"Csak ritka a fenyőfa, ez a baj..." - A szarvasi székely története

Bakancslistához adom
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2010

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

A szarvasi szárazmalom gondnoka, Bács József 21 éve él Magyarországon családjával. Még a romániai forradalom előtt, végső elkeseredésében határozott úgy, hogy Székelyföldről az anyaországba szökik, és itt letelepedve próbál boldogulni. Házának udvarán van egy kis kupac föld, amelyre ha föllép, úgy érzi, mintha otthon, a Hargita hegyén lenne. Ahogy fogalmaz: "Csak ritka a fenyőfa, ez a baj..."

Közreműködik: Bács Jolán, Bács József, Gál Imre

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
fáklyás menet 2013 febr. 08. - 10:47:36
Érdekes volt a története, de amikor elkezdett énekelni a harmonikálásához, akkor el kellett kapcsolnom - késõbb már vissza se kapcsoltam. Meg hogy szokatlan volt neki, hogy szevasztokkal köszöntötte valaki - nyilván egy fiatal - akkor a csonkaországban. Hát így 50-55 évesen furcsa is lenne egy ismeretlentõl, de akkor (két évtizeddel korábban) harmincas fiatalok lehettek õk is legfeljebb, az lett volna a furcsa, ha két hasonló korú hirtelen magázná egymást. (Persze értem én, hogy furcsállotta, mert más volt a szokás a Hargitán, de ha valami normális, akkor inkább ez a fiatalok közötti tegezés az.)
wagnera 2012 jan. 08. - 22:03:18
Sajnálom, hogy mûsorváltozás miatt elmarad a ma esti adás (2012.01.08.) a Hír TV-n. Egyszer láttam már a filmet, pont az aután, hogy Szarvason voltunk. Alig vártam az ismétlést. Most meg nem adják. Pedig sok embernek szóltam, hogy nézzék meg.
feketevipera 2011 júl. 11. - 21:45:41
A filmben egy erdélyi magyar család tagjai mesélnek a Magyarországra való, tényleges életveszéllyel járó átszökésükrõl, az õket segítõ emberekrõl, a nehézségekrõl, a szülõföldön hagyott rokonokról, a honvágyról, egyszóval magáról az életrõl. Megtudhatjuk a filmbõl azt is, hogy lehet-e szívfájdalom nélkül egyszerre két országot tartani otthonunknak, és hogy hogyan lehet túlélni az elszakadást a szülõföldtõl, a tágabb családtól.