Csendkút

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 85 perc, 2007

Értékelés:

49 szavazatból
Szerinted?

A film az 1956-ban mártírhalált halt forradalmárköltőnek, Gérecz Attilának (Hayth Zoltán) állít emléket. A fiatal élsportolót 1949-ben tartóztatják le közösség elleni izgatásért és koncepciós perben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik. Társait kivégzik. Ettől kezdve Gérecz élete a börtönökben zajlik. A népi írókhoz tartozó költők, írók közé kerül, akik a költészetbe kapaszkodva próbálják meg túlélni megpróbáltatásaikat. Tőlük tanulva kezd el lassan maga is írni, majd fordítani. A menyasszonya időközben elhagyja, és ez a csalódás még inkább arra ösztönzi, hogy problémáit a költészet eszközeivel dolgozza fel. Nem törődik bele sorsába, több alkalommal is megszökik. Titokban meglátogatja anyját, felkeresi volt menyasszonyát is, aki nem várta vissza őt. Attila vakon bízik a nőben, megkéri, segítsen neki. Margit azonban elárulja, így Attila újra a fogházba kerül. Az élet tartogat neki egy csodaszép meglepetést. Itt találkozik a valódi nagy szerelemmel, Klárival. Kapcsolatuk feledteti a benti megaláztatásokat és borzalmakat. Attila legszebb költeményeit írja meg a lánynak. Közben a kinti életben megindul a változás, készülődik a forradalom. Mikor a rabokat kiszabadítják, Attila is szabad lesz, szerelmével együtt bekapcsolódik a forradalomba. Az utcán érik a halálos lövések. Szerelmével egymásba kapaszkodva indulnak el a hajnali utcán egy ismeretlen, egy másik élet felé.
Bemutató dátuma: 2007. október 4. Forgalmazó: Hungarotop

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
manna1956 aug. 14. 18:52:33 8/10
Ez nagyon szép volt. A felétől kapcsoltam csak ide, de ittragadtam.
1/10
Andrea4378638467587 2021 febr. 27. - 10:59:21 1/10
Elég volt 10 perc ebből a filmből. Olyan, mintha paródia lenne, és gúnyt űzne az eseményekből.
A "szabadult" olyan átéléssel mondja a szövegét, mintha papírról olvasná fel, és először látná.

*********spoiler******* ?

Miért csak a nénit lőtték le, az előtte haladó embert miért nem? Nem volt közük egymáshoz, hogy nyugodtan tovább sétált, vagy csak nem hallotta/ vette észre, hogy a belékapaszkodót lelőtték?
Felugró szövegablakok kellenek ahhoz, hogy értelmezni lehessen a film cselekményét?
"Élj helyettem is, jó? Élj helyettem is, jó?" "Ha ennek vége, megöllek!"
A halott, akinek a felsőteste kilátszik a sírból, szól, hogy unja a krizantémot, másik virágot vigyenek neki.
10/10
Nótárius 2018 okt. 23. - 19:40:07 10/10
Ma lett volna leginkább aktualitása e filmnek, de sajnos a következő napokban sem látom, hogy bármelyik tv-csatorna műsorra tűzte volna.
10/10
Nótárius 2016 nov. 11. - 12:19:10 10/10
Évekkel ezelõtt szembesültem Gérecz Attila hõsi életének megismerhetõ tényeivel és a verseivel. A versei közül több már akkoriban is megfogott, de volt számos, amelyekkel nem igazán tudtam mit kezdeni.
Pozitív várakozásom ellenére ez a film némileg nehezen indult számomra. Volt valami, ami távol tartott tõle, kezdetben egy kissé mûvinek éreztem a hangulatát.
Talán a fõhõst alakító színész személye is szerepet játszhatott ebben, mivel én Gérecz Attila karakterét valahogy, József Attilára emlékeztetõn, jóval szikárabbnak gondoltam el. A film elõre-haladtával azonban szinte észrevétlenül teljesen a hatása alá kerültem, nagyon megragadott; különösen amikortól a történéseket kísérve beléptek versei. Ezek közül többet most sem mindig értettem, de a filmmel egységben ez egyáltalán nem is volt fontos. Megfoghatatlan költõiségük erõs hangsúlyokat adott a drámai eseményeknek, lelki folyamatoknak, és mintegy aláfestõ nyelvi zeneként sodort magával. Lenyûgözõen nagyszerû film! Még 10 pont.
10/10
Bizánc 2009 okt. 23. - 23:20:28 10/10
Nekem is nagyon tetszett. Sehol egy nem odaillõ mozdulat, gesztus, mimika. Élethû karakterek. Néha kicsit vontatott,de összességében lekötött. Nagyon is.
Valóban nagyon jó szereposztás.
A Portnak üzenem, Iglódi István nevét megemlíthetnék a fõbb szereplõk között. Õ volt "a bolond", aki meghalt az udvaron, a fûbe feküdve. Nagyon szeretem õt rendezõként is, színészként is.
mulao 2009 okt. 23. - 22:54:53
Az eljérõl lemaradtam, de õszinténszólva tetszett, szép film volt.Szerintem semmiféle erõltetetség nem volt benne, a színészek is jól játszottak, természetesek is voltak. Kakasy Dóra meg kifejezetten természetes játékot adott, s szépen játszott szerintem.Nálam üti úgymond 56-os filmben pl a Szabadság, szerelmet.
mulao 2009 okt. 17. - 23:29:15
Remélem nem maradok le róla, nagyon kíváncsi vagyok, szereposztás se elhanyagolandó.