Columbo: Embert barátjáról

Bakancslistához adom
Columbo: A Friend in Deed
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai krimi, 95 perc, 1974

Értékelés:

79 szavazatból
Szerinted?

Hugh Caldwell megöli a feleségét, ám teszi ezt mindezt a legkisebb előkészület nélkül, így szüksége van a barátja, Mark Halperin segítségére. Mark megrendez egy betörést Hugh házába, miközben a tettes alibit készít magának. Amire azonban Hugh álmában sem gondol, hogy huszonnégy órával később, Mark ugyanezt a szívességet kéri tőle. Amikor Columbo megkezdi a nyomozást, azonnal feltűnik neki, hogy valami nincs rendben. Azt gyanítja, hogy Mark benne van a dologban, ám azt fel sem tudja fogni, hogy vajon miképpen. Hitetlenkedésének oka is van: Mark ugyanis a rendőrség egyik vezető beosztású tisztje.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Columbo hadnagy
Hugh Caldwell
Margaret Halperin
Mark Halperin
Duffy hadnagy
Artie Jessup
Bruno Wexler

Hozzászólások

Szerinted?
Helena25 2021 aug. 07. - 21:04:44 Előzmény danek87
Mennyi mindent kimutatnak egy boncolásnál, miben halt meg az illető, ezt már az egyszerű ember is tudja, újságokból, híradásokból, más filmekből. Mit találtak a tüdőben, a májban, vagy esetleg beverték előtte a fejét, hányas kaliberű pisztoly ölte meg stb. Mégiscsak a 20. század. Rendőrként meg feltétlenül kell tudnia, valószínű már volt több gyilkossági eset, amit alaposan kitárgyaltak, milyen körülmények, hogyan halt meg XY. De, ha egy elvileg élő embert bedobunk a medencébe, az kapálózik ösztönösen. Mi értelme volt ennek? Elég ostoba jelenet. És akkor ő pont járőrözik helikopteren, és ugrik a vízbe. Ha tényleg akkor fulladt volna meg, szerintem még lehet újraéleszteni, pár perc telt el. Egyébként simán bent kellett volna hagynia a kádban, ott ölte meg a betörő és kész. Meg aztán az is gyenge kifogás a rendőrfőnök részéről, hogy azért ölhette meg a betörő a feleségét, mert ő azt mondta az interjúban, hogy a felesége látta az ablakból. A sötétben? Ennyi erővel, akkor a rendőrfőnököt kellett volna megölnie, nem? De az igaz, minden Columbo-részben van elkövetett hiba, sokszor nem is egy, egyébként még Columbo sem tudná megoldani.
9/10
danek87 2021 aug. 07. - 13:59:57 9/10 Előzmény Helena25

A gyilkos egy rendőrfőnök nem orvosszakértő,így nyilván nem gondolt rá hogy ha a kádba fojtja bele szappanos víz lesz a tüdejében.Erről szól az egész sorozat alapkoncepciója,hogy minden gyilkos követ el hibákat, amiket a zseniális észjárású hadnagy ki is szúr,máskülönben nem tudna elkapni egy gyilkost sem.Engem az említett következetlenül kezelt rokoni szál Columbo körül jobban zavar a részeknél:)
Helena25 2021 aug. 07. - 10:17:15 Előzmény danek87
A rendőrfönöknek azt kellett tudnia, hogy meg fogják tudni állapítani, hogy nem a medencében fulladt meg a felesége, hanem a kádban, a szappant ki tudják mutatni. Meg aztán a haverja bedobja a feleségét a medencébe és attól megfulladna?? Hány olyan filmet látni, bedobják egymást a medencébe, és jókat szórakoznak. Na, mindegy. Nagyon jó bejárónőjük lehet, hogy úgy takarít, hogy sehol nem marad ujjlenyomat, még a szekrények kilincsét is letörli. Alaposan végzi a munkáját. Az elején az áldozat, a feleség fekszik a padlón, halott, de mozog a szemhéja. Muris.
Tegyük fel, megkérnek engem írjak egy Columbo-epizódot, az az alap, hogy megnézem az előzőeket (ha még nem láttam volna), és kihagyom azokat a motívumokat, amik már voltak. Pl. ruhára lépés. Visszatérő motívum kizárólag Columbo öltözete, de a cipőjét túlzásnak találom, azért mégis csak a Los Angeles-i rendőrségnél dolgozik.
9/10
danek87 2021 jún. 26. - 20:57:12 9/10 Előzmény Helena25
Egy kezemen sem tudom megszámolni hány főnöke volt már a sorozat alatt a hadnagynak :D Sok részben más és más a felettese.De más szempontból se mindig következetesek, a rokoni ágaira kitérve ..khmm elég nagy:unokaöccs,unokahúg,nagybáty,nővér :D.A részek forgatókönyvét sokszor különböző írók vetették papírra,gyanítom ezért a sok eltérő infó Columbo rokonságáról :D.A különc ósdi öltözködését(ami néha már tényleg szembetűnően slampos,valóban :D ) viszont jól kompenzálja a csavaros észjárása.
Helena25 2021 jún. 26. - 19:26:11 Előzmény danek87
Szerintem meg a főnöke ismeri Columbot, tudnia kellett róla, hogy minden ügyet felgöngyölít. Feltételezve, hogy évek óta együtt dolgoznak. Nem hiszem, hogy új főnök lett volna, pláne a felesége, akit megölt a főnöke (belefojtotta a kádba) ismerte is Columbot, mondta neki, hogy már találkoztunk. De, mindentől függetlenül, ez a mondat nem is kellett volna bele a filmbe, hogy "Hívják Columbot", nem kellett volna senkit megneveznie, egyszerűen csak kiküldik Columbot az esethez. Teljesen felesleges volt bele. Más: az a ballonkabát még elmegy, de az az ótvar cipő, ami rajta van, az valami borzalom. Azért ennyire nem kellett volna slampossá tenni a figuráját, azért mégis csak a rendőrségnél dolgozó nyomozóról van szó és ilyen cipőt ráadni! Az belefér, hogy esetlen, az ember agyára megy, ez tetszik, ki se nézik belőle, hogy meg tudna oldani bármilyen ügyet, aztán mégis. Sok visszatérő motívum van az egyes részekben. Pl. rálép valakinek a ruhájára, vagy akár ebben a részben, "én lakom itt", ennek a fordítottja "Nem én lakom itt", ez a feleségem autója, ez az én autóm, akkor a kontaktlencse esete. Most hirtelen ennyi jutott eszembe, azért a forgatókönyvírók lehetnének kreatívabbak, de ez a rész nekem kimondottan tetszik, talán a helyszín miatt, Bel Air, nem egy rossz hely. Gyönyörű utcák, házak, kertek. El lehetne itt élni:)
9/10
danek87 2021 jún. 26. - 17:35:52 9/10 Előzmény Helena25
Jó, De Ő ezt nem tudta, szerintem épphogy az ellenkezőjét gondolta róla.Hisz az összes Columbo-s gyilkos lenézi,együgyünek gondolja a hadnagyot (Mivel megjelenésre azt a benyomást is kelti).Szerintem pont azért a hadnagyot kérte hogy "Na ez ilyen szedett vedett külsejű buta nyomozó,úgyse deríti fel az ügyet,Ő jöjjön" .Erről nem is esik nagyon szó hogy mennyire tudott Columbo sikeres nyomozási rátájáról.Gondolom semennyire,akkor nyilván nem Őt kérte volna :D
Helena25 2021 jún. 26. - 16:17:06
Jó rész ez, bár az csak kissé furcsa, hogy a gyilkos ebben az esetben magas beosztású rendőrfőnök, és a film elején, az első gyilkosság után ő maga mondja, hogy küldjék Columbo hadnagyot. Kérdem én, miért őt? Hisz ismeri, tudja mennyire jól végzi a dolgát, minden gyilkost megtalál és őt kéri?
9/10
danek87 2021 máj. 24. - 11:47:48 9/10
Sok év után újranéztem és még mindig ezt tartom a legjobban megírt,legfordulatosabb résznek a sorozatból.De legfőképp a gyilkos személye miatt szeretem aki egy tekintélyt parancsoló rendőrfőnök.(Talán a Pilot résznek volt még ennyire karizmatikus gyilkos figurája).Már az hatalmas pozitívum hogy Columbo-nak méltó ellenfelét láttam benne.Nem éreztem hogy bármelyik keresztkérdéssel sarokba tudná szorítani a hadnagy,sőt,egészen az utolsó jelenetig szinte már a gyilkos volt fölényben.Tényleg el tudtam hinni róla hogy intelligens és megfontoltan cselekszik. Végig előre tudott tervezni,persze más kérdés hogy végül saját magát buktatta le.Nekem 9/10
borzalom07 2015 jún. 04. - 22:38:05 Előzmény 5i
Úgy tudom, hogy 78-tól 89-ig szünetelt a sorozat.
csabaga 2015 jún. 04. - 18:24:04 Előzmény 5i
1978 és 1989 között nem készült Columbo film.
hakko 2015 jún. 04. - 17:51:46 Előzmény 5i
Szokták adni, de csak '89-rõl beszélhetünk, mint '80-as évek. Abban az évben viszont 6 epizódot is készítettek...
9/10
5i 2014 szept. 26. - 22:47:56 9/10
Van ilyen is, olyan is bizonyítási szempontból.
Van amikor kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy az adott illetõ a gyilkos(pl. ebben a részben is szerintem, vagy a szenátor a golyóval a falban), van amikor lelki hatással, közvetett bizonyítékokkal manipulál...Mind jó szinte, legalábbis a régiek közül. A 90'évek szériáit már nem csípem a nyálas mellékszereplõk miatt...Valaki tudja hogy a 80'évek szériái miért nem mennek?? Mindig a 70' és 90'éveket adják...
Cleo. 2014 szept. 26. - 16:19:39 Előzmény csabaga
nagy igazság

a bizonyítékai jók, de csak a filmbeli lebukásra elegendõek
csabaga 2013 júl. 13. - 16:25:46
Sok esetben csak azt sikerül bizonyítania,a tettes ott járt.
A többi,közvetett bizonyítékait szétszednék egy tárgyaláson,fõképpen ha a tettes visszavonja a beismerõ vallomását.
ruesga 2013 júl. 12. - 18:46:21
Nem, ez nem igaz. Vannak olyan Columbók, ahol a bizonyítás tökéletes. Rögtön példaként említhetném az alább is említett Bûn jelöltjét, ahol a szenátorjelölt - amikor már kezd gyenge lábakon állni a fals sztorija az állítólagos fenyegetõkrõl, akik véletlenül megölték a sajtõfönökét õhelyette - még egyszer el akarja játszani, hogy megtámadják és délután becsempészi a pisztolyát a hotelszobájába, hangtompítóval beleereszt a falba egy golyót, eltakarja a lyukat egy székkel, ügyesen ki is csempészi a pisztolyt, majd pár órával késõbb egy hanggránáttal el akarja hitetni, hogy eldördul egy lövés, ami õt célozta, majd elmenekültek a támadók. Mivel nincs a szobában a pisztolya, biztos a dolgában, csakhogy Columbo az õt örzõ rendõrcsapat tagjaként ott volt a hotelben délután (számítva valamilyen akcióra), majd rájött, hogy amikor a szenátor állítólag telefonálni akart és ezzel az indokkal egyedül maradt a szobában õrzõ-védõk nélkül, akkor nem villogott a másik szobában az adott telefonvonal gombján a fény, ezért tudta, hogy simli van a dologban, és bement a szobába és kivetette a golyót a falból, pár órával az állítólagos lövés elõtt. Persze azonnal ballisztikai elemzést is végeztetett és bebizonyosodott, hogy az a gyilkos fegyverbõl származó golyó, így a szenátort azonnal a kamulövés után megkérdõjelezhetetlen bizonyítékkal le lehetett tartóztatni gyilkosságért és a kamutámadók is bizonyítást nyertek.
csabaga 2013 júl. 11. - 16:34:28
Mindegyik Columbo filmben a lebukás gyönge lábakon áll.Némi pszichológiai ráhatás és a tettes beismeri a bûnét.
ruesga 2013 júl. 11. - 00:36:18
Arról nem is szólva, hogy a bizonyíték okirathamisításon, azaz bûncselekményen alapul, tehát már eleve használhatatlan lenne bíróságon.
ruesga 2013 júl. 10. - 23:18:56
Ez a Columbo epizód mint film, nagyon élvezetes, sõt, a lebukás is ötletes, mégis épp a lebuktatás a leggyengébb pontja.

SPOILER

Az még hagyján, hogy a bíróság elõtt nem állna meg ez a bizonyíték, de ha ez az életben megtörténne, akkor a gyilkost felmentõ ítélet után Columbo örökre ellehetetlenülne, mint rendõr. Márpedig a rendõrfõnöknek semmi mást nem kellene vallania a bíróságon, minthogy a meghamisított aktákhoz a rendõrségen bárki hozzáférhetett, Columbo semmivel sem tudja igazolni, hogy azt valóban csak õk ketten láthatták. Sõt, igazából még reális is, hogy más is láthatta, hiszen eleve nem a saját irodájában történt az eset. És az is igaz, hogy más terhelõ bizonyítékok is szólnak Harperin ellen, de azokra a filmben mind ad is magyarázatot (pl. hogy hogy kerülhetett szappanos víz a tüdejébe). Igaz, kicsit eröltetett védekezés lenne, de a való életben ennél sajnos sokkal lehetetlenebb, kamubb dumákkal is meg lehet úszni a börtönt, kétséget kizáró bizonyítékok kellenek egy elítéléshez, fõleg Amerikában (pl. DNS, ujjlenyomat, több független egybecsengõ tanúvallomás, vagy ha már Columbonál maradunk, akkor A bûn jelöltjében a falból órákkal korábban kiszedett golyó).

SPOILER VÉGE
9/10
danek87 2013 ápr. 15. - 10:28:21 9/10
tenyleg ahogy elottem leirtak....fantasztikus resz...minden benne van amiert a sorozatot szeretni lehet....vegig fordulatos...izgalmas...a lebukas pedig a legjobb szerintem a Columbo reszek kozul nemis ertem h lehet ilyen jo resz mellett olyan harmatgyenge pocsek vontatott Columbo reszt kesziteni mint az Osszeeskuvok...
antimason 2013 márc. 08. - 20:42:32
Talán az összes rész kvintesszenciája. Minden finomság benne van. Mehet az igazi desszert rovatba egy szakácskönyvbe :) Nyamm.
Összes hozzászólás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu