TOP10 BRAND
1
BLIKK 1 079 364 RU
2
24 980 084 RU
3
INDEX 908 140 RU
4
IDOKEP 898 076 RU
5
ORIGO 827 968 RU
6
PORTFOLIO 594 388 RU
7
TELEX 559 708 RU
8
BORSONLINE 496 944 RU
9
NLC 464 032 RU
10
FEMINA 453 968 RU
1
BLIKK 1 079 364 RU
2
24 980 084 RU
3
INDEX 908 140 RU
4
IDOKEP 898 076 RU
5
ORIGO 827 968 RU
6
PORTFOLIO 594 388 RU
7
TELEX 559 708 RU
8
BORSONLINE 496 944 RU
9
NLC 464 032 RU
10
FEMINA 453 968 RU

Columbo: Fekete etűd

Bakancslistához adom
Columbo: Étude in Black
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai krimi, 92 perc, 1972

Értékelés:

77 szavazatból
Szerinted?

A fiatal és tehetséges zongoristanő, Jenifer Welles egy nap megfenyegeti a szeretőjét, Alex Benedictet, a híres karmestert. A lány azzal tartja rettegésben a férfit, hogy nyilvánosságra hozza kapcsolatukat. Mivel Alex erőskezű anyósa a szimfonikus zenekar igazgatóságának elnöke, a karmester nem meri megkockáztatni, hogy kitörjön a botrány, inkább elhallgattatja Jenifert.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
nikato ápr. 19. 14:38:02 8/10
Ebben a részben debütál Columbo basset houndja, Kutya.
Blythe Danner körülbelül öt hónapos terhes volt Gwyneth Paltrow-val a forgatás alatt.
Columbo szerint a fizetése évi 11 000 dollár, ez 2020-ban 68 776,50 USD-nak felel meg.
Peter Falk és John Cassavetes jó barátok voltak, mióta két évvel ezelőtt a Férjek című filmen dolgoztak.
A Maestro házának külseje ugyanaz, mint a Fresh Prince of Bel-Air (Kaliforniába jöttem) c. sorozatban.
Az első epizód, ahol Colombót ténylegesen felhívják egy lehetséges gyilkosság miatt, mielőtt még megjelent volna.
7/10
Lámai Dala 2021 okt. 04. - 21:42:49 7/10
A verda kilométerórája 9 mérfölddel többet mutatott. Hahaha
Helena25 2021 jún. 30. - 15:13:06
Bűnügyi helyszínre be se mehetne senki civil, pláne fel se vehetne onnan semmit. De, hát tudjuk, hogy miért volt erre szükség.
5/10
stupek2 2018 okt. 16. - 10:05:14 5/10
Így több év után sok furcsaság van a filmben: Miért csalja meg a z egyébként szép szőke kék szemű feleségét, aki még szereti is? Miért engedik be a bűnügyi helyszínre a nyomozók? Hogyan tudja elvinni a saját kocsiját a szervízből? (nincs őr, nincs zárva a kerítés, hogyan vitte vissza, hisz kikanyarodni is alig tudott?) Miért kereste meg a zsebdíszét? Mondhatta volna, hogy korábban volt ott! Miért nézi az állatorvos rendelés alatt (!) a koncertet TV-n? Szóval, egy talált művirág nem bizonyíték gyilkosságra!
gladiolus 2015 júl. 30. - 11:17:11
Valóban nehéz teljes verziót találni-mert 13 évad készült.Talán itt fenn vannak az évadok, de olyan régen néztem ezt az oldalt, hogy azóta már lehet hogy nem élõek a linkek.Gyanítom, hogy csak egy része élõ.

http://www.sorozat-barat.com/video/series/500/Columbo_online_sorozat

Viszont a sorozat 1971-2003-ig ment, az pedig 32 év. Az sok. Kevés ilyen sorozat lehet, tehát jónak kell lennie. :-)

Egy vicces kis videó még eszembe jutott, ezért idehelyezem. :-) Valaki nagyon konstruktív volt.Egyébként nem vagyok versmániás, egyáltalán, de most egy csomó beugrott a témák kapcsán. És ennek az az értéke, hogy ezt most Columbo mondja.

https://www.youtube.com/watch?v=Ec01yjjmeZ0

Kedvencem a Kapj el ha tudsz, és a Nyugodjon békében Mrs Columbo-ezek igen jól sikerültek.
K. Judit 2015 júl. 30. - 09:41:04
Nem láttam mindet, csak amiket kb. 20 éve ismételgetnek.
Vannak kedvenceim, de van olyan is közöttük, amihez már nincs túl nagy kedvem, tulajdonképpen egy hét alatt ugyanazt a filmet akár háromszor-négyszer is lejátsszák. Úgy látszik, ezek a filmek még mindig biztos nézettséget jelentenek, ezért nem tudják levenni õket a mûsorról.

Tény, hogy azokat a krimiket szeretem inkább, amelyekben a motivációt keresi a nyomozó, nem a laborokban és a féknyomok méregetésével telik az idõ, hanem elmélkedéssel és beszélgetésekkel. Láttam már persze azok között is jót, de általánosságban az emberi viselkedés tényleg jobban érdekel, mint a DNS vizsgálat eredménye ...

Olvastam valahol, hogy jóval több epizód létezik, mint amennyit idehaza folyamatosan ismételnek különbözõ csatornákon.
Na ha újakat találnék, azokat biztos szívesen megnézném :)
gladiolus 2015 júl. 29. - 20:09:29 Előzmény K. Judit
Igazad van, akkor mostmár nekem is összeállt a két ballonkabátos pasi esete, képzeld el, ha netán Columbo is odavetõdött volna a helyszínre, a kislány megbolondult volna :-)Szóval így már teljesen logikus, hiszen Rifkin tényleg említette, hogy õ is ott járt, de nem mert szólni.

Nagyon szeretem ezt a sorozatot, de szerintem mások is, nekem megvan az összes rész, dvd-rõl nézem, de látom a tévében is, ami szintén bizonyíték a sorozat zseniális voltára vonatkozólag. Sok mûsor untat, ezért nem is nagyon nézek tv-t, de ezt nézem. Még nem sikerült megunnom. :-)

Viszont mióta megváltozott a port kinézete, azóta nem tudom követni, melyik részt melyik csatornán adják, pedig szeretek beszélgetni az aktuális részekrõl.
Majd feliratkozom az értesítõre, hogy tudjam, mikor, hol, melyiket adják éppen.

Örülök, hogy tudtam neked verset mutatni-hát igen, elég kemény.
Az önzés kellene, hogy eltûnjön az emberi lélekbõl-csak akkor nem történnének gyilkosságok, nem lenne szükség szegény Columbo-ra, és az baj lenne, nem igaz? :-)
K. Judit 2015 júl. 29. - 16:32:14
A kislány vallomása kelepce akart lenni, hiszen azt senki nem tudhatta, hogy Rifkin is ott járt azon a napon (szándékosan nem említette, nem akart bajba kerülni). Columbo azt hitte, a kislány majd természetesen rámutat a karmesterre és az eset meg van oldva, õ volt a legjobban meglepve.

Köszi, ezt a Szabó Lõrinc verset nem árt többször elolvasni/meghallgatni - nagyon kemény.

Igazad van, az áldozat pont ugyanaz a típus volt, mint a gyilkosa: "tehetséges vagyok, sikeres vagyok .... ezért nekem minden jár, nem számít mibe kerül, kit teszek tönkre, ki éli túl, csakis ÉN, ÉN, Én és Én vagyunk a legfontosabbak", így gondolták. Túlzásba estek, innen már nincs visszaút.

Tényleg, G. Paltrow mamájának kedvesebb, nõiesebb az arca, de mindketten jó színésznõk.

Cassavetest én úgy emlékszem, csak két-három filmben láttam, az Arcokra és a Polansky rendezte Rosemary gyermekére emlékszem is, pedig már nagyon régen lehetett.
gladiolus 2015 júl. 29. - 15:08:00
SPOILER*****

Igen, ezt el is felejtettem, hogy az aljasságot lehet még fokozni, és valóban Paul Rifkin-re akarta kenni a gyilkosságot.Aljas és elcsépelt dolog, ami az életben is elég gyakori séma, hogy a kissé sérülékeny, vagy egyszer már gyengének, netán társadalmilag deviánsnak minõsített embereknek méginkább a nyakába akarják kenni, amit csak lehet. Még jó, hogy gazdag anyuci nem bocsátotta el.Néha szerintem nekünk is jól jönne, ha felfüggesztenének, de mégis kapnánk a fizetésünket nem? Ez olyan, mint egy hosszabb vakáció. :-) Na jó, tudom, hogy nem olyan, de legalább pihenhet egy kicsit az ember.
Morfondíroztam, hogy a kislány vallomása kelepce lehetett a karmesternek, vagy tényleg eltévesztette, kit látott ballonkabátban? Végülis mindkét férfit láthatta.
Egyébként azt gondolom, hogy bármennyire is alantas módon halt meg a lány, azért õ is kovácsolta a saját sorsát. Ugyanis ahogy követelõzött az elején, valamint hogy képes volt elhagyni valakit, mert megismert egy "fontos" férfit, és mindezt tetõzendõ, mindkettõvel kapcsolatot tartott fenn-ez azt sugallja nekem, hogy csupán karrierista célok vezérelték és õ sem volt az erény mintaképe. Végülis összeillettek volna Maestróval.
Columbót, a kislányt, és Rifkint leszámítva eme kis epizódban nem sok rendes embert lehet megemlíteni, de az autószerelõt kedveltem. :-)

SPOILER vége ******-

Egyébként igen, azt hinné az ember, hogy a mûvészeknek finomság és szelídség lakozik ott belül, hiszen gyönyörû dologgal foglalkoznak. Mint mindenhol, közöttük is van jó és rossz, de sajnos nekik elég furcsa megnyilvánulásaik vannak.Errõl eszembe is jutott a szépséges idézet:

Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.
Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.

Babits Mihály: A második ének (1928)

Azt hinné az ember, hogy aki egy ilyet leír, az csodálatos, aztán valahogy mégsem.

Sõt, elég nehéz olyat találni, aki emberileg is tisztességes és szeretetre méltó, és egy hétköznapi ember számára elviselhetõ.Sok a gõg, az irigység és a karrierféltés köztük, pszichésen is sokan gyengék, persze ez utóbbiról nem tehetnek. Engem egyszer teljesen megdöbbentett egy vers, a Semmiért egészen:

https://www.youtube.com/watch?v=CGa8hp1oYhk

Mert ha ez igaz, akkor Szabó Lõrinc például egy nagyon beteg lelkû ember lehetett.

Cassavettes-tõl majd megpróbálok megnézni valami más filmet, hogy semlegesítsem negatív érzéseimet, hiszen színészileg nagyon is jól játszott, sõt, zseniálisan, és nem is rá haragszom, hanem a karakterére. Lehet, hogy a Mégis kinek az élete címût választom.

Egyébként Blythe Dannernek sokkal kedvesebb arca van, mint a lányának.De abban igazad van, hogy a vonásaik tényleg hasonlóak.
K. Judit 2015 júl. 29. - 14:27:19
Az mindenképpen egy kegyetlen, gátlástalan, érzéketlen emberre vall, hogy saját kezûleg agyonüt egy élõ embert, ráadásul a volt szeretõjét. Komolyan, nem undorítana ennyire, ha csak lelõtte volna :)
Arra gondoltam, talán szándékos volt ez a kalimpálás, de aztán elvetettem, hiszen õ egy sikeres, népszerû, állítólag csúcs tehetséges ember volt. Azon is el lehet merengeni, hogy aki a zenét szereti, szép a lelke, hogy vetemedhet egy ilyen gonosz, kitervelt, sunyi tettre. Az mindenesetre a rendezõ hibája, ha nem kérte ki egy szakember véleményét, Cassavetes jó színész volt sajnos fiatalon halt meg. (A felesége is szerepelt Columbo-filmben: Gena Rowlands).

De visszatérve a karmester karakterére a gyilkosságon túl az volt a legnagyobb aljassága, hogy majdnem rákente az egészet az általa meggyilkolt lány elõzõ szerelmére. És mindezt úgy csomagolta be, hogy az igazgatósági tagok szemében szinte megvédte õt. Na ez nagyon gusztustalan volt: egy embert meggyilkolt, egy másikat meg teljes nyugalommal egy életre börtönbe juttatott volna ...

(Nemrég tudtam meg, hogy a feleséget játszó Blythe Danner, Gwyneth Paltrow mamája. Tényleg nagyon hasonlít.)
gladiolus 2015 júl. 29. - 08:09:56
Igen, egyetértek, karmesterünk ritka nagy kókler volt, úgy általában minden téren. Igencsak visszataszító alak. Mostanában felfigyeltem arra a jelenségre, hogy a Columbo filmekben már nem elõször követnek el gyilkosságot a zongoránál önfeledten játszadozó, elmélyült, szinte meditatív állapotba merült ember ellen-mint ahogyan most is, amikor is Jenifer Welles Chopin No. 13, Op. 25. számú, egyik kedvenc etûdömet játssza. És akkor dicsõ karmesterünk hátulról lecsapja-hát ez is minden ízében gusztustalan, de hát ugye egy gusztustalan alaktól mi más várható.
Csak igazat tudok adni azoknak, akik ezt megemlítették, én is megfigyeltem a vezénylését, némi karvezetést még tanultam anno, és ez itt valami teljesen más volt, megfogni sem tudja a pálcát rendesen, kb. úgy fogja meg, mint egy fõzõkanalat, és végig ugyanazokat az amatõr mozdulatokat használja-pocsék.

Az öreg ritka profi módon nyomoz most is, már a kocsikázó sztorinál leégeti a maestrót, a többi már csak ráadás. Ilyenkor mindig csak az bosszant kicsit, hogy mennyi a két ember között az anyagi differencia-mondjuk ebbõl is látszik, hogy sok lóvét tisztességes ember nemigen tud összekaparni, csak az ilyen gennyládák.

És ott van még gazdag anyuci szegény, naív kislánya, a borzalmas frizurájával, a kertészével, a teniszedzõjével, a luxusautójával, és a gondtalan, nagy kék szemeivel-csak éppen az itt a baj, hogy valószínûleg egy hangot nem tud leütni a zongorán, és aztán csodálkozik, amikor van más, aki le tud, és a zenélésre hajlamos férjecskéje ettõl kicsit elkóborol.

Valójában nem nagyon tudom eldönteni, melyik náncsinénit szerette valójában a férj, de úgy érzem, egyiket sem, mindkét porcelánbaba a saját önzésének legyezgetéséhez szükséges kis alkatrészek voltak.

Azt is bírom, hogy a gyilkosokból a végén mindig kitör az a késztetés, hogy gratuláljanak Columbo szellemi képességeihez. :-) Nem tudom, mennyiben változhat vajon ez a lelkesedés a börtönben eltöltött évek alatt.
Tegu 2015 júl. 27. - 14:03:14
Gyilkos karmesterunk tul sok hibat kovetett el, virag, irogep, autoval furikazas.
Ami viszont megdobbento, hogy itt meg dohanyzik az elit, mint allat, Columbo is olyan helyeken gyujt ra, ahonnan ma mar meg a ragyujtas gondolatara is kirugnak ot.
LexH 2012 szept. 10. - 11:26:18
Engem is meglepett, hogy Cassavetes kb. olyan szinten "dirigál", mint egy tízéves gyerek a tükör elõtt. Félórás konzultáció elég lett volna egy karmesterrel ahhoz, hogy tudja mire kell figyelni, mit kell imitálni (jobb kéz, bal kéz).
rea1 2012 szept. 10. - 09:56:15
Végre láttam,amikor a kutya hozzá kerül. :) Ettõl függetlenül is jó rész volt,ám van egy másik u.m. "zenés" epizód,amiben Billy Connolly játszik,az nekem jobban tetszik egy kicsivel. A nagy igazság azonban az,hogy rossz Columbo rész nem létezik. =)
Eperfa 2012 szept. 09. - 23:16:21 Előzmény crackjack
Legtöbbször Beethoven VI. (Pastorale) szimfóniájának 4. tétele, a viharjelenet megy. (Röhejes is, amikor a zenészek hangolnak, aztán elkezdõdik a koncert — egy 4. tétellel... Ilyen nincs. Amúgy Cassavetes is elég bénán imitálja a dirigálást.) Második legtöbbször Mozart Kis éji zenéjének 4., utolsó tétele fut, többek közt a lebuktatós videós jelenetben is. Az áldozat játszik elõször valami Bachot, azt pontosan nem tudom, mi, talán valamelyik prelúdium. Aztán Chopin egyik etûdjét, valószínûleg az op. 25-ös sorozatból az elsõt, de belehallgatva nem emlékszem, tényleg az volt-e.
Koczina Judit 2012 júl. 10. - 22:35:44
Bocsánat, ez hol megy? Ez a kedvenc Colombo-m, persze Cassavetes miatt.
irredenta84 2012 júl. 10. - 21:29:49 Előzmény crackjack
Az egyik jelenetben, amikor Columbo a ház felõl kérdezõsködik, Cassavetes meg van nyírva, a következõben megint hosszú a haja.
crackjack 2011 márc. 06. - 23:41:29
Valaki tudja hogy mely zenei darabok hangzanak el ebben a részben?
Köszönöm elõre is.
greghouse 2011 márc. 06. - 12:16:23 Előzmény bluebird
Te aztán nem sok Cassavetes filmet láttál, semmi közük egymáshoz. Nem is tudom, honnét gondoltad, nem is hasonlítanak.
crackjack 2011 márc. 06. - 01:35:06 Előzmény bluebird
Miért lenne azonos? imDB szerint két külön ember.
Összes hozzászólás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu