Csigalépcső

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 96 perc, 1957

Értékelés:

40 szavazatból
Szerinted?

A hétköznapokról, a magánéletről szóló lírikus film az első 1945 utáni szerelmi háromszög-történet. Benkő Lajos vidéki könyvtárost a fővárosba helyezik. Lakásmegoldás hiányában felesége, gyermekei vidéken maradnak. A magányos férfi beleszeret kolléganőjébe, Editbe, aki a kezdeti tartózkodás után viszonozza érzéseit. Benkő egyre ritkábban látogatja meg Szeghalmon a családját, a karácsonyi ünneplés veszekedésbe torkollik. Márta Budapestre utazik, hogy tisztázza férjével a helyzetet, s ő nyit ajtót Editnek.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Rebbeka 2021 szept. 26. - 15:07:19
Én azt veszem ki a hozzászólásokból, hogy senki nem fogja fel, hogy párt találni egy életre minden korosztálynak minden időben nehéz volt és manapság is az! Arról már nem is beszélve amikor a család döntötte el, de még ma is előfordul, hogy a család dönti el ki, kivel fog megházasodni. Ráadásul egyre rosszabb lesz. Szeretnénk egy teljes életre szóló házasságot, de nagyon kevésnek jön össze. Az özvegyekről már nem is beszélve. Ha fiatalon nem találod meg az igazit, akkor "veszett fejsze". A mai világban, sokkal rosszabb, mivel a "többség, mindenki-mindenkivel" , a férfiak kihasználják, még akkor is, ha vágynak egy társra. Igy meg végképp lehetetlen megtalálni az igazit. A nők meg a gyereket akarják és tovább lépnek, ha sikerült! összehozni Vannak kivételek, de kevesen. Azok meg fehér hollónak számítanak akik elzárkóznak a már foglaltaktól.
tortura 2019 júl. 12. - 16:01:44 Előzmény claro
Egyetértek. Ráadásul nem az egyedülállónak van elszámolni valója soha, hanem a családosnak. Érdekes mód az ítélkezők ezt valahogy mindig elfelejtik.
pneklara 2017 júl. 25. - 18:44:28
Ajánlom a filmet. A történet banális: a 24 éves nõ /akkor ez már-már kínos volt lányként/ szeretne végre tartós kapcsolatot.A férfi, családját hátra hagyva a fõvárosba költözik, nagyobb karrier reményében. A két "elárvult" ember egymásba kapaszkodik, szerelembe esnek, s jön a dilemma: válasszák-e a boldogságot, elhagyja-e a férfi a gyermekeit, feleségét, álljon-e közéjük a kolléganõ? Lehetnek-e boldogok ilyen áron? Nem tudjuk meg történetük végét, mert a végsõ döntés nem hangzik el, s hármójukon múlik a jövõ. Tud-e pl a feleség együtt élni a férjével, akiben csalódnia kellett? Nem is ez a film lényege, hanem az egyszerûen nagyszerû értelmezés és hiteles alakítások.
pinterj 2016 nov. 19. - 17:03:37
Nagyon tetszett a film, különösen a színészi játékok, az ismerõs, kedvenc hangok. A történet örök érvényû, akár napjainkban is játszódhatna.
4427 2014 máj. 20. - 22:12:09
Szerintem szerelmi háromszög van ugyan, de nincs csábító. Itt tkp. három rendes, tisztességes ember kerül nagyon drámai helyzetbe.
További érdeme a filmnek, hogy igen hitelesen mutatja be az ötvenes évek magyar hétköznapjait. Itt nincs felvonulás, nincs Rákosi kép a falon, nincs komcsi, nincs (anti)fasiszta.
Van viszont albérlet, van koncert (zenekar nélkül, hanglemezrõl), van eszpresszó, van jegyüzér és van még táncos mulató (tánczenekarral! Holéczy együttes) is.

Érdekes, hogy a könyvben hogyan fejetõdik be a történet. Nekem jobban tetszik a filmes variáció. Ebbõl még bármi kijöhet.
Egyébként a film talán attól is olyan nagyon hiteles, hogy a filmrendezõ is hasonló magánéleti problémákkal küzdött: Vass Éva lett a második felesége.
Lilko03 2014 máj. 20. - 20:37:58 Előzmény Kuttyánszki
Tévedsz, Edit nagyon is tisztességes volt. Amíg tudott, ellenált az "ostromnak". Edit õszinte volt és naív, de hát csak 24 éves volt, a férfi pedig 35, és maga sem tudta, hogy mit akar. Teljesen érthetõ, hogy Edit elhitte, hogy tényleg szeretik, csupán a végén jött rá, hogy "becsapták".
Egyébként már harmadszor láttam a filmet és mai szemmel is kiváló. Az interneten utána néztem a film és regény közötti eltérésnek, eszerint a regényben nem ez a vége, hanem az, hogy
SPOILER!
Elválik a feleségétõl és Edittel kezd új életet.
SOILER VÉGE
A három fõszereplõ zseniális, de remek volt Kállay Ferenc is. Az õ figurája a legmaibb. ("A szerelemben az a jó, hogy hamar elmúlik.")
10/10
claro 2014 máj. 19. - 18:21:49 10/10 Előzmény Kuttyánszki
Tisztességesen? Nem õ üldözte a" szegény ártatlan" családos férfit....
Amúgy nagyon tetszett a film. Mindenkor aktuális.
Kuttyánszki 2014 máj. 19. - 10:45:43 Előzmény cam2
Abban az idõben másképp volt, nem úgy mint ma, hogy úgy kb. 40 éves korukig gyerekeskednek a fiatalok. Na jó, nem mind,,... :)
Egyébként nagyon lehangoló film...és az is igaz, amit DEZSIGYUSZI mond: bosszantó, hogy nem lett vége. Illetve vége volt, elváltak, ennyi. A csigalépcsõn megy lefelé, ez nem véletlen. Mikor elõször megy , akkor felfelé, ott találkozik Edittel. A végén egyedül megy, és lefelé....Erkölcsi süllyedõbe jutott...
A lakásról és a költözésrõl úgy beszélt utoljára a feleségének, üres hangon, meggyõzõdés nélkül. Ha Márta nyel nagyot és nem válik, beköltöznek a pesti lakásba, az is kétesélyes....Soha nem lehet ugyanaz a házasság , mint elõtte. Kiderülhet, hogy nem tudnak túllépni. Ha együtt is maradnak, akkor is tul.képpen "vége"...
Külön téma az egyedülálló nõ...Sok múlt rajta. Mindez elkerülhetõ lett volna, ha "tisztességesen" viselkedik.
4427 2014 máj. 18. - 18:49:21
Ritkán látható filmcsemege.
De ma este (21.15) leadja a Duna!
cam2 2013 aug. 06. - 15:52:21
A fõszereplõ nõ a filmben 24 éves. Idézet a filmbõl:
"
- Maga talán tudna érdekbõl férjhez menni?
- Mit képzel rólam? Különben is. Férjhez menni. Azt hiszi, az olyan könnyû manapság.
- Biztosan válogatós.
- Nézze. Aki korban hozzám való, az mind nõs. Aki meg elmúlt harminc és nõtlen, az már mind önzõ agglegény. Kik maradnak? Az elvált emberek?
"
dezsigyuszi 2013 júl. 22. - 23:06:51
A film tetszett nagyon, bosszantott hogy a történetnek nem lett vége!
4427 2012 okt. 01. - 21:09:41 Előzmény Bakony
Nem kevésbé jó a film!
...és szerencsére a Fõvárosi Szabó Ervin könyvtárban elérhetõ.
Bakony 2008 júl. 19. - 13:30:17
Olvastam a könyvet.Nagyon várom,hogy milyen filmet készítettek belõle. A könyv maga jó volt,a mai társadalomban is ugyanilyen helyzetek lehetnek.Tõlünk függ ,hogy gyengék vagyunk,vagy kitartunk.