Bunkerember

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar játékfilm, 77 perc, 2009

Értékelés:

41 szavazatból
Szerinted?

Árpi egy kis magyar faluban él, a helyi TSZ disznógondozója. A 80-as évek derekán járunk, néhány évvel a csernobili atomkatasztrófa előtt. Hősünk most nősül, felesége a már terhes Anna, szép nagy családi házat remél, mint körülötte minden asszony.
Kezdetben nem is gyanakszik, hiszen Árpi szorgalmasan tervez, alapot ás, közben azonban meglehetősen furcsán viselkedik. Végül előáll a tervével: nem családi házat, hanem atombunkert épít. Innentől kezdve fenekestül fel-fordul a világ körülötte. Felesége, gyereke elhagyja, számára pedig csak a bunkerépítés létezik.
Drámai és groteszk vígjáték egy emberről, aki önmagát és az állandó fenyegetettségben élő, bizonytalan sorsú emberiséget a saját maga építette bunkerben igyekszik átmenekíteni egy atomkatasztrófa utáni világba. Szomorú kisemberi sorsok falazódnak a bunkerbe, ebbe a piramis-szerű, lebonthatatlan torzóba.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
jefcostello11 2010 nov. 13. - 09:45:25 7/10
Nem volt elég a történet egy játékfilmhez. Trill Zsoltot dicsérni szeretném, mert a szûk lehetõségekhez képest megmutatott valamit a Fogarasi-jelenségbõl. Amit hiányoltam, az éppen az a szál, hogy a fõhõs pártot akar szervezni a rendszerváltozás idején és a megszállottsága szélesebb nyilvánosságot kap. A hirtelen jött figyelem nem ingatja meg a sziszifuszi vállalkozásba vetett hitét. Az erõltetett, szexuális töltetû félburleszk olcsóskodás helyett, amikkel az üresjáratokat akarta kitölteni a rendezõ, inkább azt a meddõ kísérletet kellett volna következetesen bemutatni, ahogy Fogarasi egyre apadó optimizmussal toboroz követõket az ügyhöz, elméleteket fabrikál piramisalakú házakról, majd teljesen elszigetelõdik és az országos viccfolklórba szorul, mint az atombunkeres vidéki félbolond - nagyjából érdemtelenül.
A film lezárása a magát lebetonozó szoboremberrõl, aki önmaga és a világ mosolygó karikatúrája lesz, egyébként nem rossz ötlet. A film máskülönben nagyon gyengén kivitelezett.
3/10
szimpozium 2010 nov. 12. - 23:04:08 3/10
Nekem jómagyarfilmesen túl van gondolva és játszva is sokszor (lásd. mellékszereplõk), egyébként tetszett a film. Persze a korhû gázálarc is megér ey misét...
Egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki!
far vik 2010 nov. 12. - 22:53:57
Elég elmebeteg rémálom, de hát az alapja (meg a világ) is az, borzadva nyilvánítom tetszésem... és a Sárga Ojjektum, a Lipót zárva...
eliava 2010 nov. 12. - 22:17:25
Hát a kritika jól lehúzza... de nekem tetszik... :)
far vik 2010 nov. 12. - 21:51:07
Az elsõ gondolatom az volt, hogy háromezer. Vagy harmincezer? A második az, hogy tévedtem, most is vannak olyan arcok, hogy ma is lehetne jó Rejtõ légiósfilmeket forgatni. Csak egy jó rendezõ kellene hozzá...
Misker 2010 nov. 12. - 21:37:18 Előzmény Lery
"talán keveseknek esik le, hogy a Szalacsi bácsi-Fogarasi Árpi témakörnél járunk.."

Akkor én is kevés lehetek, mert ahogy megláttam a mûsorban és elolvastam a szöveget, rögtön leesett. Elõször nem is az "Árpi" név tûnt fel, hanem az "atombunker".
kozmamonika 2010 nov. 12. - 16:37:06
Osztom a véleményt. Hihetetlenül tehetséges. A Kaméleonban nekem az õ játéka tetszett a legjobban. Jobb volt, mint a fõszereplõk.
10/10
puppi74 2010 nov. 12. - 11:29:08 10/10 Előzmény tgj7210
Trill Zsolt egy fantasztikus tehetség,játszottam vele én is,remélem minnél több ember ismeri meg,hosszu sikeres pályát kivánok neki :)))
tgj7210 2010 aug. 09. - 13:43:03
És Kocsord nevû településról van szó, ahol az igazi bunkerember él.
7/10
Lery 2010 máj. 22. - 17:31:54 7/10
Nagyjából egyetértek azzal a kritikával, amelyik a képivilágot illetve annak hiányát:) firtatja.. mert azt valószínûleg valami 2kilóért kapható közepes digitális kamerának köszönhetjük:) de a történet maga annyira érdekes és a film minden más szempontból annyira jól van megcsinálva, hogy összességében nekem kimondottan tetszett, fõleg az események valós mivoltát figyelembevéve... talán keveseknek esik le, hogy a Szalacsi bácsi-Fogarasi Árpi témakörnél járunk..
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu