Csalóka napfény III. - Az erőd

Bakancslistához adom
Utomlennye solntsem 3: Citadel
16 éven aluliak számára nem ajánlott orosz háborús filmdráma, 150 perc, 2011

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Nyikita Mihalkov epikus történelmi trilógiájának befejező darabja a Citadella, amelyben Szergej Petrovics Kotov ezredes hazatér a II. világháborúból. Abból a háborúból, ahol becsapták, majdnem kivégezték árulásért és majdnem életét vesztette egy hadifogoly táborban. Hazatér, ahol hamar ráébred arra, hogy minden megváltozott és újra harcolnia kell, küzdenie kell egy új életért. A sajátjáért, a nevéért, a becsületéért és a szerelméért.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas 2017 júl. 31. - 10:26:32
Hasonló a véleményem.
Mihalkov egyszerre akarta a nagy orosz drámai hagyományokat követni (lassú történetmesélés, orosz "néplélek" bemutatása, stb.), közben a kornak is meg akart felelni (pl. a vasúti rablók ártalmatlanítása olyan volt, mint egy mai krimiben, de az erõd felrobbanása is a Végsõ állomás filmekre hajazott...), máskor meseszerû elemek keveredtek. A történet is közben számtalan kanyart vett. Így a mû eléggé eklektikusra sikeredett.
Úgy tûnt, a korszakra jellemzõ ideológia látványosan nem tolakodott elõ, viszont mindenhol átszõtte a cselekményt, a tetteket, a karaktereket. Tudni lehetett, hogy ezek mögött azért mindenhol a diktatórikus rend áll.

Az erõd szó talán jobban kifejezte a lényeget, mintha citadellának (az eredetink megfelelõen) hívták volna. Ez volt az a pont, ami megkerülhetetlen volt, amihez mindig vissza kellett térni és addig, amíg állt - képletesen és valóságosan is - nem lehet továbblépni.
2/10
vakkond 2015 okt. 29. - 03:31:33 2/10
Hát, volt erõd.
Inkább ne lett volna.
Olyan érzésem van Mihalkovval kapcsolatban, mintha egy korábban tisztelt hölgyismerõsrõl derülne ki, hogy rosszlány lett.
Sajnos elkurvult, kár érte.
2/10
vakkond 2015 okt. 28. - 11:42:39 2/10
Arra tippelek, hogy az eredeti cím (Citadel) a Citadella hadmûveletre utal, nem pedig erõdre, de a filmet még nem láttam. Este majd kiderül.
:)