Csatorna

Bakancslistához adom
Kanal
lengyel háborús filmdráma, 92 perc, 1957

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

1944-ben vagyunk, a varsói felkelés leverése idején. Már csak egymástól elszigetelt, kisebb alakulatok tartják magukat. Az egyik közöttük Zadra parancsnok negyvenhárom fős egysége. A központból azt az utasítást kapják, hogy hajnalban ereszkedjenek le a szennyvízelvezető csatornába, és azon keresztül érkezhetnek el a belvárosba, a parancsnoki egységhez. De milyen hatással lesz az emberekre, magatartásukra, kapcsolataikra a pokol bugyrának is beillő csatorna?
Ahogy Zadra emberei leereszkednek a csatornába, minden könyörtelen következetességgel fordul az ellentétébe...
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
filoszemitabélus 2014 dec. 01. - 13:01:27 Előzmény Owl
Andrzej Wajda a legkevésbé sem szorul az én védelmemre, de azért nem hagyhatom, hogy ez az egy ostoba komment árválkodjon egy ilyen nagyszerû film rovatában.
Több, mint 50 éve készült, de ma is felkavaró film a varsói felkelésrõl. A diktatúra és szovjet megszállás alatt forgatták, mégis bele tudta csempészni Wajda a megfelelõ utalásokat Vörös Hadsereg aljas passzivitásáról, ahogy Visztula túlpartján hagyták elvérezni a felkelést, mert nem a szovjet-barát Armija Ludowa, hanem a londoni emigráns kormány által támogatott Armija Krajowa robbantotta ki.
Akinek van szíve, azt felkavarja ezeknek a jobb sorsra érdemes lengyel fiataloknak a küzdelme és értelmetlen pusztulása. Wajda fény és árnyék kontrasztjával sokkal nagyobb hatást el tudott érni, mint az amerikai háborús tucatfilmek tömegjelenetei.
3/10
Owl 2013 szept. 12. - 20:58:38 3/10
Vontatott, ámde unalmas történet kidolgozatlan karakterekkel, a kor színvonalának megfelelõ körítésben.
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás