Büszkeség és balítélet

Bakancslistához adom
Pride & Prejudice
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol romantikus dráma, 115 perc, 2005

Értékelés:

568 szavazatból
Szerinted?

Anglia a 18. század végén. A Bennet család életét felbolydul, amikor a közelükbe költözik Mr. Bingley, a tehetős agglegény. A férfi baráti között ugyanis biztosan bőven akad majd kérő mind az öt Bennet lány számára. Jane, a legidősebb nővér azon fáradozik, hogy meghódítsa Mr. Bingley szívét, míg a vadóc Lizzie a jóképű és dölyfös Mr. Darcyval ismerkedik meg, kirobbantva ezzel a nemek háborúját. Amikor Mr. Bingley váratlanul Londonba utazik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért.
Bemutató dátuma: 2006. február 2. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Elizabeth Bennet
Mrs. Bennet
Mary Bennet
Lady Catherine de Bourg
Jane Bennet
Charlotte Lucas
Mr. Bingley
Mr. Collins

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2006
  Az év felfedezettje: Joe Wright
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb brit film jelölés
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • Golden Globe-díj

  2006
  Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb jelmeztervezés jelölés
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Brenda Blethyn
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Deborah Moggach
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Jacqueline Durran
 • Európai Filmdíj

  2006
  Legjobb operatőr jelölés: Roman Osin
 • Európai Filmdíj

  2006
  Legjobb filmzene jelölés: Dario Marianelli
 • Golden Globe-díj

  2006
  Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Keira Knightley
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb filmzene jelölés: Dario Marianelli
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb női alakítás jelölés: Keira Knightley

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Hematit1 jan. 15. 20:38:46 10/10
Azok figyelmébe, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mikor játszódik a film tőrténete, és mégis véleményt mondanak, vagyis tudatlanságukat reklámozzák !

Jane Austen
író, forgatókönyvíró
Született: 1775. december 16. (Anglia, Steventon, Hampshire)
Meghalt: 1817. július 18. (Anglia, Winchester, Hampshire)

Tehát: JÓ RÉGEN !
Jó film, szeretem,....megint nézem ! :D
háziboszorkány jan. 15. 15:32:12 Előzmény Annis
Köszi, ez eléggé meggyőző volt! :-)
10/10
Hematit1 2019 nov. 21. - 19:15:12 10/10
Kedvenc filmjeim egyike : IMÁDOM ! ...még mindig, és megint megnézem ! Csak ajánlani tudom mindenkinek: NÉZZÉTEK ! :)
2/10
Dolly17 2019 okt. 28. - 19:37:47 2/10
Nem tetszett. Láttam az 1995-ös sorozatot, ami kiválóan teljesen hűen követi az eredeti regényt.
Ez valami szörnyű volt. A színészek nem jól hozzák a karaktereket, a sorozattal ellentétben, ami megunhatatlan számomra. Nem tetszettek a helyszínek, a jelmezek és a film hangulata sem. Nem beszélve a jellegtelen szereplőkről és a párbeszédekről.

Az 1995-ös sorozatban Lizzy szerepét egy gyönyörű brit színésznő játsza kiválóan, ez a gebe hölgy a nyomában sincs. Minden egyes szereplője brillirozik. Kihagyhatatlan gyönyörű sorozat.

A 2005-ös egész filmnek szinte semmi köze az etedeti műhöz. Egy összecsapott hollywoodi borzalom.
1/10
napraforgó 2018 jún. 09. - 06:04:22 1/10
Az amerikanizált változatnak semmi köze Austin regényéhez. Lehet, hogy még a rendező sem olvasta. Csinált valami olyasmit, ami talán elmenne a vadnyugaton, ahol a gazda többet törődik a disznóival, mint a családjával, a ház kisasszonyai napszámra lógó, loboncos hajjal szaladgálnak a szürke, stapabíró ruháikban és a fennkölt érzelmek igen távol állnak tőlük.
De hogy néz ki Mr. Billings is, az idétlen kakastaréjos kamasz? Én el nem tudom képzelni, hogy egy mélyérzésű Mr. Darcy a barátjának tudná választani ezt a vicces kakadút. Meg, hogy egy művelt, finomlelkű Jane, akit Austin leírt, oly nagyon beleszeretne .... Nekem nevethetnékem támadt tőle. Elisabeth is egy a sok Bennett lány közül, bizony semmivel sem tűnik ki közülük. Egy lapos mellű nyiszlett csirke, aki időnként próbált jókat mondani, megbotránkoztatva a begyepesedett, ostoba társaságot.
Mr. Collins itt egy jellegtelen figura, akit szerencsére megfogott Eliza jellegtelen, vénkisasszony barátnője, megszabadítva őt attól, hogy föláldozza magát a család oltárán.
Ezzel szemben az 1995-ös BBC sorozat nemcsak hogy hűen követi a regényt, de végtelenül szórakoztató, szellemes, a szereplők csodásan hozzák a karaktereket, még a mellékszereplők is!!. Mr. és Mrs. Bennett (az idegeim!) külön tanulmány tárgya lehetne. Mr. Collins a tenyérbemászó, talpnyaló figurája meg oly ellenszenves, hogy én imádtam a megalkuvó hajlongásaival, meg a kimódolt bókjaival együtt.
Itt még Darcy figurája volt épp, hogy elfogadható, nem volt kimódolt, viszonylag természetes karakter, de ahhoz kevés, hogy ezt a silány filmet jóvá tegye.
Pocsék film, kár volt megcsinálni. Hiába a szép természet - ezzel próbálták felturbózni az eredeti regényt, amely jobbára csak a nemesi szalonokban, báltermekben játszódik, de sajna sikertelenül, mert a hatalmas tölgyfa látképe cseppet sem nyomja el a gyatra dramaturgiát.
Lilko03 2018 márc. 17. - 19:02:59
Ez a változat borzalmas, semmi köze nincs az eredeti Austen-regényhez.
10/10
Jimana 2018 márc. 01. - 02:23:50 10/10
Ez a kedvenc filmem. Láttam az eredetit is, de valahogy ez a verzió sokkal közelebb áll a szívemhez. Csak ajánlani tudom :)
hanguktaekwondoo 2017 szept. 30. - 21:41:32
Az 1995-ös, ezidáig egyetlen hiteles változat nagy élmény. Semmi nyál. a kilencvenes években még nagyon is igényes bbc aggályosan figyelt a korhû részletekre
-a színészek nemcsak magukra vették a lelki-fizikai ruhákat, hanem viselni is tudták õket.
belebújtak a figurákba, életre keltették a gyakran összetett karaktereket. A felvételek alatt maguk mögött hagyták a 20. századot és megélték mindazt, ami Austen szerint lejátszódott a szereplõkben.
Nagyon sok mai nyugati "színész" nem ismeri azt a meghatározó feladatot és élményt, amit fentebb leírtam, ezért lett totális bukás a kitudjahány remake.

Érdemes rászánni az idõt:
David Bamber vérperverz vadparaszt papja felülmúlhatatlan /alakítását Mikó István szenzációs szinkronja emeli még feljebb/;
a lányok apja egyetlen tekintetével külön filmet nyit a filmben;
anyu hálistennek megismételhetetlen, Darcy telitalálat, a nõ fûszeres.
A gonoszlédi hangja eredetiben pompás -ez a plusz a szinkronnal eltûnt. Ha lehetõség van rá, nézd felirattal, bár a szinkron is nagyon színvonalas.
A mellékszereplõk közt, ahogy emlékszem egy gyenge láncszem nincs, mind komoly, érdeklõdést keltõ egyéniség.
filmes blaszfémia, hogy mindezt többször is próbálták megfejelni futtatott hozottmalacokkal a profit érdekében

https://www.youtube.com/watch?v=lmRd2AZYezY
2/10
Annis 2017 szept. 30. - 20:47:22 2/10
Én nem láttam a régi változatot, szóval elfogulatlanul írhatom le, hogy ez a film egy nagy rakás trágya. :) Darcy kivételével számomra az összes szereplõ hihetetlenül idegesítõ. A szépséges Jane is csak jó szándékkal középszerû nõ, a fiatalabb lányok pedig olyanok, mint valami menzás konyhalánybrigád. :) De nem is a külsejük a fõ szempont, hanem a játékuk. És az borzalmas.
A film egyébként vonatott, lapos, unalmas.
De ezek után meg fogom nézni a régi változatot is, csak még ki kell hevernem ezt a komédiát. :)
Lilko03 2016 dec. 03. - 22:56:06 Előzmény URI
Ezt nem a BBC készítette, hanem egy amerikai változat. Valóban szerencsétlenül sikerült ez a film, nagyon kevés köze van a könyvhöz. Sem a szereplõk, sem a ruhák, sem a házak, paloták, stb., azok berendezései, de semmi sem felel meg a kornak, amiben a történet játszódik. Teljesen felesleges volt megcsinálni, fõleg, hogy az angol 6 részes 95-ös sorozat annyira kiváló és szívhezszóló volt. Most direkt végigszenvedtem ezt az amerikai változatot, hogy össze tudjam hasonlítani, de tényleg szenvedtem.
Ágnes Polcsik 2016 márc. 27. - 15:56:56
Nem tudtam végignézni, szerintem ez a feldolgozás siralmas. Nekem megvan DVD-n a 1995-ös, ha valamit sokat nézek, akkor az az. Hû a könyvhöz.
URI 2016 jan. 02. - 16:35:00
Én sem értem miért égeti szét magát a BBC ezzel a filmmel, mikor 1995-ben egy közel tökéletes filmadaptációt alkotott.. Talán túl népszerû lett a 95-ös változat? http://www.imdb.com/title/tt0112130/?ref_=fn_al_tt_2
Lilko03 2015 dec. 11. - 22:37:58
Ez a film tényleg tragikus. A BBC sorozat nagyon hûen visszaadta a könyv hangulatát és még a dialógusok is szinte egy-az-egyben megfeleltek a könyvnek. A szereplõk is tökéletesen megfeleltek Austen világának. Én a BBC-sorozat hatására olvastam el a könyvet, amit azóta már vagy háromszor elolvastam. Ez a film pedig egy nagy nulla. A legjobb szerepeket valósággal kiherélték: Mr. Darcy vagy Collins, de Lisa anyja is ebben nagyon hervadt. Kár volt ezt a filmet megcsinálni.
1/10
minili 2015 nov. 01. - 12:06:52 1/10
Szörnyû! Nem hiszem, hogy akkoriban az úrikisasszonyok ennyit rohangáltak volna. Kb. ennyi maradt meg nekem ebbõl a változatból, hogy futkorásznak össze-vissza. A BBC sorozat 10/10 erre meg mínuszt adnék, ha lehetne.
1/10
filmróka 2015 aug. 15. - 22:01:31 1/10 Előzmény Kaliff
Tökéletesen egyetértek! Keira Knightley affektáló, idegesítõ, vihorászó (vicsorgó) fruska, szemben az eredeti regényben szereplõ Elizabeth Bennet okos, bölcs, kellemes humorú, értelmes nõi figurájával. Tragikusan vacak ez a film a BBC sorozathoz képest, az 10/10, ez illúzióromboló és 1/10.
Kaliff 2014 dec. 28. - 11:10:54
Ez a film szerintem borzalmas!

Én elõször a Colin Firth & Jennifer Ehle szereposztásban láttam a minisorozatot, nem is tudtam, hogy újrafeldolgozták. Keira Knightley szerintem ebben a filmben nem nevet, hanem vicsorog, nem játszik, hanem megjátsza magát, nem mereng, hanem kifejezéstelenül bambul, nem felzaklatott, hanem hisztis picsa, nem öntudatos fiatal hölgy, hanem öntelt vidéki parasztlány.

A férfifõszereplõ gyakorlatilag lemásolta Colin Firth alakította Mr. Darcy-t, a többi szereplõnõ (a Benett lányok) pedig úgy néznek ki mint valami mosónõk a múlt század végérõl. Néha már frankón azt várta, mikor ficcen elõ valami hónajkutya, akkora igénytelenséget mutattak be a készítõk, és ez nem csak a rendkívül rossz jelmeznek tudható be. Az arcok folyamatosan becsillannak, fénylenek bele a kamerába, a ruhák szakadtak, ízléstelenek (még a gazdag Darcy és Bingley hölgytagjaié is) a korhû jelmezre nem volt pénz, az egész valahogy összetákoltnak tûnik.
A ruhák stílusa keveredik (nem megfelelõ korú kalapok, ruhák, behúzások). Az egyik lány ruhája korhû, a többi tízé már nagyon nem. A férfiruháknál is dettó ugyanez a probléma. Bingley haja olyan mintha valami új XXI. századi trendet akarna teremteni, megjegyzem mostanra tényleg ezt lett a divat. Darcy feje olyan mint egy szopottgombóc. Elizabeth haja borzalmas, mintha folyamatosan zsíros lenne, a szemébe lóg, a színésznõnek pedig szerintem nagyon nem állt jól ez a frizura. Mellesleg nem is volt korhû.
Nem csak a ruhákkal, hajviselettel volt gondom, hanem a helyszínekkel is. A Benett ház túl parasztos volt a család anyagi viszonyaihoz képest, a Darcy birtok meg túl csicsás szinte hercegi (pedig nem voltak olyan rangban). A regényt olvasva nem ilyennek képzeltem egyik helyszínt sem, és az eredeti minisorozatban jól választották meg a helyszíneket, tényleg minden passzolt. A sok apróság amitõl hiteles lesz a történet. A ruhák, haj, smink, zene, tánc koreográfia, a környezet.
Ebben sajnos semmi nem passzolt egymással, ez nagyon meg is látszik az egészen. Kínszenvedés az egészet végignézni. Keirának meg szólhatott volna valaki, hogy ne vicsorítson már minden 20 percben 32 foggal, nagyon kínos az egész játéka. Nem is értem, hogy jelölhették Golden Globe-ra. A szereposztással is bajom van, egyáltalán miért egy anorexiás lény játsza el a XIX. századi épphogy nemes angol kisasszonyt? Látott már valaki korabeli festményeket? Nem lapos deszkák voltak azok a lányok, hanem nagyon is nõi alakjuk volt!

Ha valaki hiteles korabeli színészi játékot akar látni akkor inkább az Colin Firth-Jennifer Ehle szereposztással nézze meg!
Másik ilyen korabeli történet ami szerintem hiteles és szórakoztató az az Értelem és Érzelem Kate Winslettel és Emma Thompsonnal. Nagyon egyben van minden apróság abban is.

Vannak filmek amiket felesleges remake-lni.
stenimore 2014 dec. 25. - 22:29:05
Pár éve folytatásos sorozat volt ebbõl ,és az igen jó volt.Kérdés hogy egy filmbe sûrítve milyen lett?A veszélye fennáll hogy a finomságok elvesznek belõle és egy kivonatos gyengébb verzió lesz ,majd kiderül.
10/10
Hematit 2014 dec. 24. - 18:10:18 10/10
Örök Kedvenc ! Nem sok film van,amit sokszor megnézek, ez a film az! Imádom! :)
Boldog Karácsonyt Kívánok Mindenkinek! :)
10/10
filmimádóó 2014 máj. 17. - 11:52:55 10/10
Nekem nagyon tetszik ez a film, teljesen lekötött. Keira Knightley és Matthew MacFadyen szerintem nagyon jól játszottak ebben a filmben. A történet is remek, nekem egyetlen része sem volt unalmas. Eddig csak eredeti nyelven láttam, ezért majd szeretném magyar szinkronnal megtekinteni. A film 10/10
trudy 2014 máj. 10. - 01:54:58
Nem kötött le... bár a szereplõk egész jól ki lettek válogatva, Keira Knightley ebben a filmjében is gyenge, nem elég kifejezõ a játéka. Az a helyzet, hogy én olvastam is ezt a könyvet nem is olyan régen, de semmire nem emlékszem belõle, valószínûleg azért, mert banálisnak találtam a történetet, és ebben a film is megerõsített. Hagyján, hogy a történet teljesen valószerûtlen, de a szerelmi szál abszolút nincsen kidolgozva, tehát nem igazán derül ki, hogy mi indítja be a vonzó, gazdag férfi és az egyszerû lány között a vonzalmat, ezért sajnos nálam a film nem éri el azt a hatást, amit vártam tõle. A Becoming Jane c. film egy kicsit késõbbi alkotás és elég sok jelenete arcpirítóan hasonlít ennek a filmnek a jeleneteire, mégis érzelmi szempontból az egy sokkal jobban kidolgozott film és emiatt szerethetõbb is.
Összes hozzászólás
Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!