Csata Szevasztopolért

Bakancslistához adom
Bitva za Sevastopol
ukrán-orosz életrajzi dráma, 110 perc, 2015

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A háború kitörése felborítja a fiatal diák Ludmilla Pavlicsenko életét, akit 1941-ben kivezényelnek a frontra. A lányról kiderül, hogy veleszületett tehetsége van a mesterlövészethez, így csakhamar kiemelkedik nem csak fronton levő nők, hanem a férfiak közül is. A németek tudomást szereznek róla, és parancsba adják, hogy öljék meg Pavlicsenkót, bármibe is kerüljön. Eközben Ludmilla megismerkedik egy férfivel, akibe beleszeret. A szerencsétlenül alakuló események miatt a súlyosan megsebesült lánynak el kell hagynia szerelmét.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
TSX 2022 jan. 24. - 20:52:04 10/10
Azért ez a film odaver az amerikai sikerfilmeknek! Jó sztori, jó látvány, jó színészek mi kell még több? Az oroszok tizedannyi összegből igényesebb filmet hoztak össze, mint manapság az amerikaiak!
6/10
sexykex 2019 szept. 24. - 08:59:16 6/10
Én már mindent tudok a háborúról. A Nagy Honvédő Háború gyakori témája volt a szovjet filmeknek, amit jugoszláv partizánfilmekkel egészítettem ki. Néha be- becsúszott egy-két első világháborús történet, az indiánok harcai, amerikai, vagy spanyol polgárháború. Aztán elérkezett a Holokauszt ideje, Vietnam, Irak és a balkáni vérengzés. Az űrháborúkra, most nem térnék ki, noha abban is profi vagyok.
A sok nyámnyilával ellentétben én még kőkeményen harcászkodtam Nagy-Hárson és Kékestetőn. Megvédtem a TV-tornyot, a szanatóriumot és Lillafüredet minden ellenségétől. Mivel egy sem maradt, rövidesen be is zárták ezeket a hadállásokat.
Igazság szerint elegem is lett a háborúkból és a katonazubbonyt öltött vadakból. Miután kitanítják a kölyköt, hogy az emberi élet a legfőbb kincs és a gyilkosság a létező legnagyobb bűn, azonnal szerveznek egy szolid kis vérengzést, ahol nem csak szabad, hanem kötelező ölni és a lehető legváltozatosabb formában kínozni. Ezek közül a gyilkosok közül is a legocsmányabbak a mesterlövészek. Elbújnak, elrejtőznek, és a legritkábban lőnek arra, aki közvetlenül őket akarja megölni. Ebben volt nagy tehetség ez a kislány, ez a nemzeti hős. Nyilvánvaló a propaganda szerep is, hiszen egy átlagos katyusa hetente megölt 300 ellenséget mégsem kapta meg az aranycsillagot.
durumdara 2019 ápr. 28. - 15:55:27
<spoiler>
Amit nem értettem, az a szanitéc hölgy bombatölcséres jelenete.
Olyan volt, mintha árulást követett volna el. Később ez nem folytatódott.
</spoiler>
durumdara 2019 ápr. 28. - 15:14:49
Jó kis film volt ez.
Az 1944-hez képest viszont jobban ki akarta emelni a borzalmakat (véres jelenetek), illetve egyes aláfestő zenék nem illenek hozzá (szentimentális szakaszok).

<spoiler>
Ebben is, mint a Breszti Erődben, azért vannak "picit erőltetett" heroikus részek.
A private Ryan egy műfajt teremtett a sötét, színtelen világával; a személyes kamera nézeteivel, és azért sok film próbálja ezt utánozni.
Illetve az amerikai elnök feleségével töltött időszakban voltak kissé túltolt jelenetek.
Az amerikai újságíró hangja teljesen oda nem illő volt, mintha nem is a film része lett volna.
</spoiler>

Ezektől függetlenül érdemes megnézni, remek munka. És hát végre tényleg oroszul beszélnek, nem úgy, mint a Drága Elzában... :-)