Blue Valentine

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai romantikus dráma, 112 perc, 2010

Értékelés:

275 szavazatból
Szerinted?

Cindy és Dean házassága hullámhegyekkel és -völgyekkel tarkított. A kapcsolatuk most megint megromlott, ám úgy tűnik, hogy ezúttal végleg eltávolodtak egymástól. Ebben az is szerepet játszott, hogy míg Dean megmaradt ugyanolyan egyszerű srácnak, mint amilyen egykoron volt, Cindy sok álmát volt kénytelen feladni. Mielőtt azonban végleges elhatározásra jutnának, úgy döntenek, hogy még egy próbát tesznek, hátha sikerül megmenteni a kapcsolatukat. A szívük mélyén talán abban reménykednek, hogy újra felizzik köztük a régi szenvedély.
Bemutató dátuma: 2011. augusztus 18. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2011
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Ryan Gosling
 • Golden Globe-díj

  2011
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Michelle Williams
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb női alakítás jelölés: Michelle Williams
 • Sundance Filmfesztivál

  2010
  Zsűri Nagydíja jelölés: Derek Cianfrance

Hozzászólások

Szerinted?
mapk 2017 ápr. 09. - 15:55:41
Szélsõséges egy film.
A lány a gondolkodás és döntés, úgymond a tudatosság, a fiu meg az érzelem. De szinte csak ez jellemzõ rájuk.
Egy kapcsolat, nyilván csak akkor tud mûködni,(többek közt) ha mindkét félben egyaránt megvannak ezek együttesen, és nem úgymond kiegészítve vele egymást.
(Ha csak a végére tanulják ezt meg, egymás kárán, lehet késõ már.)
***Spoiler****
A lányra szinte csak a halál van igazán hatással érzelmileg( kutya, aborusz ) ezek olyan dolgok,
amit ha akar se tud már távol tartani magától, akármilyen tudatosan is próbálja kerülni.
A szeretet egy ajándék, és õ köszönte, de nem kérte.(attól még mindenki megkapta) A srácot sosem szerette igazán, még a legnagyobb "love"-ban sem.
pl. az oral jelenet, mondja milyen jó volt neki, de viszonzás már nincs, (nem látjuk mindenesetre.)
vagy mikor összefut a gyereke apjával, aki szarrápofozta korábban a leendõ férjét, barátságosan elcseveg,... hát ok h rég volt, de akkor is!:)
***Spoiler vége***
A lányról többet tudni, (a hátterérõl) mint a srácról, talán jobban megérthetõ a történet során, h mit miért tesz. De mindkettõjüket ugyanúgy lehet sajnálni.
A színészek jól játszottak.
10/8

-De hogy lehet már egy ilyen gyapotszedõ dalra sexelni??? :D:D https://www.youtube.com/watch?v=H8rumyup0Os
(tetszik egyébként)
-a Blue, meg nem csak kéket jelent az angolban;)
8/10
Istenasszony 2016 jún. 20. - 09:15:08 8/10
Végre egy életszagú film, nem az a szokásos rózsaszín cukormáz, mint az amerikai filmek általában.
_goldie_ 2016 febr. 14. - 16:41:36
nem túl vidám olyan életszagú egy film..
a kapcsolat elején még minden jól megy..aztán idõvel elromlik mint egy rossz gépezet
mindkét színész remek..többször nézõs film nálam 10es
https://www.youtube.com/watch?v=ANbkNhU4VSY
https://www.youtube.com/watch?v=UeR_jEx6Pzs&index=3&list=RDOBmuwCkeeMo
..és kicsit off https://www.youtube.com/watch?v=S_pThn51aLk
arcansas 2015 jún. 03. - 23:41:39 Előzmény wowow
Pff szerintem is :D
wowow 2015 ápr. 13. - 21:47:31
Na erre kár több idõt pazarolni.
10/10
kate77 2015 márc. 01. - 13:32:22 10/10 Előzmény webulon
Egyetértek, imádom a filmet :)!
10/10
csineva-xx 2015 jan. 07. - 10:46:15 10/10 Előzmény szamarhegy
Igen, tökéletesen igazad van, a teljesség igénye nélkül kizárólag a fiú „lágyságát” emeltem ki, és való igaz, személyiségének rendezetlensége nagyban hozzájárul a kapcsolatuk reménytelenségéhez. Jó film, izgalmas élmény még közel egy év távlatából is… Hm…
10/10
webulon 2014 okt. 04. - 21:55:55 10/10
Szerintem ez egy brutálisan jó mozi
Zseniális a szereplõ választás - mindkét szereplõ jutalom játékot játszik

A sztori már - már közhelyszerûen gyakori- irgalmatlanul jól sikerült - a nõ vergõdése - a férfi semmire oda nem figyelése -illetve csak önmagára ,- totálisan átjön a nézõnek az amikor érzed,hogy két ember között vibrál a feszültség :)

,-S ami külön tetszik,hogy a múlt zsákját is elõkotorja a rendezõ s egyszerre érthetõvé válik - ki - miért tesz a párkapcsolatban - a minta követése vagy totálisan nem lekövetése.

Akár egyiket választja akár a másikat egyik sem jó ,- mert elvész az egyén ösztönös választási szabadsága ,- s a végén a csaj úgy dönt ahogy az ösztöne

kötelezõ darab

max 10
vjúská 2014 szept. 09. - 12:55:22 Előzmény Tibag05
Nem tudom iróniának szántad-e a válaszodat. Én nem úgy nézek végig egy filmet, hogy beletekergetek, mert az nem film nézés. Ebbe azért tekertem bele, mert kíváncsi voltam elkapok-e egyetlen olyan jelenetet ami leköt pár percnél tovább. Sajnos nem így történt. Nekem pedig már nincs türelmem olyan filmeket végig nézni amiben már az elején nem fog meg valami, akkor inkább keresek más filmet/elfoglaltságot vagy akármit.
Edmond Dantes 2014 szept. 08. - 21:26:36
Mindennapi történet, ezer meg ezer tönkrement házasság tükörképe. A pálya ívét (a miértet) nem látjuk. Szokványos panelek itt nincsenek: az egyik lezüllik vagy a másik kiugrik-felemelkedik, jön a nagy Õ, ilyesmik: nem, semmi extra csavar-fordulat, "csak úgy", hipp-hopp, elromlott. A történet lehangoló, a rendezés amit lehet, kihoz ebbõl a kevés történésû, de folytonos zaklatott vibrálásból. Williams és Gosling pedig szédületes, két vérprofi, rokonszenves sztár jutalomjátéka, bár láthatóan megszenvednek érte-vele.
szamarhegy 2014 szept. 04. - 13:36:16 Előzmény csineva-xx
SPOILER!!!
Nem értek veled egyet, Dean karaktere egy kedves, jól alkalmazkodó, társasági ember, aki a pillanatnak él, már másnapra sincs semmi elképzelése, nemhogy 5-10 évre. Meg is mondta, hogy neki az bõven elég, hogy meló, aztán otthon lenni a gyerekkel, iszogatni és aztán elaludni a fotelben reggelig. Otthon nem segített semmit és ahogy a gyerek meglett, alapból bele...rt, hogy a feleségének félbemaradtak a tanulmányai. Ez a költöztetõs, vagy alkalmi munkás sztoriból mi lett volna késõbb, ha fizikailag nem bírja, semmi otthon ivott volna 10 év múlva, erre tök kilátástalan volt gyereket vállalni.
Cindy valóban nem volt rendben érzelmileg, de jó anya volt és rá épült a család egzisztenciája, felelõssége, az otthoni munkát is egyedül vitte, tulajdonképpen két gyereket nevelt, nem csodálom, hogy nem tekintette pasinak...
Én is pasi vagyok és sok ilyen felnõtté válni képtelen, folyamatos lecsúszásban lévõ pasit látni.
A film remek volt, nekem fõként Michelle Williams játéka tetszett, Goslin is jó volt, de valahogy a játékáról mindig beugrottak Nicolas Cage lecsúszott emberes szerepei.
Tibag05 2014 szept. 03. - 17:16:29 Előzmény vjúská
.."bele-bele tekergettem.."
Mi is így nézzük a filmeket. Fõleg ha hosszú percekig vagy autós üldözés folyik, vagy csak rohangálnak egymás után, vagy csak "nem történik semmi" és üvölt valami harsogós zene.
Ezzel néha sokkal hamarabb lehet végezni egy-egy filmmel.
vjúská 2014 júl. 11. - 12:56:59
jav. Túl a fenyvesen. De mindegy is.
vjúská 2014 júl. 11. - 12:55:50 Előzmény bogotizsolt
Valahogy én is így voltam vele. Aztán bele-bele tekergettem és nem, egyszerûen nem jött be az egész. Már alapból a képi világa olyan, hogy konkrétan fáj nézni. Lehet, hogy ez is volt a cél, de nálam nem az "annyira rossz h muszáj tovább néznem" érzést kelti, hanem egyszerûen csak szar, és nem is érdekel. Kb. ugyanez megismétlõdött a Fenyvesen túl c. filmnél is.
Nem nekem találták ki ezt a rendezõt :(
5/10
bogotizsolt 2014 jún. 09. - 14:30:38 5/10
Drukkoltam nagyon a filmnek. Akartam , hogy tetsszen. Sajnos nem jött össze. Háromszor futottam neki , mire sikerült végignéztem. Nem tudott semmit nyújtani ,ami lekötött volna .
Marcsi91 2014 ápr. 20. - 16:57:25
TÜKÖR! Film ami nem a hollywoodi "hepiend"-et, hanem a realitást mutatja. Ha nagyon akarnék biztos találnék ellenpéldát de nem akarok.Ez így jó, okulni lehet belõle és egyet kell értenem az elõttem szólóval, bizony közre játszik az elhatározás! Ez a film nálam erõs 8/10 de sokat dobott rajta Ryan Gosling, kellemes csalódás volt számomra. Bárkinek ajánlom aki képes befogadni és megérteni egy ilyen jellegû filmet.
10/10
csineva-xx 2014 ápr. 07. - 00:55:15 10/10
Ez nekem nagyon kedves mozi!!!

