Büntetés? Megtorlás? Vérengzés?

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

A második világháború végén a Délvidéken a felszabadítónak hirdetett titói partizán fegyveresek és a hozzájuk szegődött helybeli szerb lakosság egy része véresen megtorolta a helybeli magyarokon azt a magatartást, amelyet a magyar honvédség és más fegyveres testületek az 1941-es bevonulásakor, majd az azt követő mintegy három és fél évig tartó magyar éra alatt tanúsítottak. Szakály Sándor történész és Matuska Márton újvidéki újságíró - a korszak egyik legelső és legjelesebb kutatója - azt elemzi, hogy a Trianont követő időszakban hogyan változott Jugoszlávia és Magyarország kapcsolata, milyen okok, körülmények vezettek a tragikus 1944 végi eseményekhez.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
kgyuri0 2009 dec. 13. - 10:07:36
Hát úgy alakult, hogy Feledy által vezetett beszélgetést csak késõbb láttam,
Összegezve, a téma földolgozásának színvonalán valóban lendített volna, ha a dramatizált „dokumentumfilm” helyett akár ez a beszélgetés kerül adásba hosszabban. Hát még ha a nem különösebben rokonszenves és meggyõzõ Matuskán és szegény, kevésszer szóhoz jutó SzakálySándoron kívül más történész(ek) is elõfordultak volna – horribile dictu különbözõ nézõpontot érvényesítettek volna, úgy nevezett VITA formájában.
Én bízttó formának tarom a közelmúltbnaz ATV Civil a Pályán mûsorában látható, Horthyról való vitát(3 történész között).
Azt hiszem, a témát bevezetõ jelleggel kellene tárgyalni, eddig nem sokat tud róla a közvélemény, s hitelsebb lenne az ismrtetéstnemkevéssel kevesebb elánnal s elkötelzet lihegéselkzdeni. Legalább úgy nézzen ki, az objektivitás legalább olyan fontos szempont, minta fölháborodás. A sajnos nem létezõ ideális történészi megvitatás és a valójában sugárzott mûsor között olyan jellegû a különbség, mint a Gönczöl-bizottság és a Morvai féle önjelölt bizottság ténykedése között.
Nagyjából elmondható, hogy ugyanazok érzik megfelelõnek a délvidék-mûsort, mint akik tapsikoltak a Morvai féle bizottságosdinak. Márpedig úgy gondolom, a vértanúk ügye ennél többet érdemelne.
kgyuri0 2009 dec. 13. - 03:04:39
Úgy adódott, hogya Feledy által vezetett vitát csak ma láttam, az utána következõ mozgósító jellegû dramartikus fuknes feldolgozást már tegnap