Csalóka ifjúság

Bakancslistához adom
Youth Without Youth
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-német-olasz-francia-román filmdráma, 124 perc, 2007

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Dominic (Tim Roth) idős professzor, aki egy villámcsapás következtében megfiatalodik. A villámcsapásnak más következménye is van, a férfi eltökélt szándékkal azt a küldetést találja magának, hogy megértse a nyelvek és a tudat eredetét. Emellett menekülnie is kell, mert csodálatos átalakulása felkelti a nácik érdeklődését is.

Stáblista:

Szereplők

Dominic
Veronica / Laura
Professor Stanciulescu
Josef Rudolf
Prof. Giuseppe Tucci

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
InteriorLulu 2021 febr. 09. - 20:09:17 7/10
Játszik benne Matt Damon is.
Középtájt, egy kétperces jelenetben, mint a Life magazin riportere.
8/10
kabat 2021 jan. 04. - 14:36:49 8/10
Érdekességként jegyezném meg, hogy a "máltai" jeleneteket Balchikon forgatták, a mai Bulgária területén az Aranyhomok "üdülőközponttól" kb 25 km-re, aki arra jár és érdekli, ajánlom nézze meg, minimum félnapos program. Megéri:-) https://www.tripadvisor.co.hu/Attraction_Review-g303646-d15001872-Reviews-Balchik_Palace-Balchik_Dobrich_Province.html
5/10
picipc 2020 aug. 15. - 00:05:16 5/10
Francis Ford Coppola e filmje érdekes témá(ka)t pendít meg a nyelvzseni Mircea Eliade segítségével. De sajnos még az ő nevük sem garancia a kielégítő dramaturgiára. A film első harmada (náci vonal) egyenesen borzalom. Aztán a harmadánál

- Svájc, új identitások, mutáns-önreflexió - végre éreztem, hogy a tényleges téma indult. Veronika médiumi megjelenésével végre izgalmasabb tartalom érkezett. (Megtörtént eset párhuzama: a XX. század első felében Budapesten egy tizenéves lány egyik napról a másikra elvesztette személyazonosságát és spanyol tájszólással, egy régebbi korból és másik országból származó identitással ébredt.)
A filmben a Veronika által behozott korok és nyelvek teljes világot mutatnak be. Becsempészve az emberiség haladásáról / fejlődéséről való elmélkedést is.


A téma-kínálat még érdekes is lenne, de a kivitelezés csapnivaló, a dramaturgia nehezen követhető, erőltetett - sajnos. Sokkal jobb filmet lehetett volna készíteni erre a témára.


Két példa, ahol minden a helyén van, csak kevésbé elvont: John Malkovich menet, I origins.

Tibag05 2016 szept. 23. - 09:32:58
..."menekülnie is kell, mert csodálatos átalakulása felkelti a nácik érdeklõdését is."
meg úgy a kutatókat, az eü. mindegyikét! akár el is rabolhatják kísérletezés céljára!
offtopic
adamnagysweetmovie 2016 ápr. 05. - 14:32:39
Magnóra magyar, uppsz
tyupek 2011 márc. 25. - 02:08:42
Bonyolult film, de nagyon érdemes megnézni.
6/10
Coleman 2008 nov. 03. - 10:12:46 6/10
Különös film. Megvallom, soha nem tartoztam Coppola rajongói közé, de még én is fokozott izgalommal vártam visszatérését. Ezek után meglepõ volt, hogy új filmje szinte semmi visszhangot nem kapott, egy enyhe negatív kritikusi fogadtatást leszámítva. A filmet látva nem csodálom, igazi különc mozi, rettenetesen nehéz besorolni bárhova is. Ahogy Dominic halad a nyelv eredete felé, a történetben egyre erõsödik a misztikus felhang, ami egyre inkább elkedvetlenít. A film zavarosnak tetszik, furcsa katyvasz, misztikus-romantikus-történelmi és még sorolhatnám, megtámogatva nyelvészettel (Eliade az alap). Mégis, valahogy szippantja magába a nézõt, hatása tagadhatatlan; gondolatilag szeretágazó, szétesõ, helyenként kifejezetten izgalmas, a bejezés rendkívüli. Sokan fogják utálni, kevesen imádni, a legtöbben nem is hallanak majd róla.