De amint látom, a fórumozók egy része azon tanakodik, hogy mitõl mehetett gallyra a kapcsolat... No, hát lássuk csak... *** SPOILER *** ...semmitõl... nem ment gallyra, mert nem is volt ott lópikula se... (lehetett vóna, de nem vót...)

A fiú rendkívül nyitott, érzékeny, elfogadó és befogadó, nagyon figyelmes, ösztönösen könnyen és jól alkalmazkodó. Lételeme a szeretés, ugyan nem tudja, hogyan kell adni és kapni – mert elég zûrös család állhat mögötte -, de õ rajongva szeret és elfogad, szívvel, lélekkel. Mást nem is tud, de szeretni, no azt nagyon – minden porcikájával, szinte már fojtogatón (bár ez csak az õ esetükben válik kissé tragikussá...). Nála a mérték a fõ gond: túlontúl odaadó, és persze túl korán. (A bizalom lassan épül fel, de ha jó alapok nélkül idõ elõtt alakul ki, ingatag lesz, de ami még rosszabb, szánalmas reménykedéssé torzul. Az, hogy a fiú késõbb idõzített bombává válik, szinte természetes. Az elutasítást mindenki nehezen viseli. Idõvel õ is.)

És ezzel a csupaszív fiúval szemben itt ez a szegény lány: hát sok öröme se a kapcsolataiban, se a szexben nem volt. Mit hoz otthonról: egy elnyomott erõtlen örömtelen anyát és egy kíméletlen arrogáns és elnyomó apát. Nem volt alkalma megtanulni szeretni, mégis ahhoz, hogy mohó szorgalommal bepótolja ezt, nincs eléggé felvértezve (szemben a fiúval). Anyja megalázott helyzete és sótlan élete úgy tûnik elég ütõs példa és nyomós ok számára ahhoz, hogy a lehetõ legkevesebb bizalommal és hittel induljon el a maga útján, hogy rutinosan az „érzelmileg kívül maradós” pozíciót válassza, és úgy látszik, az egzisztenciális kérdéseken túl nem is nagyon van terve, se álma saját életére vonatkozóan. Ami látszik, hogy baromi zárt, elég „frigid”, és nem kész egy férfinak megadni magát. Ugyan ösztönösen keresi az elfogadást és a feloldódást az intimitásban, meglehetõsen korán, 13 évesen kezd szexelni, és bár nem egy lotyó típus, mégis majdhogynem válogatás nélkül próbálkozik - (errõl egyébként eszembe jut egy nagyon bájos jelenet a Lány a hídon c. filmbõl: Vanessa Paradis a vonaton a slozin hetyeg valami fickóval, majd a gyors menet után odébbáll: „bocs, nem veled van a baj, de nem téged kereslek”... :D...) -, de sok örömét nem leli benne, „terhes” következményeit annál inkább. A rideg családi háttér inkább arra predesztinálja, hogy igazán oda ne adja magát soha, maradjon csak érzelmileg kívül. Vonzza ez a fiú, de közel engedni nem tudja, és igazán nem is kíváncsi rá. A szerelme azért ideig-óráig valamelyest feltüzeli õt, továbbá nem is hálátlan annak jóságáért, és hát adott helyzetekben a libidója se hagyja cserben, de ez édes kevés, pláne hosszú távon. És lássuk be, csapda is. Nem tanulja meg megbecsülni a másikat, se saját magát. Józan esze van, meleg szíve már kevésbé – szegény hideg, mint a jégcsap. Nyilvánvaló, hogy a két fiú közül jól választ – amibe aztán késõbb törvényszerûen beletörik a bicskája! Nem tudott élni a lehetõséggel, nem sikerült odaadnia magát még a potenciálisan legkönnyebb jelöltnek sem. Elkeseríti ez a kívül maradás, de magán és a viszonyulásán változtatni mégsem tud. Teszi a dolgát, abban nincs is hiba, de örömre képtelen. Szomorú! Nagyon az, a leginkább azért, mert ugyanoda tér vissza, ahol vele ez az egész dolog megesett. Nem halad elõre, nem nõ fel, nem kezd el teljes életet élni. Abba pedig végképp reménytelen belegondolni, hogy vajon õ egyedül, háttérben a rideg apjával (az anyja közben eltûnik, talán belehalt a bánatba...) miféle hátországot, milyen meleg otthon fog tudni teremteni a kislánynak. Apa sajnos nagyon el, valszeg õt elmossa a szesz...

Én mindezek mellett mégse gondolom, hogy egy ilyen helyzet (kettejük találkozása, pocakban a kislánnyal) mindenképpen kudarcra lenne ítélve... „Egy állandó dolog van: a változás.” Nehéz, kemény döntések sorozata várt volna rájuk, de nem lehetetlen. Lehetett volna a kettejük kapcsolatából egy szép együttmûködés, egy nagyon erõs összefonódás, de nem lett, hiszen egy jó kapcsolat elsõsorban nem kompromisszumok kérdése. Egy jó kapcsolat legfõképpen kellõ mértékû önfeladás és odaadás kérdése, amihez ugyan nagyobb bátorság kell, viszont valójában semmiféle veszteséggel nem jár, nem beszélve arról, amit aztán természetébõl adódóan nyújt. Ehhez képest nagyon rossz látni a záró képeket... - pedig sajna a lehetõségekhez képest mégis ennek a valószínûsége a legnagyobb... Nap mint nap így hagyunk magunk mögött lehetõségeket... (Most biztos sokan megköveznének, de mégis ideírom: szeretni nagyban elhatározás kérdése. Nincs semmiféle szikra meg hasonló humbug...)

Külön érdekessége a filmnek a nagyon izgalmas kamera-használat, nagyon plasztikussá teszi a jeleneteket. Van egy majdnem-szexelõs akció, amit szinte a pár perspektívájából látunk, és ez nagyon ütõs! Hihetetlen jól ki van dolgozva a dráma, az idõsíkok csúsztatása tökéletes, nagyon jók a részletek, totál hitelesek a karakterek, teljesen meggyõzõek az alakítások...

10/10-es film egy magamfajtának!
10/10
nuti33 2014 febr. 03. - 11:26:12 10/10 Előzmény gladiolus
Gladiolus tökéletesen egyetértek minden szavaddal. Ez van. Ez a valóság. Nekem nagyon tetszett a film, mert igazi. Semmi üngyümbüngyüm, hollywood-i sz..ság. Kemény. És sokszor történik ez. Legfõképp a pasikkal..... Klassz csaj, silánnyá lett pasi... Annyira tipikus.... Ryan ebben is zseniális! Besz..rás kopaszodó fejjel, sasos pólóban... Nekem hiteles eddig minden szerepében.
mushi 2014 jan. 29. - 00:25:32
maximálisan át tudom érezni a filmet, meg szerintem kb mindenki, aki élt már át ilyen szerelmet. az elején hatalmas a lángolás, igen, õ az igazi, aztán ugyanolyan gyorsan el is tûnik minden, mikor felszínre kerülnek a hibák. háromszor láttam, mindháromszor lekötött, bennem mély benyomást tett. nem kell ettõl a filmtõl sokat várni, egy szimpla párkapcsolati dráma, ami szerintem így elég, ahogy van. a miérteket pedig azért nem bontja ki, mert néha az életben sincs nagyon ezekre válasz...
amúgy nagyon vicces volt látni, ahogy kb 3-4 egymás utáni hozzászóló is használja a túlértékelt szót. más kifejezés is van a világon :)
kisminden 2014 jan. 09. - 16:17:38
Látom, nem mindenkinek sikerült megértenie. Sebaj, a kovi videóknak is kell közönség. Akkor a párkopcsolati dráma árnyaltsága sem lesz annyira zavaró, meg a nyalás is hitelesebbnek tûnhet.
Engem amúgy inkább csak a közeli kivágások és a "realitys" kameramozgás zavart, de ez ízlés kérdése, meg talán öreg is vagyok.
Illetve hiányolom a férfi lecsúszásának az ívét. Ezt jobban részletezhették volna.
Nekem 8 a tízbõl (még nem látom a csillagocskákat)
Összes hozzászólás
Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu oldalon.