Bohémélet

Bakancslistához adom
La vie de boheme
francia-finn-olasz-svéd filmdráma, 100 perc, 1992

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Párizs éjjel - Murger festői és kurtizánjai, a mai kozmopolita számkivetettek egy varázslatos városban. A mindennapi élet jelenetei Kaurismäki felfogásában olyan filmművészeti karizmával rendelkeznek, hogy képesek feledtetni velünk Fassbinder és Pasolini elvesztését... Az egyetlen olyan valóban fiatal európai rendező, aki azt az érzést kelti bennünk, hogy újra feltalálja a mozit... Szordínós érzelmesség, fanyar, humoros, szeretetreméltó, peches fapofák, hervadtan is szerelmet ébresztő grizettek, csendes ellenkezés a törvények szorító szellemével, a nyűtt ruhák mögött szerényen viselt romolhatatlan méltóság - a berlini fesztivál legvigasztalóbb, legotthonosabb filmje volt ez. A film nem szolgai adaptáció, nem romantikusan kiszínezett, kosztümös melodráma.

Felix-díj: 1992 - Matti Pellonpää - Az Év Európai Színésze, Andre Wilms - Az Év Európai Mellékszereplője.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
Redfield 2007 jan. 24. - 10:11:48
Egyet értek. Ha valamit nem lehet máshonnan megszerezni, akár csak azért is, hogy lássa az ember egyszer az életben, akkor meg kell ragadni a lehetõséget.
amatõr 2007 jan. 24. - 09:37:14
Hát akkor:
A sztori elõször az 1800-as évek elején egy Henri Murger [anri mürzsé] nevû tag cikksorozatában kelt életre, majd szinjáték lett belõle, végül Murger könyvbe rakta az egészet (1851). Ebbõl aztán sokan merítettek ötletet, a leghíresebb talán Puccini Bohémélet (1896) c. operája. A Rent Puccini operájából merített ötletet, azt modernizálta. Ezt a filmet pedig Murger könyve ihlette.
De nyilván ezek szerint a mjúzikel és ez a film azért köszönõviszonyban lehet egymással.
Sajnos nem én voltam ilyen okos, csak gugli barátom segített, meg a wikipedia. Sose feledjétek: <a target="_blank" href="http://www.justfuckinggoogleit.com" title="www.justfuckinggoogleit.com">www.justfuckinggoogleit.com</a> :)
Nemtom, hogy tévében adták-e, én egy Kaurismäki vetítés-sorozat részeként láttam egy filmklubban.
Megszerezni sem lehet egyszerû, én a ritka filmeket a netrõl szoktam beszerezni, mármint csúnyamódon letöltöm õket, bizony törvénytelen, de ha egyszer nem lehet kapni, és nem adják...
Redfield 2007 jan. 23. - 23:41:20 Előzmény amatõõr
Érdekel. Ebbõl írták a RENT c. musical-t is? Mert akkor valóban érdekel. Hol lehetne ezt meglesni? Adták tévében?
amatõõr 2006 júl. 24. - 17:51:24
Érdemes megnézni, nekem tetszett.