõk! Elõször összeszed egy kissé bunkót, aki legalább szereti. Azután az elsõ adandó alkalommal lefekszik egy másikkal. Mi szédíti meg? Nem az ürge teste, az biztos. A hülye tesó dumája? És valóban ilyenek, nem csak a filmben.
Na, és a film. Én nem érzem tipikus Woody Allen mozinak és a vágy, öregedõ sárga villamosa is csak a távolból csilingel. Végül is Cate Blanchett megérdemelte azt a szobrocskát, nem bánom, hogy megnéztem a Blue Jasmineben.
_goldie_ 2018 jan. 09. - 16:04:30
egy fényûzéshez szokott nõ alól kicsúszik a talaj..megszûnik addigi dõzsölõs élete és nem bír átszokni egy önmagát eltartó létbe..röviden ennyi
Cate Blanchett zseniális..tökéletesen hozza a karaktert..a húgát alakító színésznõ is nagyon jó - ennek ellenére mégis feszengtem a moziban (4 éve) ..nekem hiányzott valami ebbõl a filmbõl nem kötött le..nem nézném meg újra
2/10
Pekci23 2018 jan. 09. - 10:43:26 2/10 Előzmény antibond
Ó és még valami kedves antibond, elõször te minõsítetted azokat akiknek nem tetszett a film, mint akik nem tudják értékelni a kaviárt.
Tudod az intelligenciához a logikus gondolkodás is hozzátartozik, így nem kerülsz magaddal ellentmondásba :-)
2/10
Pekci23 2018 jan. 09. - 10:39:42 2/10 Előzmény antibond
Esetleg magamra vehetném a minõsítésed, de tényleg komolyan gondoltam, hogy értelmes, érzelmekkel bíró embernek ez a film max. a kritikusok véleménye alapján lehet értékelhetõ. De akinek az érzelmeinek megmozgatásához valóban egy ennyire nyomasztó film kell, az tényleg a mai kor gyermeke, vagy talán nem is álltam olyan messze a valóságtól...Mindenesetre több "intelligens" komment is született itt ahogy látom, így véleményem szerint kár volt az intelligencia témát felhoznod, de érdekes volt a véleményed, még ha nem is számít :-)
Remélem a Fekete hattyút, és a Jackiet sem hagyod ki, hasonlóan nyomasztó és vontatott, mint ez a film, bátran ajánlom Neked!
antibond 2017 dec. 09. - 10:36:44 Előzmény Pekci23
Az intelligenciának rendkívül kínos velejárója, az, hogy szinte lehetetlen eltitkolni...
A megnyilvánulásod minden esetre minimum érdekes; akinek tetszik, ami neked nem - ami sem a tudatodat, sem az érzelmeidet nem képes megmozdítani -, az primitív báb, mások véleményével ékeskedõ senki.
Az intelligenciának az is kellemetlen tulajdonsága, hogy pénzért sehol nem árulják, így maradsz, aki vagy.
2/10
Pekci23 2017 aug. 12. - 16:22:51 2/10
Egy kínlódás...
Borzasztóan unalmas, egy roppant idegesítõ karakterû fõszereplõvel.
Aki azt írta, hogy a film \" szomorúan szép\", es sajnálatos, hogy esszük de nem tudjuk értékelni a \"kaviárt\", a kritikusok véleményét visszaböfizõ báb.
Ez a film nemhogy nem kaviár, de egy hatásvadász, arcodba nyomulva depiztetõ, arrogánsan bosszantó unalom, ami kizárolag ezzel éri el, hogy vegignézd.
Története, tanulsága nulla, hacsak nem az, hogy rengeteg hazugsagban elõ, tenni nem akaro puhány ember él ezen a földön, amit eddig is tudtunk, es nem szerettem volna ezt 2 oraban nézni.Köszönjük Woody, a pedofil!
5/10
pihes 2017 máj. 09. - 14:47:41 5/10
Nagyon kuszák az összefüggések. Hol megtalálni, hol nem. Ha csak azt kell keresni, ott gond van...
10/10
trikolor 2017 máj. 08. - 09:42:39 10/10
Végig a képernyõ elé szegezi az embert, nincs benne üresjárat. Cate Blanchett kiválóan átérzi a nõ szerepét, aki elvesztette a talajt a lába alól. Hétköznapi sztori, hazugságokkal, családi perpatvarral, omladozó házassággal, szerintem nincs olyan ember, aki az ismerõsi körébõl ne ismerne rá legalább egy emberkére. Kiváló rendezés, Woody Allen a kétezres években egy hullámvasúton ül, szerencsére ez a film a a hullám tetején van. 9/10
1/10
zsinyi2 2017 márc. 12. - 20:14:19 1/10
Szerintem nagyon túl van értékelve.A fõszereplõnõ el teng-leng a nagyvilágban,otthagyja az egyetemet,de dolgozni ímmel-ámmal megy csak el,még akkor is,amikor elvileg csõdbe ment.Úgy idegestõ az egész karakter,ahogy van.Mondjuk Cate Blanchett amúgy se a szívem csücske,de itt végképp kitolta nálam a rezet. Ha a filmbeli fiát és az õ vívódásait többet mutatták volna a filmben,még jó is lehetne,de így... Csak azért néztem meg,mert órára meg kell nézni.A megnézése akkora tortúra volt,hogy abból reakció videót csinálnék,ha youtube vlogger lennék.
-10/10
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu