Budapest retro I.

Bakancslistához adom
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető magyar dokumentumfilm, 82 perc, 1998

Értékelés:

49 szavazatból
Szerinted?

"A Budapesti Egyesítési Emlékbizottság és a Magyar Filmintézet támogatásával készült összeállításunk abból a szempontból tér el a korábbi Budapest-filmektől, hogy ebben kizárólag archív felvételek láthatók. Mozihíradó-, reklám- és rövidfilm-részletek. Ám ezekben nem a fővárossal kapcsolatos történelmi és politikai eseményeké a főszerep. Sokkal inkább a 'város lelkét' kívánjuk megragadni és feltárni. Azt, hogy miként éltek a fővárosiak a hatvanas, hetvenes években. Milyenek voltak az étkezési, öltözködési szokásaik, hova jártak szórakozni. Várostörténet ez szekunder szinten, a budapesti hétköznapok történelme. Öt önálló epizódból álló válogatásunk (A pesti utca; A pesti lakás; A pesti bisztró; A pesti divat; A pesti autó) természetesen szubjektív, nem is lehet más, de nem elsősorban 'személyes városszimfóniát' kívántunk készíteni, hanem egy-egy olyan montázssort, mely híven tükrözi a kor szellemét. Árulkodóak a korabeli filmkészítési szokások is: a fényképezés, a vágás, de legfőképpen a narráció, mind hordozzák a kor stílusjegyeit, őrzik a kor szellemét." (Papp Gábor Zsigmond)
Forgalmazó: Örökmozgó

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
ELog 2012 jan. 06. - 13:11:47 Előzmény Dante85D2
Egy baj van összesen ezekkel a retro filmekkel. Az emberek nem voltak akkor se olyan idióták, amilyeneknek ezek a filmek mutatják. Valahogy nagyon furán vannak ezek összeválogatva. Én akkor voltam középiskolás (a '70-es évek elején) és tudiom, emlékszem rá, nem 'így' éltünk. Pl. az emberek nem azért mentek be az EMKÉ-be, mert az volt az életcél, az egyetlen eklérhetõ szórakozás, hanem élték az életüket mentek egyik helyrõl a másikra és ha épp ott megszomjaztak vagy megéheztek, akkor bementek, és ennyi. Vagy: Nem azért használták még évekig a nagyi bútorait, mert társadalmilag nem voltak elég "fejlettek", hanem azért, mert ezt örökölték a nagyitól, és ha már itt tartunk, az a bútor a komorságával, miegymással együtt sokszor jobb minõséget képviselt, mint a favotizált szocialista egyenbútor. Ha pedig mégis új bútort vettek az emberek, akkor nem azért, hogy azonosuljon a kor lakberendezésével, hanem mert az emberek szeretnek új dolgokat venni, és hát, ilyeneket lehetett kapni. Meg tudom, trendi a rendõrök rovására poénkodni, de õk se voltak oylan sötétek, mint ahogy az egyik rendõr elvtárs ebben a filmben megjelenik. Csak egy apró kis történet, ez valamikor a '70-es évek közepén volt, máér végeztem a középsulival, de még épphogycsak. Békásmegyeren a HÉV-tõl akartam átmenni a lakótelephez, a benzinkútnál. Csak nem a zebrán, hanem náhány méterrel arrébb. Késõn vettem észre rendõrt. :) Már fütyült is. Amikor odaértünk egymáshoz, rámutatott egy öregasszonyra, aki ugyanúgy a tilosban ment át, mint én, és azt mondta: Vele már nem tudok mit tenni, de magának lehetne annyi esze, hogy ez veszélyesz. Értjük ugye? Nem az volt a fontos a "szervnek", hogy megszegtem egy szabályt, hanem az, hogy veszélybe sodortam magam. Ez azért nem az a szemlélet, amit a filmbeli reklám közbvetít felénk. Szóval a lényeg az volna, hogy én olyan retró filmet várnék, ami nem azt akarja elmesélni, hogy hogyan éltünk, mert arra úgyis képtelen, csupán megmutatja azokat a körülményeket, amelyek közt éltünk. Olyat, ahol megyünk az utcán, és látjuk az akkori világot. Nem kell a komment, a duma, a sok válogatott megnyilvánulás, mert ezek csak félrevezetnek. Legjobb lenne, ha meg se szólalnának a filmben. Mint Jancsó Miklós filjében. Volt ugyanis Neki is egy ilyen filmje, ami sajnos a Portnak még a címlistájában sincs benne. Valami olyasmi volt a címe, hogy Budapest Jancsó Miklós szemével. Nem volt hosszú film, nem volt benne szöveg, csak zene és képek. Azt szívesen megnézném mégegtyszer.
10/10
Dante85D2 2012 jan. 01. - 23:08:03 10/10
Ez egy isteni film! Csak ajánlani tudom mindenkinek! Egy perce sem untat, és nagyon jól összefoglalja, érzékelteti a korszakot!