Csigalépcső

Bakancslistához adom
The Spiral Staircase
amerikai thriller, 80 perc, 1946

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Miközben a hősnő, Helen némafilmet néz egy századeleji nickelodeonban, a kisvárosban immár a harmadik fogyatékos nőt gyilkolják meg. Helen, aki egy gyermekkori sokk következtében már régóta néma, hazafelé indul. Az erdő egyre rémisztőbben suhog körülötte, vihar készülődik...
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
sflkjs 2018 jan. 14. - 03:08:12 1/10
Sajnos a legelejetol tudtam, hogy ki a gyilkos, innentol kezdve nem igazan volt elvezheto a film. Nagyon lapos, max 6/10.
feketevipera 2011 aug. 31. - 23:44:34
Egyébként most jutott eszembe, hogy a film nem feliratos, készült hozzá szinkron is (valószínûleg nem olyan régen), szóval ne riasszon el senkit az, hogy itt a porton feliratosként hirdetik.
feketevipera 2011 aug. 31. - 23:25:33
Nyilvánvalóan nem lehet korszakalkotó remekmûnek tekinteni a Csigalépcsõt, de a film noirok sorában valószínûleg tekintélyes helyen szerepel. A történet nem túl bonyolult, talán még kiszámíthatónak is nevezhetõ, ennek ellenére élvezhetõ. Igaz, kb. 20 perc után kicsit leül a sztori, inkább drámába vált át, helyenként picit giccses szerelmi szálakkal. A vége felé azonban ismét csak elkezd izgulni a nézõ, noha a befejezés is borítékolható. Az elsõ 15-20 percet kivéve a film egy helyszínen játszódik, ami egyrészt csökkenti ugyan a mozgalmasságot, de növeli a feszültséget, mert a cselekmény szûk helyre korlátozódik (ráadásul kitör a vihar is, ami megint csak megnehezítené a menekülést). A nézõben csak utólag áll össze a kép, hogy a gyilkos milyen jól kitervelt mindent, és hogy milyen sakkhúzásai voltak, hogy Helent megpróbálja nyugodt körülmények között megölni, viszont ezt szerintem akár egyszerûbb módon is megtehette volna. Természetesen a film végére kiderül, hogy ki a gyilkos (nem lövöm le a poént, tessenek megnézni), az indítékokra még úgy-ahogy fény derül, de arra nem, hogy a gyilkos miért lett olyan, amilyen - errõl legfeljebb csak sejtéseink lehetnek. Fekete-fehér film lévén a színeknek nincs szerepük, viszont hatásosabban lehet élni a fény-árnyék viszonyokkal, és ezt néhány jelenetben ki is használják. Idõnként meglehetõsen nyomasztó és hátborzongató a történet, ráadásul mivel 1945-ben készült, némi áthallást is érzek a gyilkos "logikája" és a nácik bizonyos elképzelései között (bár lehet, hogy csak erõltetett belemagyarázás ilyesféle párhuzamot vonni, és "szimbolikát" látni ebben a dologban).

SPOILER

Ti. a gyilkosunk azt mondja, ami nem tökéletes, arra nincs szükség, vagyis azokra sincs, akik testileg és/vagy lelkileg "torzak", ezért is pusztítja el azokat, akik nem "tökéletesek". A gyengéknek veszniük kell, õ erõssé vált, vagyis kvázi joga van "intézkedni".

SPOILER VÉGE

Az alakításokat jónak lehet mondani, maga a film is egészen jó, mai szemmel is élvezhetõnek lehet tartani, ezért úgy gondolom, érdemes megnézni, tegye meg mindenki, aki csak tudja.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu