Budapest

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar-brazil-portugál romantikus dráma, 113 perc, 2009

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

José Costa (Leonardo Medeiros), a sikeres szellemíró éppen a Névtelen Írók Konferenciájáról tart hazafelé Isztambulból, amikor gépe kényszerleszállást hajt végre Budapesten. Megérkezésekor beleszeret a magyar nyelvbe, az egyetlen nyelvbe, amit még az ördög is tisztel. Bár Rióban felesége, Vanda (Giovanna Antonelli), egy éjjeli hírműsor bemondónője, és fia várja vissza, rá kell jönnie, hogy a házassága megromlott, egyre boldogtalanabb, végül magyarul kezd motyogni álmában.
Amikor pedig Costa egy sikeres munkája hatására, felesége beleszeret a feltételezett szerzőbe, csalódottnak és becsapottnak érzi magát, s elhatározza, hogy visszamegy Budapestre: megtalálni önmagát, és új történeteket írni.
Costa találkozik Krisztával (Hámori Gabriella) a harmincas, elvált és fiát, Pistit egyedül nevelő magyartanárral. Az ő szeretetével és támogatásával José Costából Kósta Zsozé lesz, magyarországi szellemíró, aki újra képes lesz mesteri értekezések, novellák, versek megírására.
A tükröződések útvesztőjében - két város, két nő, Borges és Gogol modorában - vajon Costa azt írja meg, amit átél, vagy azt éli át, amit ír? Vajon létező dolog a szerelem és a boldogság, vagy csak a könyvek, dalok, üres szavak tárgya?
Bemutató dátuma: 2010. május 13. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
dr.kovacstiborzsolt@gmail 2019 febr. 04. - 17:43:24
Hát ez a film nem a legjobb. Inkább ezt a rövidfilmet nézzétek meg ;):
Deep in Budapest - Budapest mélyében
https://www.youtube.com/watch?v=fZ026tkBKiM
diortenshi 2010 máj. 26. - 23:18:33
Elolvastam az elõzõ pár bejegyzést, és nem tudtam megállni, hogy ne reagáljak én is. Épp most végeztem a filmmel, és nem értek egyet mindennel, így leírnám, én mit hogyan értelmeztem a filmben. Az szerintem is való igaz, hogy a történet vontatott, lassú, de talán szükséges is volt ez a tempó ahhoz, hogy az idõ múlását így is - ne csak Pisti változásával - érzékeltessék.

(Az elkövetkezõkben lehet, hogy SPOILER következik, így aki nem szeretne filmelõzetest olvasni, az inkább a mû megbézte után olvasson!)

Elvégre sok idõ eltelik, legalább öt év. Nekem kifejezetten tetszett például a zeneválasztás: annyira tipikusan magyar mûveket tettek be alá, hogy kívánni sem lehetett volna jobbat. A legszebb magyar, igazi magyar dallamokat hallhattuk - és szerintem ez azért fontos, mert a filmnek végig volt egyfajta magyar mondandója, valamiféle nyugodt nacionalizmus. Legalábbis, ami a nyelvünket illeti.

A színészi játék szerintem jó volt. Nem éreztem - õszintén mondom - egyszer sem, hogy ez ciki, vagy nem kellett volna. Valahogy megtalálták a film hangulatát. Azt azért hozzáteszem, hogy nyilvánvaló a film groteszksége, elvontásága, így nem lehet úgy megnézni, mint egy egyszerû mozifilmet, azt hiszem, sokkal több figyelem és átélés szükségeltetik a megértéséhez.

Valaki írta, hogy nem érti a Lenin-szobrot, a Fecske cigarettát satöbbi. Az elején én is furcsálltam, miért vontatnak épp most Lenin-szobrot, mikor a Margit-hídon már a Combino siklik; de a film végén szintén egy régi filmfelvevõvel zárjuk a képsorokat. Azt hiszem - legalábbis az én olvasatomban - ez egyrészt szintén az idõ múlására akar utalni, másfelõl pedig egyfajta jelen-múlt szembesítés lehet, hiszen Zsozé múltja ott maradt Brazíliában és a jelenévé vált Kriska.
Kíváncsi vagyok, vajon a színész megtanult-e valamelyest magyarul, illetve mennyit foglalkozott a nyelvünkkel, mert nagyon is szépen ejtette a szavakat és nyilván nehéz volt úgy színészkedni, hogy közben nem érti szóról-szóra azt, amit mond.
A film elején - picit túlozva, hogy elején - nagyon tetszett, amit Kriska mondott: a magyar az egyetlen nyelv, amit még az ördög is tisztel. A minap beszéltem egy külföldi ismerõsömmel, aki megemlítette, hogy neki olyan a magyar nyelv, mintha énekelnénk, mintha a szavak csak folynának a szánkból. Tény, hogy a magyar a legnehezebb nyelv a világon és könyvbõl tanulni tényleg nem lehet.

Olykor a film nézése alatt az jutott eszembe, hogy nem érzem Kriska szeretetét, hogy nekem valamiért nem jön át az a nagy szeretet, amivel oktatja Zsozét - de aztán valahogy szépen lassan az ösztönzés, és a kitartás a férfi mellett mégis megadták azt a jóérzést.

Szerintem, ha nem is a játékossága vagy a gyorsasága miatt, de a gondolatisága miatt nagyon szerethetõ film. Ahogy a magyar nyelvhez, kultúrához viszonyul - például az is nagyon megfogott, mikor szintén Kriska Zsozé könyvének apropóján azt mondja, hogy a költészetnek szívbõl kell jönnie, valamint, hogy a könyvet nem magyar írta, mert valami hiányzik belõle. A Varázsra gondolhatott.

Nem szeretnék elfogult lenni a filmmel kapcsolatban, úgy érzem, nem is vagyok az, sõt, a "sajátunkkal" mindig is kritikusabban viselkedem, pont azért, mert a sajátunk. Nem hiszem, hogy öt csillaggal nagyra értékelném és nem is azt állítom, hogy "sokszornézetes" film, de azt sem, hogy egyszeri. Jelenleg egyszeri, de bennem nagyon sok gondolatot ébresztett. Aztán lehet, hogy egyszer majd megint megkívánom. Azt hiszem, hogy a hangulatot megteremteniük sikerült, bár egyelõre nem tudom eldönteni, milyen is ez a hangulat, de nem negatív. Nem csalódtam, azt sem mondom, az egekben járok. Adott valamit és ha egy mû ad valamit, az szerintem már rossz nem lehet.
weyrion 2010 máj. 18. - 21:15:17 Előzmény Goat Boy
ez egy szar
Goat Boy 2010 máj. 15. - 15:16:32 Előzmény tanhu
tanhu for president!
ez nagyon szórakoztató volt, nézz több szar filmet, és fikázd õket mindannyiunk örömére
csonkolj tanhu, csonkolj!
2/10
Megara112 2010 máj. 14. - 12:41:59 2/10
Nem értem, miért nem dolgoztak egy kicsit többet ezen a filmen... Nehezen fér meg a ledöntött Lenin szobor, a Fecske cigaretta,a "break-kori", az írógép a Conbinoval
és a vadi új, gyönyörû autókkal a háttérben. Melyik korban játszódik a történet??? Nyilván erre a stáb magyar tagjainak kellett volna odafigyelnie. Azt sem értem továbbá, hogy miért ábrázolják sötétnek és koszosnak a belvárosi lakásbelsõt.. Persze, ettõl még lehetett volna jó. De nem lett. Nagyon unalmas.
4/10
hepinyo 2010 máj. 13. - 09:24:11 4/10 Előzmény tanhu
A cím és tartalom miatt elfogult is lehetnék, de sajnos ez egy nagyon gyenge film. Unalmas, vontatott, nehezen élvezhetõ. Persze, nehéz lehetett egy olyan városról írni, ahol sohasem járt az ember. Igaz, a könyv lehet érdekesebb, bár a film után ezt nehéz elképzelni.
tanhu 2010 máj. 12. - 11:11:44
Kíváncsi lennék arra, ha teszem fel írna valaki egy elvileg ironikus fricska filmet a niggerekrõl akik holmi dzsudzsuért emberáldozatokat mutatnának be mindezt szürreálisan groteszk költõi szellembe burkolva, és minden fekete benne maga lenne az ördög vagy legalábbis a famulusa valahol a valagvári patópál ó vári kala hári sivatag egyik setét szeglet pokolparadicsomában vagy minimum valami agya helyett altestével kommunikáló és gondolkodó végletesen funkcis ösztönlények által izgatott és igazgatott Bhutus és tHusi béke jegyében szentesített golyó szólóval,repülõ emberfejekkel,és minden ostobán öncélú destruktivitást és ultraprimitivizmust jogosan kipellengérezõ szent elhivatottségtól fûtött alkotásban, amit a Magyarok készítettek volna mondjuk kunta kinte kitekinte címmel, jancsó miklósi áhitattal és elhivatottsággal, és hozzá hozzáhasonló mûvészinek aposztrofált szélsõséges elhivatottsággal pro és kontra...Hány rajtunk szórakozó nyúlna magához,vagy a tollhoz h csak a hülyék számára világos egyébként alapos okkal sötét lózungokkal ostorozza a szélsõséges, rasszista, fasiszta, masiniszta bármi csak nem tiszta Hazánkat, egyetlen hasonló élc ürügyén.
Ha nem megy így akkor ilyesmivel jönnek, ez már szánalomra méltó,s ha az ember képes megállítani gyomrának háborodását akkor már sírni sem tud hanem szánakozva röhögni az ilyen mû VÉSZeten, ami bizony ÁRT vagy Arte666 bizony innen is látszik a kilógó liberós lóláb aljas szándékolt MÛ vésete, nem vesézem tovább m a szar hasznos dolog ha a földnek trágya,v a gyomor megkönnyebbülését adja, ám ha azt holmi gyüttmentek a képünkbe vágják azt joggal kérhetnénk ki nagy garral magunknak,nem tesszük.Ha mûvészit alkotást akar valaki akkor tessék ez a türelem az...ebbõl tényleg lehetne egy mókás mozit alkotni, csak sz.v.sz.Amint ilyen mozikra is lesz pénz akkor azon akik most sírva röhögnek csak sírni fognak szégyenükben, m akkor jönnek rá mit is cselekedtek valójában és kikkel...
murci 2010 máj. 12. - 09:21:52
hodasza 2010 máj. 11. - 14:53:53
Ritka az a film, ami IMDB-n jobb pontot kap, mint PORT-on. jó lenne már egy jó magyar film...
sorbepepe 2010 ápr. 20. - 23:46:24
Na , most segítsetek! Nekem ebbõl a filmbõl egy héten belül dolgozatot kell írnom és nem tudom megnézni , ugyanis 250 km-re lakom a fõvárostól , a filmet meg csak május közepén kezdik a mozikban vetíteni...!Mit lehet ilyenkor tenni? Ha tudtok valamilyen megoldást , írjatok ( csorba.peter@chello.hu )Köszi
1/10
macao 2010 ápr. 13. - 14:37:18 1/10
én ilyen rossz filmet még tényleg soha nem láttam
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu