C.R.A.Z.Y.

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott kanadai filmdráma, 127 perc, 2005

Értékelés:

146 szavazatból
Szerinted?

1960. december 25-én megszületik Zac Beaulieu, egy átlagos kertváros átlagos családjába negyedik fiúgyermekként, egy mélyen szerető anya és egy fiaira végtelenül büszke apa óvó karjaiba. Zac legkisebb fiúként az apja kedvence lesz, közös kocsikázásaik, titkos nassolásaik legszebb gyermekkori élményeivé válnak. Ám korán kiderül, hogy Zac Beaulieu más, mint a többiek, különös egyénisége akaratán kívül indít el egy törésvonalat kettejük kapcsolatában. Az évek telnek, a kamaszkori lázadásokat a Pink Floyd, a Rolling Stones és David Bowie zenéje röpíti a szárnyán. Zac élete pedig folyamatos útkeresés. Ugyanolyan erővel akarja saját magát, a vágyait és identitását megtalálni, mint amilyen kétségbeesetten próbál megfelelni az apjának.

Egy hétköznapi család életén keresztül a lélek legmélyére látunk, ahol a kisszerű és a felemelően magasztos jellemvonások egymás mellett élnek. Jean-Marc Vallée rendező lebilincselő filmjében a humor, a zene és az érzelmek forgatagából kiemelkedik az emberi természet, a maga ellentmondásokkal teli mivoltában.
Bemutató dátuma: 2006. július 13. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Gervais Beaulieu
Zachary Beaulieu
Laurianne Beaulieu
Christian Beaulieu
Raymond Beaulieu
Antoine Beaulieu
Zachary Beaulieu, gyerekként

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Cola Energy 2016 jún. 28. - 06:40:38 1/10
undorító ocsmány
proklima 2015 júl. 29. - 08:18:29
Maga a kérdés, amit a film feszeget-ahogy mondani szokás-megér egy misét.
Én viszont úgy látom, hogy a téma és a karakterek kidolgozatlanok, a színészek gyengécskék (kivéve a gyerek Zac/Émile Vallée).
A játékidõ szerintem indokolatlanul hosszú, a befejezés pedig elõkészítetlen, nekem kicsit összecsapottnak tûnik.
Szóval, ahogy sportnyelven mondják, volt jobb.
Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz film, egyszer érdemes megnézni.
A 10-es skálán 7 pont (ts:7).
10/10
gutboy 2012 dec. 30. - 18:20:04 10/10
Csak azt tudom hozzá fûzni ehhez a filmhez,hogy ezt tényleg szívbõl szól.Hihetetlenül precízen meséli el a meleg világba való csatlakozásnak nehézségeit.Önmagát a világon a legnehezebb leküzdeni az embernek.És az ez után jövõ nehézségeket türni és viselni.Egy életen át feszélyezni önmagát az embernek és egy "gombóccal a torkában" élni.Nagyon jól tükrözi a film az emberek szemébe hogy vannak több fajta gondok egy családon belül.Mint például a legnagyobb fiu a filmben ugye a drog halálba kergeti,akin mindvégig hiába akartak segíteni nem lehetett.És van az hogy van egy másik fiuk aki jó ember segítõkész,mûvész lélek csak hát meleg.amit nagyobb tragédiának akarnak kirajzolni de a végén rájönek nem nagy dolog!!!!!Eszméletlenül jó a film.Aki mint meleg úgy ül le nézni szinte felordít a szíve!!!És a fõszereplõ srác is igen a legjobb karakter a szerephez.Jó pasi:))))))
10/10
Ronesz 2012 szept. 02. - 15:03:09 10/10
Többször is megnéztem már, és azt kell, hogy mondjam sokadjára is ugyanúgy lekötött, mint elõször.
Nagyon jól megcsinálták, azt, ahogyan a srác vívódik, hogy melyik nemhez is vonzódik. Anyja pedig erõlteti, hogy õ egy különleges ember, és Zac aszerint is viselkedik. Nem is kellett ennél többet mutatni, ez a sejtetés, hogy akkor mi is van vele, még jobban növeli a film értékét. Az apja és a közte lévõ viszonyt is nagyon jól megcsinálták. A zenék is igazán eltalálták, hiszen Zac David Bowie rajongó, akit akkoriban nem igazán tudták hova sorolni. 10/10
pillangókisasszony 2011 júl. 23. - 00:12:45
Nagyon nagyon jó film!!!Fiatalka voltam mikor elõször láttam,kb 14,de nagyon megfogott,nagyon tetszett!És igen a fõszereplõ cuki,de ez édeskevés lenne önmagában.Sajnos már régebben láttam,így nem tudnék semmit konkrétat kiemelni,talán egyet,amit már elõttem többen is írtak,a bizonyos törött lemezes eset.Az nagyon vicces és annyira paraszt,plusz az a mosoly...:) nagyon jól játszik a gyerek!

Tényleg csak ajánlani tudom,kivéve azoknak akik a hálivúdihepiend filmeket preferálják:)

A b*zi-e vagyon tényleg felesleges fennakadni,egy Belga dalszöveg óta,az alter underground körökben így mondjuk :D
10/9.5
7/10
sanderb 2011 febr. 28. - 09:28:44 7/10
Sok helyen jó, sok helyen viszont csak középszerû ez a film. Ami jó benne : a szimbólumok, utalások halmaza. Kezdve a címnél, amirõl végig azt hiszi az ember, hogy egész másra utal, és nagyvonalúan siklunk el a betûk közötti pontokon. A zenei szimbólumok egyértelmûek, jól illeszkednek a képsorokhoz, azokhoz a képsorokhoz, amelyek sok-sok utalást, jelzést hordoznak. Többszöri megnézés után állítható, hogy megtalálja mindet a nézõ.
A középszerûségét - érdekes módon - mégis a rendezésben látom. Tudniillik, a story nem különleges, a cselekmény lassú, a jellemek felszínesek, tehát nehezen építkezik (már-már untat). Az egészet meg lehetett volna oldani a személyiségek fejlõdésének látványosabb ábrázolásával, de errõl szó sem volt. Nekem nem adott sokat ez a film,csak a szimbolista jellege miatt 10/7
mrlujoak 2010 nov. 25. - 08:39:21
Ez a film a top 3-asomban benne van, ami a meleg témával kapcsolatos. Tudatlan tündérek, a Letter Days és ez a film.

Ez is fantasztikus.
8/10
Zempy 2010 szept. 04. - 22:56:52 8/10
Éppen letölteni igyekeztem a filmet (eredeti hanggal kevés sikerrel), mikor megláttam az Xpress-en akcióban. (reklám helye :D ) El is csodálkoztam, hogy ilyen produkciók, ráadásul kanadai, még kaphatóak nálunk.

Csatlakozom azokhoz, akiknek tetszett a film. Egyszerû történetet mesél el, nem esik a "sokat markol de keveset fog"- hibába. Elgondolkodtató, tanulságos, képes megérinteni és két órára a székhez szögezni. Mindezt speceffektek, pornográf jelenetek, hatásvadászat nélkül.
A szereplõk kiválasztása telitalálat, és remekül meg lett oldva az idõ múlásának ábrázolása: mindenki ugyanaz, és mégsem, mert a karakterek kívül-belül változnak. A fõszereplõ srác a lehetõ legjobb Zac figurájának életre keltéséhez, mellette az apa jelleme és játéka is kiemelendõ.
Tetszettek a zenei betétek, és a filmhez komponált zene, klasszak a korabeli jelmezek és életérzés bemutatása, okos és pontos a forgatókönyv is. Minden megvan benne, hogy emlékezetes élmény maradjon- én tegnap láttam, de már újra is fogom nézni. Akadnak benne számomra felejthetetlenül jól megoldott jelenetek.

Mindezek ellenére nálam akkor sem ötcsillagos produkció. Kis hiányérzet azért maradt bennem. Ez leginkább a srác "másságában" érzékelhetõ- ezt azért nem igazán bontották ki. Említésre kerül pár egyedi tulajdonsága, de lényegesen többet vártam például nemi identitása problematikájának ábrázolásától. Ezt a témát vagy szándékosan kerülték el részletesen, vagy túl gyávák voltak bevállalni? Talán elõbbi, de a film végén az az odavetett egy mondat elég kevés. Engem éppenséggel nagyon érdekelt volna, hogy történt a végsõ felismerés és hogyan fogadták el a szülõk.
A jeruzsálemi rész tudom, fontos, valahogy mégis kilóg a filmbõl. Eleve az az érzésem, hogy a 80. perc után picit ellaposodnak a dolgok.

Apróbb gondjaimtól eltekintve én is mindenkinek ajánlom, hogy szerezzék be, tekintsék meg ezt a gyöngyszemet.
bibe89 2010 ápr. 21. - 13:20:08
Tudná valaki esetleg,hogy hol lehet egyben megszerezni a zenéit?
bibe89 2010 ápr. 21. - 13:19:19
Kedvenc filmem...Rengeteg nagyon jó film van,ami valamiért tetszik,de ez globálisan fogott meg.Ez a "meglátni és megszeretni" esete tipikusan:)
A zenék pedig hihetetlen jól össze vannak válogatva!
Egy szóval úgy jellemzem én ezt a filmet:zseniális!
6/10
Rahar 2010 ápr. 19. - 23:36:49 6/10
Nekem valamennyire tetszik a film, van benne pár rész ami jól van megvalósítva, spoilerben néhány elõzõ hozzáírónál olvasható, de a film vége számomra olyan összecsapott, nincs bemutatva, hogy a tinédzserkoron átjutva valójában hogyan is találta meg a nemi identitását. A fõszereplõ legidõsebb bátyjának az életútja pedig annyira kiszámítható és senki, de senki nem tesz ellene semmit. Persze ez egyáltalán nem hibája a filmnek, ilyen a valóság. Azért a film megtekintése közben finoman szólva nem nagyon haltam bele az izgalomba, ezért 10 pontból 6 pontra értékeltem.
Tuffy 2009 dec. 14. - 18:03:05
Az én kedvenc jelenetem a már említett törött lemezes mellett, az amikor szmokingban áll az összes fiú, és az apjuk megjegyzi, hogy "Mindenki egyforma, ez benne a szép". Ez az egy mondat összefoglalja az apa álláspontját az egész film folyamán...
Chukman 2009 aug. 20. - 19:24:37 Előzmény norton15
Sickratman-é.Belgának nincs ilyen száma(legjobb tudomásom szerint:)),de youtube-on írnak össze-vissza mindent,szerintem az zavart meg téged.
tanarilla 2009 aug. 20. - 16:03:01
imádom. meg a zenéket is benne.
dr66 2009 aug. 09. - 21:55:34 Előzmény Modena
Kevered.
10/10
Pickwick 2009 aug. 09. - 17:22:22 10/10 Előzmény Modena
Én teljesen heteronak éreztem az õ karakterét. Vagy te mire gondolsz, szerinted mi utalt az ellenkezõjére?

Nekem az a jelenet tetszett amikor:

*SPOILER*
Odaadta.a.lemezt(még.az.elején)az.apjának.aki.boldogan.bontotta.ki.
és.a.régi.törött.lemez.volt.a.tokban. :DDDD majdnem megfulladtam úgy nevettem :)
*SPOILER VÉGE*
10/10
Fish497 2009 aug. 09. - 08:43:27 10/10 Előzmény Kreszcencia
Nocsak de tudja:-O.Köszi
summer'86 2009 aug. 09. - 07:30:18
Nagyon tetszett nekem is ez a film! Nem tudja valaki hogy valahol esetleg le lehet-e tölteni? Ha igen írjátok meg! Nagyon jó lenne. Szívesen megnézném még egyszer az elejét sajnos nem láttam!
10/10
rekoons 2009 aug. 08. - 20:36:23 10/10 Előzmény Kreszcencia
huh...köszi szépen!jó pár órás kutatómunkát spóroltál meg nekem ezzel... :)
Kreszcencia 2009 aug. 08. - 14:27:27
- Patsy Cline: Back in Baby's Arms, I Fall to Pieces, Crazy
- Charles Aznavour: Emmenez-moi, Hier encore
- Stories: Brother Louie
- Dámaso Pérez Prado: Mambo Jambo
- Pink Floyd: Shine On You Crazy Diamond, The Great Gig In The Sky
- David Bowie: Space Oddity
- The Rolling Stones: Sympathy for the Devil
- Roy Buchanan: The Messiah Will Come Again
- Jefferson Airplane: White Rabbit
- Timmy Thomas: Why Can't We Live Together
- Robert Charlebois: Tout écartillé
- Elvis Presley: Santa Claus Is Back in Town
- les Petits Chanteurs du Mont-Royal: Minuit, Chrétiens; Carol of the Bells; Dell'elisir mirabile
- Giorgio Moroder: From here to eternity
- The Cure: 10:15 saturday night
- Jean-Christian Arod: Detour Nostalgique
Összes hozzászólás