Borneo foglyai

Bakancslistához adom
Three Came Home
amerikai háborús filmdráma, 106 perc, 1950

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

A II. világháború csendes-óceáni hadszínterén a Borneót is meghódító japánok az ott élő angolokat és amerikaiakat szigorúan őrzött fogolytáborba internálják. A szíve mélyén emberséges - Amerikában nevelkedett - japán táborparancsnok, aki olvasta az egyik fogoly, Agnes Keith az ázsiai kultúrával rokonszenvező könyvét, megpróbál emberi körülményeket teremteni a számukra. A háború őrületének a hirosimai atombombázásig vezető poklában ez azonban csak ideig-óráig lehetséges.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
crapgame 2012 jan. 19. - 22:55:33 Előzmény sanjust
Olvasgatom itt a hozzászólásokat...
Fekete vipera, neked teljesen igazad van. Lebarbározhatunk bármely népet, csak azt kell meghatározni, hogy nennyi idõvel megyünk vissza a történelemben. Az angolok használtak elõször biológiai fegyvert az indiánok ellen, a spanyolok csak egy kontinensnyi embert öltek meg mert nem voltak keresztények, stb., stb... sorolhatnánk napestig.
Az is egy tény, hogy a filmkészítés fellegvára amerikában van. Az is tény, hogy aki amerikával szembeszáll akár katonailag, akár szellemi síkon, elõbb-utóbb a filmvásznon találja magát mint aljas.
6/10
sanjust 2011 márc. 17. - 20:24:24 6/10
mellékvágányon vagy ,mert én nem ezt vitattam ,hanem azt állítom ,hogy a japán harci kultúrhagyományban benne volt a kegyetlenség a legyõzöttel szemben.nem is ismerték el a genfi egyezményt ,ami rögzítette a hadifoglyokkal való bánásmódot. Ezt láthattad pl a Híd a Kwai folyóban és sok más filmben is.A katonák beszámolói is megerõsíteték ezt.
Ez egyszerûen a keleti hagyományokból is adódott ld a koreai háborúban v. Vietnamban hogy bántak a foglyokkal.A legenyhébb az volt hogy megalázták õket.
Viszont az is igaz ,ha vesztettek ,akkor jött sokszor a harakiri ,és a tömeges öngyilkosság .Például Hirohitó kapitulációs beszéde után 1945-ben.
offtopic
feketevipera 2011 márc. 17. - 19:23:43 Előzmény sanjust
Mily szép dolog is az általánosítás... Egyébként minden népnél lehet találni kegyetlenkedõ katonákat: voltak olyan szovjet katonák, akik nõket erõszakoltak meg; voltak olyan jugoszláv partizánok, akik a Délvidéken 1944-45-ben rengeteg magyar és német civilt öltek meg, brutális módon; vagy említhetnénk a japán katonák holttestét meggyalázó angolszász katonákat is (ne is beszéljünk pl. az USA-ban koncentrációs táborokba zárt japánokról). Az már más kérdés, hogy a háborút követõen a szövetségesek bûncselekményeivel szinte egyáltalán nem is foglalkoztak, sõt sok esetben el is hallgatták õket, így tehát eléggé egyoldalú az a kép, ami az emberekben kialakult a második világháború borzalmai kapcsán. A kegyetlenség az kegyetlenség, nem lehet méricskélni, hogy ki volt a kegyetlenebb (különben is mi alapján döntenénk: a módszerek, az áldozatok száma alapján?). Általánosítani meg fõként nem lehet és nem is szabad. Persze ebben a filmben is a gyõztesek ítélkeztek a legyõzöttek fölött, így nincs min csodálkozni.
6/10
sanjust 2011 márc. 10. - 01:31:34 6/10
Elég bárgyú film volt dehát a háború utáni hangulatot,a katonák hazatérését, a család egymásra találását volt hivatott bemutatni,ami nyilván sok embert megérintett.
6/10
sanjust 2011 márc. 10. - 01:07:25 6/10 Előzmény feketevipera
Mert ez volt az igazság.a japánok extrém kegyetlenek voltak.
Tiger205 2011 márc. 09. - 19:06:15
akkor már inkább ezt....
Tiger205 2011 márc. 09. - 19:05:19
Micsoda beszédes képek...
Honnét szedték ezeket??? :(
feketevipera 2010 ápr. 19. - 09:56:23
Sajnos az amerikaiknak nem sikerült teljesen elfogulatlan filmet készíteniük. Kicsit durva, hogy szinte az összes japánt vademberként ábrázolják, és csak az Amerikában tanult ezredest mutatják be normális, érzõ szívû embernek.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu