Carandiru - A börtönlázadás

Bakancslistához adom
Carandiru
16 éven aluliak számára nem ajánlott brazil-argentin filmdráma, 148 perc, 2003

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

A Carandiru a világ egyik legnagyobb gyűjtőfogháza volt, amely Sao Paolóban működött egészen 2002-ig. Legnagyobb kihasználtsága időszakában a 3000 férőhelyen 8000 rabot tartottak fogva. Akkor vált igazán hírhedtté, amikor 1992-ben, egy lázadás alkalmával 111 rabot koncoltak itt fel. Habár a rendőrség arra hivatkozott, hogy önvédelemből cselekedtek, egyetlen rendőr sem halt meg az összetűzés során.

A szentek, pornósztárok és focisták képeivel borított cellában két rab, Lula és Dagger között elrendezésre váró vita zajlik. A hangulat feszült, mindenki tudja, hogy a börtön belső törvényei kemények és szigorúak. Egy másik börtönlakó, Black Nigger, aki afféle "bíró" a rabok között felmerülő konfliktusok eldöntésében, még időben megoldja a kérdést. Így fogadhatják a nemrég érkezett Doktort, aki türelmetlenül várta már, hogy megkezdhesse önkéntes orvosi működését a fegyházban.

A forgatókönyv Drauzio Varella könyve nyomán készült. Varella 1989 és 2002 között a Carandiru börtön orvosaként teljesített szolgálatot. Hector Babenco onkológusa volt, a kezelések során mesélt a rendezőnek a tapasztalatairól. Az eredmény egy sikerkönyv és annak filmadaptációja volt. Babenco és stábja engedélyt kapott, hogy a valódi börtön falai között forgasson hat héten át, mielőtt az állam lebontotta az épületet.
Bemutató dátuma: 2004. szeptember 23. Forgalmazó: SPI

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
conchita 2010 nov. 02. - 23:39:25
Moziban látt am sok évvel ezelõtt.soha nem gondoltam volna, hoyg le fog menni a tvben is...de örvendetes dolognak tartom..még ha negyed hármas kezdési idõponttal is...
Tetszett nekem...fõleg latin filmekben fellelhetõ életigenlés miatt, hogy mindenki szívbõl könnyecsordultáig nevet valami apróságon még egy koszos, fertõzésekkel teli gyûjtõfogházban is. És jókedvû, nem nyomasztó film, bár helyszínét, szereplõit tekintve minden esélye meglenne erre.
9/10
ABERESQUE 2009 jún. 25. - 18:52:55 9/10
Elsõ felindulásból 9-est adtam rá de már "megbántam" inkább 8-as! Hogy miért? Nekem túl elfogult a börtönlakók javára! Nem mutat be egyetlen egy õrült, pszihopata mészárost sem, pedig biztos voltak egy páran a börtönben! Plusz amit még hiányoltam, hogy a rabok mindennapjai után nem látjuk, hogy alakul ki a börtönlázadás! Mintha 2 külön sztori volna!:S
Szal 8-as, de csak azért mert szeretem a börtönfilmeket!
[: Azuroo andrew :] 2006 dec. 14. - 20:17:28

Õszintén szólva a történetét hallva nem adtam túl sok esélyt a filmnek.
Csak hogy a Hollywoood-ot is megjárt rendezõ, Hector Babenco filmje nem csupán egy közhelyes plánokkal operáló börtönlázadás dokumentációja.
A Carandiru nagyobb részében teljesen mást vesz nagyító alá a brazil rendezõ. A börtönben dolgozó orvos személye, akivel a rabok közvetlen, szinte baráti kapcsolatot építenek, Drauzio Varella valós karakter (kinek a könyve alapján íródott a forgatókönyv is).
A börtönorvos rendelõjében az ottani rabtársadalom legeredetibb figurái mesélnek. Ezen asszociatív narratíva nyomán ismerhetjük meg személyes történetüket, hogy mit követtek el, milyen események egybeesése okán kötöttek ki a Carandiru falai között.
Eredeti sztorik ezek, jó figurákkal, fordulatokkal és némi humorral.

A film befejezõ szakaszát jelentõ lázadás kicsit egyoldalú bemutatása, és vérfürdõje az elõzmények közelébe nem érnek, bár a sötét tónusú képek kétségkívül hatásosak, és a korábban említett közhelyes plánokat is kerüli Babenco.

10 / 7,5
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu