Charlie Wilson háborúja

Bakancslistához adom
Charlie Wilson's War
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai vígjáték, 105 perc, 2007

Értékelés:

250 szavazatból
Szerinted?

A szovjet csapatok 1979-ben bevonulnak Afganisztánba. Charlie Wilson, a szeszélyes texasi kongresszusi képviselő mindezt nem nézheti tétlenül. Régi barátjától, pártfogójától és szeretőjétől, a gazdag Joanne Herringtől feltüzelve úgy gondolja, támogatnia kell az afgán szabadságharcosokat a megszállók elleni harcban. Mindehhez elnyeri a velejéig romlott CIA-ügynök, Gust Avrakotos támogatását. A nem mindennapi trió beindul, hogy pénzt szerezzen. Hihetetlen akciójuk eredményeként az Egyesült Államok a kezdeti ötmillió dollárról évi egymilliárdra emeli az afgán felkelők támogatását.
Bemutató dátuma: 2008. február 7. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Philip Seymour Hoffman
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Tom Hanks
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Julia Roberts
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Philip Seymour Hoffman
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Aaron Sorkin
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Philip Seymour Hoffman

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
offtopic
sexykex febr. 14. 10:26:50 6/10 Előzmény bannor72
Úgy gondoltam, hogy nem árthat néha fényezni magam. Egy kis öntömjénezés igazán hasznos elfoglaltság, hiszen te sem azért jöttél, hogy simogasd a lelkemet. Igen, én és teljesen egyedül! Tudod, a prófétáknak ez a küldetése: felismerni a dolgokat.
A tornyokkal már más a helyzet. Attól, hogy történtek „Furcsaságok szeptember 11. előtt” és az összeesküvés-elméletek gyártói „A merénylet anomáliái”-ról és a „A nyomozati munka furcsaságai”-ról gyűjtöttek adatokat, attól még élénk képzelőerőre is szükség van, hogy a merényletek tényét megcáfolják.
Szerintem nincs olyan hatóság, nincs olyan erő és nincs olyan elnök Amerikában, amelyik hozzájárulna több ezer vétlen állampolgár megöléséhez. Előbb-utóbb úgyis kiszivárognának és bizonyíthatóvá válnának a tények. (Lásd: Edward Snowden, WikiLeaks, PRISM-program, Trump és Zelenszkij telefonbeszélgetései, stb.) Ezért szerintem a merényletszkeptikus nézet, valójában mindössze „Misztikus érdekesség – játék a dátumokkal és számokkal”. Egyike a szokásos netes ostobaságoknak. Érthető, ha te is nevetsz rajtuk.
8/10
bannor72 febr. 13. 14:34:00 8/10 Előzmény sexykex
"Eddig egyedül én ismertem fel " ..... azta, tényleg? :D És ezt komolyan is gondoltad. Btw.. te még hiszel abban, hogy az ikertornyokat..... na jó hagyjuk... :D
6/10
sexykex 2020 dec. 17. - 08:11:40 6/10 Előzmény -Vídia-
Ki vagy te kiskomám?
Netán egy pötty az óceán
Kivörösödött tomporán?
Keménylegény, akár a beton
Vagy csak lyuk a püspökfalaton?
Mi vagy te kiskomám?
Gyulladás csökkentő fűzfakéreg,
Elixír vagy lassan ölő méreg?
Ugyan, mit is motyognak a vének:
Vérszívó, pióca, galandféreg!

Minek nevezzelek?
Mikor itt gyötrődsz szüntelen
És ármányt szőnél ellenem,
Ha lenne benned mákszem ész
Lehettél volna látszerész,
De nem lettél csak egy bunyik.
Lennél nő, hordhatnál bugyit
Szerelmes lehetnél belém,
De nem lettél csak keményfém
Egy bunkó: ezt mutatják a jelek
Jaj, kisöcsi! Minek nevezzelek?
6/10
offtopic
sexykex 2020 dec. 17. - 08:08:52 6/10 Előzmény -Vídia-
Vídia… Micsoda név! Keménynek képzeli magát ez a szeneslapát. Kemény fém, puha pöcs – mondja a mókás székely – még a farka is göndör: nem áll és nem is pörög. Szénné égetlek öregem, addig szórakozol itt velem. Szakadj le, hisz uncsi vagy – Vídia mondja: „majd, ha fagy!” No, az nem sokára lesz, kivárom Te kis butus – még pár száz év és lehetsz a barátom, ha meghunyászkodsz jó kutyus.
6/10
offtopic
sexykex 2020 dec. 17. - 08:03:44 6/10 Előzmény -Vídia-
Arankát (népies nevén herefenét) már többször melegebb éghajlatra küldték a moderátorok, de élősködők nélkül unalmas hely lenne a Port. Tudja ezt ő is ezért rendszeresen visszatöri a rosseb. Most éppen rajtam csimpaszkodik a kis kolonc, azt hiszi nemes természetem megvédi a komolyabb bírálatoktól.
6/10
offtopic
sexykex 2020 dec. 17. - 08:01:51 6/10 Előzmény -Vídia-
Vannak, akik képesek saját gondolataikat többé-kevésbé érdekesen, szórakoztató stílusban megfogalmazni és vannak a vérszívók, akik szellemi színvonaltalanságukat kekeckedéssel kompenzálják. Jellemző rájuk a helyesírási szabályok figyelmen kívül hagyása, rögeszméjük ismételgetése és a legundokabb parazitaság.
-Vídia- 2020 dec. 16. - 19:41:25 Előzmény sexykex
akkor egyedül te ! nagyon ügyes vagy..
évek óta itt ejakulál a saját írásain..
kellene egy hús-vér partner..
6/10
sexykex 2020 dec. 13. - 09:29:24 6/10
Az iráni iszlám forradalom nyugtalanította a szovjeteket, ezért bevonultak Afganisztánba. A kommunizmus nem tudott teret nyerni ezen a terméketlen földön, mert egy nőcsábász, alkoholista texasi képviselő nem sajnálta a dollárt a felkelőktől. Érdekes, hogy időnként milyen apróságok döntik el egy háború kimenetelét.
Még érdekesebb, hogy a pénzcsapok addig öntözték az afgán földeket, amíg előbújtak a tálibok – akiktől az oroszok féltették a Szovjetuniót – de nem ám őket támadták meg, hanem az ikertornyokat. Ezek szerint Amerika nem csak a szovjetek vereségét, hanem egy 18 éves háborút is köszönhet Charlie Wilsonnak, de mivel ez már a filmből kimaradt – eddig egyedül én ismertem fel.
10/10
bikfity80 2017 aug. 04. - 19:53:59 10/10
Nem rossz film, jó szereposztás, jó duma van benne. A történet is nagyon jó.
5/10
Owl 2017 febr. 09. - 21:18:00 5/10
Egyfajta dokumentumfilm, izgalom nem volt benne, politikai játszmák, szívességek annál inkább. Megnéztem, de egy cseppet se találtam szórakoztatónak.
olahmiki1959 2016 febr. 21. - 23:19:26
Philip Seymour Hoffman volt az igazi fõszereplõ. Nagyon nagy kár érte.
A film egyébként érdekes volt, (hogy ki volt az az idióta, aki vígjátéknak sorolta be...:)
Nem tudom, egy magyar nézõ mennyire érti meg az amerikai nagypolitikai háttérjátszmákat, de érdemes volt megnézni.:D
Jim Hacker 2015 máj. 20. - 13:50:28 Előzmény katyusa53
A pakisztáni elnök rezidenciájában (palotájában?) elhangzottak engem is jól szórakoztattak. Azután az elnök rafinált módon ráveszi Wilsont, hogy látogassa meg a legnagyobb menekülttábort Peshawarban. Itt sebesült (csonkolt karú) gyerekeket is láthattunk, ez pedig tényleg nem vicces.
Mellesleg a Zia elnököt alakító Om Puri kb. akkora kaliber a szakmájában és "szûk" hazájában, mint Tom Hanks vagy Philip Seymour Hoffman.
Jim Hacker 2015 máj. 20. - 13:40:47
Pergõ és átlagon felül szellemes. Valós személyeket és történelmi hátteret elég korrekten vonultat fel, sõt a politikai érdekérvényesítés (lobbizás) elég hihetõ praktikáit is bemutatja.
Wilson karaktere és megformálása rendkívül élvezetes, hasonló módon Gust Avrakotosé is.
Joanne Herring alakja számomra egy jól felfújt lufi (az ég tudja honnan van ennyi pénze és mitõl ez a komoly vonzalom a pakisztáni események iránt), ehhez pont jó volt a kõarcú Julia Roberts végtelenül unalmas alakítása.

Nem történelmi lecke haladóknak, mégis bõven kínál tanulságot politikáról, fegyverkereskedelemrõl.

Erõs 7/10.
filoszemitabélus 2014 nov. 16. - 12:47:27
A tipikus eset, amikor visszanyal a fagyi. Az afgánok késõbb az amiktól kapott vállról indítható rakétákkal harcoltak az amik ellen.
Ezért aztán érdemes volt a Moszkvai Olimpiát bojkottálni! Egyik kutya, másik eb!
offtopic
Edmond Dantes 2014 nov. 15. - 23:59:44
:o)

OFF
Gépzene gyakori balett-turnéknál, nem csak helyhiány, hanem pü okok: komplett zenekar (és hangszerszállítás) + karmester gázsi, szállás, utazás stb. költségei és egyéb macerák miatt. De attól még szépen táncol(hat)nak :o)
Edmond Dantes 2014 nov. 15. - 23:53:14
Dokumentarista játékfilm megtörtént események alapján, valós (fõ)szereplõkkel, Joanne Herring ma is él. Az események megértéséhez, követéséhez háttér-(elõ)olvasás javasolt. Ismét egy örökzöld "ellenségem-ellensége-a-barátom" téma és emlékeztet arra h a politikában két v több lépéssel elõre ajánlatos gondolkodni. Másrészt akkor=1980-88 között USA elsõdleges célja a szovjet terjeszkedés visszaszorítása volt, a mudzsahed mozgalom támogatása révén. Ekkor, ettõl kezdve lett (Reagan szavaival) a SzU a "gonosz birodalma" egészen a -megkésett- 1988/89-es kivonulásig...hogy aztán egy etappal késõbb (különösen 1996 után, majd 2001.9/11-tõl végképpen) nagyjából uezt a jelzõt "érdemelje ki" a tálib mozgalom ill az al-Káida. Mindez persze a film által feldolgozott periódusban még nem látsz(hat)ott. A közelmúltnak a jelenig ható történelmét kedvelõknek ajánlom a filmet, három sztár 1-1 korrekt alakításával együtt.
Cordelia 2014 nov. 15. - 23:43:18
már éppen írni akartam, hogy ki ne hagyd ezt a filmet :), csak be kellett fejeznem egy munkát és így megelõztél. Köszönöm, hogy gondoskodsz a mûveltségemrõl, nagyra értékelem, hogy kikeresed ezeket, sajnos kevés idõm van és hálás vagyok, hogy szinte pezsgõvel meglocsolva tálalod :)
(A kijevi balett még csak nem is zenekarra fog táncolni, mert nem férnek el...)
9/10
Elektrosokk 2014 nov. 15. - 23:22:59 9/10
A besorolással ellentétben ez nem vígjáték, de ez nem is baj. Minden filmnek ad egy kis pluszt, ha megtörtént eseményen alapul, ennek is jól jött az a kicsi, így összességében egy jó film lett. Mondjuk Tom Hanksben én még nem csalódtam. 9 .
Edmond Dantes 2014 nov. 15. - 20:35:24
Soha senkitõl itt nem kérdeztem ezt: tényleg komoly, amit írsz v csak feldobod a témát? Hogy ne mondjam: provokálsz...
Nem vagyok az a rajongó fajta, pláne nem olyan, aki (csak) X vagy Y miatt néz meg filmet, továbbá bárkinek joga van bárkit csúnyának, tehetségtelennek stb. tartani, de önmagában attól h X vagy Y játszik valamiben, attól még nem lesz a FILM "unalmas, nézhetetlen". Hát igen, közmegegyezés szt ugyebár J.Roberts meg T.Hanks, P.S.Hoffmannról nem is beszélve, unalmas, nézhetetlen színészek, össze is unalmaskodtak, nézhetetlenkedtek egy halom Oscart meg egyéb haszontalan plecsnit, meg kis filmtörténelmet is irkálgattak néha: hátha egyszer, ebben az egyetlenegy filmben mégis, hátha...ha más miatt nem, hát Mike Nichols kezében és kedvéért összekapták magukat...ha mond ez a név vmit. Majd referálok a filmrõl, ha láttam, már "beszerzés alatt" van.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu