Coco

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai családi animációs film, 105 perc, 2017

Értékelés:

177 szavazatból
Szerinted?

Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színpompás világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Bemutató dátuma: 2017. november 23. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Mama Imelda hangja
Ernesto de la Cruz hangja
Hector hangja
Chicharron hangja
Papa hangja
Head Clerk hangja

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
BAL78LILI okt. 20. 17:47:34 10/10
Szeretem ezt a mesét, sok érzést felszínre hoz, akárhányszor láttam eddig mindig sírtam a végén ❤️
9/10
AvatáR Gil Maerth aug. 22. 23:19:44 9/10
Igyekszem az érzésekről távol tartani magam... De a végén majdnem sírtam. Szívbemarkoló az egész. Énekelj és gitározz, Hector, Miguel, Coco és Rivera család!
zetor1 júl. 29. 21:06:31
Szeretem ezt a kultúrát...! Ha nálunk is így menne, tuti nem félnének annyian a haláltól... (porrá leszel cső!)
Xxy92 júl. 20. 16:42:24
Július 20. - Hétfő
23:25 RTL Klub

ez azért több szempontból sem semmi..
1/10
offtopic
Nótárius júl. 20. 00:53:43 1/10 Előzmény mojoking
Ezen kulturálatlan megszólíttatásomra csak annyit reflektálnék, hogy én leírtam a saját véleményemet és természetesen továbbra is tiszteletben tartom bárki másét.
"A hozzászólásommal, amire reagált, egyébként sem értelmetlen ízlésvitát akartam indítani; csak az ezt a filmet a jövőben megnézni szándékozók számára vázoltam, a saját elutasító véleményem, bárki által szabadon mérlegelhető szempontjait."- írtam ugyanerről a legutóbbi bejegyzésem végén.
Ui. Ha nem a filmről ír, akkor annak az offtopik-ban van a helye; a személyeskedésnek pedig ehelyt sehol!
10/10
elizawarner júl. 19. 22:44:06 10/10
Az egyik legszebb film, amit láttam. Eddig 3x vagy 4x láttam már, de biztos, hogy még gyakori vendég lesz a képernyőnkön. A film végére mindig patakokban hullanak a könnyeim. Minden benne van, amiről beszélni kell és fontos az életben. Szeretet, család, élet, halál, árulás, összetartás. Örökérvényű film, köszönöm az alkotóknak, hogy megálmodták.
10/10
LekramK júl. 19. 22:16:14 10/10
3x néztem meg....és nem utoljára! 
Fantasztikus a kivitelezés, a történet...a zene pedig fenomenális. 
Imádtam az első perctől a végéig...és persze 3x is pityeregtem a végén.
Nálam 10 csillag...de csak mert nincs több. 😊❤
9/10
Geza Szekely júl. 19. 21:49:52 9/10
Eleinte fura volt, hogy a legtöbb szereplő halott csontváz, de ez csak nekünk európai felnőtteknek. Aztán beszippantott a film hangulata, és én is meghatódtam a végén. Nem kell félteni a mostani gyerekeket, ha kisebbek, annyit értenek meg, amennyi az ő szintjüknek szükséges. Tapasztalatból tudom, hogy nagyon sok elemi osztályos , akár már elsős korától zombis, lövöldözős játékokat játszik, úgy hogy mondhatni ,,felkészűlt,, mind látványban, mind témában. Aki félti a gyereekeket ettől a filmtől, az gondolom a Piroskát sem meri elolvasni, mert az is ,,tűl véres,, történet. Az életre nevelés nem úgy kell történjen, hogy egy gyerek sose halljon az elműlásról, s a nagyszülő temetésére sem visszük el.....a szülői tulzott féltés mostanában nagy divat lett, itt is ez érződik ki.
8/10
mojoking júl. 19. 19:58:38 8/10 Előzmény Nótárius
Jól van fiam, ülj le, egyes. Kinek képzeled mégis magadat, hogy megmondd a többieknek, milyen módon kell emlékezni elhunyt szeretteinkre? Csak mert te igy gondolod? Gondolkozz inkább egy kicsit.
9/10
MovieRater jún. 20. 22:00:11 9/10
Az Aranyhaj után magasan a legjobb Disney mese. Sajnos már nem készítenek túl sok jó cuccot, de a Coco ott van a szeren. :D
Kiráz a hideg, akárhányszor megnézem.
És végre nem azt az idétlen "varázsütésre minden jóra fordul" klisét nyomták be a végén, ahogy a Disney rossz szokása szerint le szokta zárni a meséit, hanem szépen logikusan végigvezették az egész történetet, és egy óriási adag érzelemmel fűszerezték meg.
Gyönyörű, egészen különleges darab.
10/10
mimma jún. 20. 20:57:21 10/10
10/10 aki meg kellőképpen bigott és álszent, az kapcsoljon át, nem kötelező nézni
10/10
NHzsolt ápr. 13. 08:57:16 10/10
Ahogy a karakterek meg vannak rajzolva, ahogy elgondolkodtató az a mondani való, amit kedves, humoros formában próbálnak az emberek felé eljuttatni, miközben szerintem könnyeket tudnak az ember szemébe csalni, zseniális köntösbe bújtatva ott van a rajzfilmben.
Csak az hal meg igazán, akit elfelejtenek.
1/10
Nótárius jan. 10. 12:31:20 1/10 Előzmény Dusi96
A hazánkban szóként is idegen Halloween fogyasztás-felpörgető hulladékolása pont nem érv e film mellett.
Szerintem ez a halállal negédelő animáció: főszerepben egy 12 éves gyerekkel elsődlegesen, az időben szélesen értelmezett, kortárs gyerekeknek szól. Családi filmként (?!?), az alkotói és a kritikusai szerint minden korosztálynak (!), tehát a kisgyerekeknek (?) is való. A forgalmazói jelölés szerint is csak 6 évnél fiatalabbaknak nem ajánlott.
A mi kultúrkörünkben* az elhunytakra emlékezőn az az illendőn méltó megszólalás, hogy: Nyugodjék békében! , avagy Béke poraira! ; nem pedig ez a zenés táncos, musical-es sírból kiviháncoltatás. Nálunk*, ez a harsány hulla-csontváz-kavalkád semmiképpen nem a megfelelő módja az elmúlással való gyermeki szembesülésnek. A más kultúra "középpontba" állítása tanulságosan érdekes lehet, de e tekintetben és ily módon, e tájon mindenképpen morbidan visszatetsző. Tehát, Mexikóban teljesen helyénvaló lehet, hogy a Halottak napján zajosan ünnepelnek a temetőkben, nálunk meg épp ellenkezőleg; és ez leképeződik a kultúra többi területén is. Egyébként Mexikó kultúr-, és vallástörténeti előzményeire visszatekintve, a "Vér működteti a mindenséget" vallási elv alapján, rendszeres (esetenként többezres!) emberáldozatokkal, kannibalizmussal kell szembesülnünk! Ezek során ifjú nőket és kiskorú gyerekeket is nagy számban áldoztak, mert hitük szerint, ők még tiszták és romlatlanok. Biztos vagyok benne, hogy ezen utóbbi kulturális másságoknak sem lenne semmi helye egy efféle animációs filmben! Ugyanakkor az is biztos, hogy aki pl. a munkájából, hivatásából következően, gyakran, vagy időnként kénytelen testközelien találkozni a szerves bomlás csontokig érő folyamatával, az felnőttként sem fogja viccesnek találni az élőre személyesített, jópofásított csontváz-heje-huját; és a gyerekeit sem evvel neveli, szórakoztatja. (Tapasztalat.)
Mindemellett viszont, mivel egymás teljesen ellentétes előjelű élményeit utólag nincs miért megkérdőjeleznünk, ezért nyugvópontként, én egymás álláspontjának tolerált elfogadását javasolom.  A hozzászólásommal, amire reagált, egyébként sem értelmetlen ízlésvitát akartam indítani; csak az ezt a filmet a jövőben megnézni szándékozók számára vázoltam, a saját elutasító véleményem, bárki által szabadon mérlegelhető szempontjait.
10/10
Túrin 2019 dec. 25. - 12:58:44 10/10 Előzmény csavarlazito
Hisz akkor csak Jézus életét és egyéb más bibliai sztorikat lehet sugározni. :)
8/10
csavarlazito 2019 dec. 24. - 21:29:10 8/10
Tök jó ez a film, csak nem szenteste főműsoridőben kellett volna leadni.
10/10
Dusi96 2019 nov. 24. - 15:14:26 10/10
Miután a Halloween már nálunk is megy évek óta, kétlem hogy egy gyerek kiakadna ezen a filmen vagy félne tőle. A legtöbb gyerek Halloweenkor pl. csontváznak meg ilyen-olyan szörnynek öltözik és tök jókat szórakoznak rajta. Bár szerintem ez a film baromira nem kisgyerekeknek szól. Inkább kamaszoknak de még inkább felnőtteknek. Számomra csodálatos élményt nyújtott és egyáltalán nem tartottam érzéketlennek vagy ízléstelennek, ahogy a témához nyúltak a készítők. A mondanivalója is csodálatos, valamint nagyon tetszett benne, hogy egy teljesen más kultúrát raktak a középpontba. A zenéért külön 10 pont jár. A végén nagyon jót bőgtem. Részemről 10/10.
Renáldo007 2019 ápr. 19. - 19:45:06
ez nagyon jo animacio szuper karakterek kivalo rendezes es nagyon szep grafika imadom csak is ajanlani tudom es az erzekeles pintossn jo en is 8.8 ertekelem
1/10
Nótárius 2019 márc. 21. - 12:45:28 1/10 Előzmény krisztina171
Egyetértek.
Én kedvelem a karakteresen kifejező, színesen pergő, más népek kultúrájába betekintést nyújtó animációt; de (bár tűzoltóként is láttam már egy-s-mást!) ettől a csontvázoló kavalkádtól, nekem is fölöttébb rossz érzéseim voltak; főleg az erre felkészítetlen kisgyerekekre gondolva!
A kézenfekvő kultúrantropológiai megközelítés szempontjából, a lényeg szerintem is az egymástól távoli kultúrkörök eltérő szokásaiban, hagyományaiban van. Ennek pedig épp az az egyik fontos elkülönítő ismérve, hogy mi az, amit kedvelünk, elfogadunk, vagy tolerálni tudunk; és mi az, amit (kinevetve) viszolyogva (bűntetve) elutasítunk a másik kultúrából.
Ezért egészen más dolog pl. egy tudományos ismeretterjesztő film, vagy egy emelt korhatáros, illetve csak az adott térségben bemutatott gyerekfilm, mint egy ilyen korlátlan terjesztésű családi animáció. A gyerek a nevelődése során az őt körülvevő kulturális közegbe integrálódik, az számára a természetes. Maga az ízlés/ízléstelenség fogalma is ezen társadalmi beágyazódásunk folyamatában telik meg érdemi tartalommal.
Tehát attól, hogy egy mexikói gyerek számára ez nem jelent gondot, mert ő ebbe nőtt bele, attól még a más neveltetésűek számára ez nyilván sokkal problémásabb, akár nehezen fedolgozható is lehet.
E különbözőségeket jó megismerni és illő tiszteletben tartani, de szerintem sem ez a helye és módja, hogy ezt a mexikói elmúláskezelési verziót a gyermekeinkre zúdítsuk.
Egyébiránt még a felnőttek vonatkozásában is: mindannyian számos olyan példát tudunk mondani a viselkedési, az agresszió- és konfliktuskezelési, a szerelmi, az étkezési, az öltözködési, a temetkezési (sat.) kultúra tekintetében; ami a világ adott kultúrkörében teljesen elfogadott, de "nálunk" visszataszítónak, undorítónak, ízléstelennek számít; sőt akár büntetendő is lehet.
Ezért sem kell foglalkoznia a saját magukat mínősítő ostobázókkal, valamint az önjelölt kioktatókkal és ízlés-felkentekkel
Egyébként az erre vonatkozó ízlés kérdésében nem vagyok vitában senkivel, mint ahogy az utcán járkáló koponyamintás emberekkel sem.
10/10
bernilike 2019 márc. 20. - 15:26:57 10/10
Szinte minden Pixar film tetszik, de ez valami csodálatos..., szívet melengető...! A Gyerekeimnek is nagyon tetszett, viszont Ők még kicsik hozzá, hogy mindent megértsenek belőle, kicsit később majd... :-) Megkönnyeztem a végén... 10/10
10/10
xxyloppa 2019 jan. 20. - 11:23:30 10/10 Előzmény krisztina171
Krisztina, más kultúrák megismerése fontos, javaslom az alábbi cikket, https://www.kulturtapas.hu/kultura/amit-mexikoi-halottak-napjarol-tudni-akartal/. A film pedig csodálatos !!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu