Butch Cassidy visszatér

Bakancslistához adom
Blackthorn
16 éven aluliak számára nem ajánlott spanyol-amerikai-bolíviai-francia western, 102 perc, 2011

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Az járja, hogy Butch Cassidyvel és a Sundance kölyökkel bolíviai katonák végeztek egy véres párbaj során. Valójában Cassidy (Sam Shepard, A sólyom végveszélyben) túlélte a párbajt, felvette a James Blackthorn nevet, és évek óta elvonultan él egy kis bolíviai faluban. Egy nap elhatározza, hogy visszatér száműzetéséből, hogy halála előtt még egyszer utoljára találkozhasson családjával, útja azonban kereszteződik egy fiatal bűnözőével (Eduardo Noriega, Erőnek erejével), és hamarosan egy olyan kaland közepén találja magát, melyben azóta nem volt része, hogy Sundance kölyökkel utoljára kirontott a fedezékből...

Stáblista:

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Kakukk76 2020 dec. 22. - 22:54:30 8/10
Szép film. (8/10)
Lincoln Hawk 2020 jún. 20. - 14:45:01
„A legenda oda”, jutott eszembe a József Attila Kései siratójából származó részlet, mert a Blackthorn tulajdonképpen nem tesz mást, mint ügyesen átkeretezi – és ezzel persze tovább építi – az egykori mesterbűnöző és zsiványfejedelem, Butch Cassidy legendáját. Voltaképpen nem más, mint egy western közegbe helyezett dráma, ami (SPOILER! arról mesél, hogy bár az idő senkit sem kímél, az ember éltes korában is ragaszkodjon bizonyos eszményekhez. SPOLIER VÉGE!!!)
Távolról sem gyors folyású, akcióra hangolt darab, aki tehát nagyszabású kocsmai bunyókra, oda-vissza röpködő golyókra, különféle fegyverekkel végrehajtott, lassított felvételekkel bemutatott mészárlásokra számít, csalódni fog. Aki viszont egy, a múlt eseményeire reflektáló, s a jelen lehetőségeit ehhez mérten bemutató, karakterközpontú történetre, annak nagyon bejöhet – ahogy nekem is bejött. (Persze, meglehet, hogy ehhez az is kell, hogy a néző túl legyen bizonyos életkoron – mondjuk negyvenedik életévén.)
A film hatását csak fokozza a szép fényképezés, a gyönyörű tájak bemutatása, na meg az, hogy a betétdalokat – csupa-csupa autentikus amerikai népdalt! – a címszereplő, Sam Shepard adja elő, igencsak hitelesen. (Pályafutásának végére maga is kisebb filmes legenda lett, úgyhogy kitűnő választás volt erre a szerepre.)
Ja, és mivel alapvetően spanyol-francia-dél-amerikai produkcióról van szó, a Blackthornt annak bizonyítékaként is felfoghatjuk, hogy Hollywoodon kívül is készülhetnek jól sikerült (vagy akár csak nézhető) westernek. Ezért plusz fél pontot hozzáadok az egyébként 6,5-ös értékelésemhez.
6/10
alien1976 2017 nov. 22. - 05:48:37 6/10
Kicsit põrgõsebb filmet vártam. De itt nem estek túlzásba a fegyverek használatától.
A történet alapban nekem tetszett. Szépen is volt vezetve, de lassú, és néha - néha még unalmas is volt. Próbáltá idõbeni ugrálásokkal, visszaemlékezésekkel felpörgetni, s érdekesebbé tenni a filmet, de ez sajna nem sikerült. Szép táj, jó fényképezés. Ez az a plusz ami elmondható a filmrõl.
6/10
doktormacko1 2015 jún. 28. - 21:56:12 6/10
6 / 10 sajnos ez nem az igazi .
3/10
Spooner 2013 nov. 12. - 18:57:36 3/10
én ezen a filmen konkrétan elaludtam.. nem mondanám jónak