Boku no kanojo wa saibôgu

Bakancslistához adom
japán sci-fi akciófilm, 120 perc, 2008

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

FEA2 FEA2

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
offtopic
wukovsky 2009 júl. 31. - 20:54:02 10/10 Előzmény Gallusz
Ezért áll fent a paradoxon, vagy az idõvonal tényleg spirális, vagy meghatározhatatlan irányú, ami itt ott kereztezi egymást :D Vagy eltérõ dimenziók :D
Gallusz 2009 júl. 31. - 10:39:33
Szuper romantikus terminatoros film.

Észrevettem két hibát.

1: Honnan tudta a robicsaj, hogy a srác fejét bele kell nyomni a tortába és utána lelocsolni pezsgõvel?
Elõször arra gondoltam, hogy az elején a robicsaj (akirõl a végén kiderül, h ember) elhibázta az idõutazást és egy évvel korábbra érkezett. Ez megdõlt.
Másodszor arra gondoltam, hogy az öreg srác tanította meg erre a robicsajt.

2: Ember csaj visszautazása a földrengés idejébe.
Eddig még oké volt, hogy nagyjából mindent megmagyaráztak és nem volt semmi keveredés, de ezzel most betaláltak. Most ezzel, hogy visszautazott meg kell mindenképpen építeni a robicsajt, hogy az ember átültesse a memóriáját a jövõben. De ha megépíti, akkor a jövõbeli jelenet, amikor meghal sem olyan lesz, mit amilyennek láttuk. Vagy olyan lesz, mert mondjuk az embercsaj hamarabb hal meg, mint az öreg srác.

Nah mind1, jó volt. Wink
10/10
offtopic
wukovsky 2009 júl. 29. - 18:56:17 10/10 Előzmény iR T-800u
Igen, eléggé megtörte. Illetve inkább ez egy hosszú idõfolyam része, ami keresztbe kasul keresztezi egymást :D Csak azt nem tudom hol lehet az eleje, de a vége egyértelmûen az, hogy vissza jön a lány, az eleje meg talán az, hogy meglövik, és véletlenül csinál egy olyan gépet, ami hasonlít egy lányra :D
10/10
iR T-800u 2009 júl. 28. - 22:20:59 10/10
Ja igen, meg azt is kihagytam, hogy a lány végül megtörte a kört azzal, hogy visszament a katasztrófa idejére. A paradoxon az paradoxon. :D
10/10
offtopic
wukovsky 2009 júl. 28. - 21:31:12 10/10
Tulajdonképpen így is fel lehet fogni :D


De akkor sem vagyunk még körnél, mert Jiro-t megmenti, és utána Jiro kb ugyanakkora újra megalkotja a gépet, csak most nem a megtervezés és a megépítés a fõ feladat, hanem a rekonstrukció. Tehát kör helyett inkább egy végtelen jelet kell elképzelni, vagy egy 8-ast :D
10/10
iR T-800u 2009 júl. 28. - 20:36:03 10/10
SPOILER, mostantól minden az, csak szólok, mert mi úgyis elfelejtjük/megunjuk idõvel eme szó odabiggyesztését. :D

Na akkor megpróbálom megoldani a paradoxonról felvázolt képed.

A paradoxont ne egy körnek képzeljük el, hanem inkább egy spirálnak, szakaszokra bontva, és ez a spirál egy pontnál elkezd kört alkotni, és ez a kör a film sztorija.

Szakaszok:
1: Jiro mivel láthatóan magányos fajta, megalkotott körülményektõl független egy olyan nõt akibe belebolondulna ha igazi lenne. Visszaküldi valamiért a múltba.

2: A jövõbeli lány véletlen pont úgy néz ki, mint a kiborg, ezért roppant kíváncsi lesz a gép történetére, memóriáját beépíti, az érzelmeit sajátjaként éli meg mikor visszautazik a múltba, közel ugyanúgy megtörténik minden mint amit a film elején láttunk, majd visszautazik. Jiro itt már nem vágyaiból kiindulva fejleszti ki a jövõben a gépet, hanem egy konkrét nõbõl kiindulva akit az életben többet nem látott.

3: Jiro visszaküldi a gépet, hogy mentse meg a fiatal énjét a megbénulástól, az említett spirál itt csatlakozik vissza és válik körré, pontosabban azzá a paradoxonná amit láttunk.
10/10
offtopic
wukovsky 2009 júl. 28. - 19:51:52 10/10 Előzmény iR T-800u
Igen, nekem is az volt az érzésem, hogy dirrekt csesztetik az amcsikat a kliséikkel :D


Spoiler

Én a vége elõtt 20 perccel úgy voltam, hogy na nem, nem, így nem lehet vége, még van vagy 20 perc, itt valami lesz :$ És elértem egy olyan érzelmi mélypontot, olyan drámai volt a hangulatom, hogy elég lett volna egy csepnyi derû is a végére, és kiugrottam volna a bõrömbõl, de aztán olyan adag nem giccses Happy End-et kaptunk, egy mesteri húzással, tulajdonképpen csak ámultam és bámultam, hogy milyen szépen értek össze a fonalak a történet végére. Viszont a logikai idõcsapda még mindig fent áll :D

A lány vissza utazott egy évvel a tragédia elé. Jiro akkor bele szeret, megtörténik a baj, és 50 év múlva megalkotja a lány cybort mását, akit a lány meglátt sok sok év múlva, ezért vissza utazik egy évvel a tragédia elé. :D

Szóval, ha a lány nem utazik vissza, Jiro nem szeret bele, nem csinálja meg a Cyborgot, késõbb a lány nem látja meg, és nem utazik vissza. Viszont ha nem utazik vissza, akkor Jiro nem szeret bele, és nem csinálja meg a cyborgot, így a lány biztos nem fog vissza utazni :D


Ellenben ha vissza utazik, az csak úgy lehet, ha elkészült a cyborg, és az csak úgy készülhetett el, ha Õ vissza utazott. Ok és okozatt, csak melyik az ok, és melyik az okozat, és melyik idõsíkban melyik mikor történt :D
10/10
iR T-800u 2009 júl. 28. - 08:59:43 10/10
3x
***spoiler***
Most még jobban figyeltem a részletekre. Pár apróság:
A földrengésnél amikor meghibásodik a lány idõtorzító képessége, feltûnik még az is, hogy a jövõbe lát néhány másodpercre és észleli, hogy a ház rájuk omlik ha ott maradnak továbbra is. Jiro lakásában egy G4-es iMac pihen az asztalon, és a film végén a múzeumban a lány épp ugyanolyat néz amikor odafut a barátnõje egy másik terembõl.

A csókjelenet: A lány már akkor viszontszerette õt, és törést okozott benne az a mondat és viselkedés ahogy lereagálta Jiro az Õ válaszközeledését. Ez egy ismétlõdõ hiba (pontosabban sztorihosszabbító dramatizáló klisé) a robot/ember párkapcsolatos filmekben, hogy túl sokat várnak el a géptõl, és mivel az még nem képes kimutatni a hagyományos módon érzelmeit, ezért besértõdnek rajta.

A macska áthozása a múltból majd visszaküldése ügyes húzás, és logikus. A macska nem pofázhatja el a múltban, hogy járt a jövõben, de kedveskedésnek a lány részérõl kiváló! :)

A memória beépítésének ötlete egyszerûen mesteri fordulat a történetben, most is csak ámulok és bámulok, annyira jó, és ezzel teszik hepienddé végül a filmet.
***spoiler vége***

Van egy olyan érzésem, hogy még sokszor megnézem, nagyon beletaláltak a lelkivilágomba. (ahogy a Chobits és a DearS is, a TSCC-rõl nem is beszélve (ezek mind ugyanaz a téma érzelmileg/technikailag, csak a kerettörténet/kivitelezés más))
10/10
iR T-800u 2009 júl. 27. - 23:04:50 10/10 Előzmény wukovsky
Nekem sajnos nincs igazi mondanivalóm a filmhez, mert technikailag alig van benne valami.. (és 'köztudott', hogy én arra gerjedek) Viszont frankó sírós film, kétszer néztem meg, és kétszer be is sírtam rajta.. Valahogy gyengém a gépek "érzelmei", többek közt azért mert inkább hozzájuk állok közelebb mint az emberekhez, annak ellenére is, hogy az agyam egy roncs.. és közel sem méltó a pontatlanságai miatt egy számítógéphez.

Azoknak akik csak úgy idecsöppentek: Ez a film, egyfajta tisztelgés a Terminator filmek (és a sorozat) elõtt, de egyben vígjáték, és erõs dráma, romantikus/szerelmes film. Az utóbbi kettõre igen erõsen rágyúrtak.

> Egészen gyönyörû, ahogy a géplány átformálódik érzõ lénnyé.
> A kivitelezés profi, a színészek is.
> A klisék (ami van) láthatóan szándékosak (szerintem a japánok igazából gyûlölik az amerikaiakat, a látszólagos majmolás mellett).
> A végén, minden a film közben felmerülõ fontosabb kérdésre választ kapunk.
10/10
wukovsky 2009 júl. 24. - 22:15:57 10/10
Nagyon nagyon jó film, és nagyon jól közelíti meg az idõutazással kapcsolatós anomáliákat, párhuzamos síkok, és a többi. Mindenkinek tudom ajánlani, aki szereti az ilyen filmeket. Kicsit japán, de ezt nézzük el neki. :)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu