Csodálatos Boccaccio

Bakancslistához adom
Maraviglioso Boccaccio
16 éven aluliak számára nem ajánlott olasz-francia történelmi dráma, 120 perc, 2015

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

A reneszánsz szerző Dekameronjának helyszíne sok szempontból a menekülés háza. A pestis elől elbújó fiatalok a vidéki tiszta levegőre és a fikció művészi védelmezésére vágyva gyűlnek össze.
Tavianiék a százas novellafüzér keretét meghagyják. Pestis tizedeli Firenze lakosságát 1348-ban, rettegésben tartva azt a néhány egészséges embert, aki még nem kapta el a pusztító kórt. Hét fiatal lány és három fiú úgy dönt, a járvány elől vidékre menekülnek. Ott, hogy feledtessék halandóságukat és azzal járó félelmüket, különböző történeteket mesélnek egymásnak. De akármennyire is különbözőek a mesék, egy dolog közös bennük: mindegyik a szerelemről szól.
A rendezők öt történetet dolgoztak fel a kerettörténeten kívül. E rámában közrefogott öt különálló szál a művészi magot keresi, az erőt. S bár a Dekameron a mindenkori emberi jellem egyik enciklopédikus történeti tárháza az obszcéntől a tragikusig, a mulatságostól a drámaiig, mégis az alkotópáros a női principumban találta meg a művészet Éva almájától örökölt szenvedélyét. Az első fejezet az örök nő isteniségét dicséri a feltámadás motívumával, a másodikban ? igaz csak közvetetten ? az elnyomott, a méltatlan férfi által megalázott femina karakterét jelenítik meg, a harmadik a női (lelki) szenvedély fellobbanását meséli el, a negyedik a szexuális elnyomás értelmetlenségét, az ötödik a szerelmi áldozat (barátság-szenvedély) emblematikus megénekléséről szól. Tavianiék jó értelemben vett mitologizálással nyúlnak a történetekhez, elméláznak a festői épületek díszletein és a szenvedélyek szépségén..
Bemutató dátuma: 2016. június 9. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
fourdogs 2019 márc. 28. - 09:59:58 Előzmény Edmond Dantes
Én pedig csak most találtam meg azt a helyet, ahol értesítenek a hozzászólásomra érkezett válaszokról. Régen ezt egy egyszerű maillel megoldották.
A filmre természetesen nem emlékszem, tán az sem biztos, hogy rögzítettem és/vagy végignéztem.
Edmond Dantes 2019 febr. 16. - 21:50:58 Előzmény fourdogs
Kedves fourdogs, elnézést, hogy csak most válaszolok, egyszerű az oka: eddig nem került sorra. Tömör véleményem: kihagyhattam volna avagy öregurak kezébe nem való a Dekameron. Öt unalmas, fárasztó, vontatott történetet sikerült összeeszkábálni Tavianiéknak a 10x10-ből. (Pasolini tízet szedett össze és valszeg ma is jobb az a régi Dekameron mint ez.) Üdv. ED
PS Csak most látom a két itteni kritika címét: mindkettő nagyon kifejező és találó...
fourdogs 2018 jún. 02. - 23:20:12 Előzmény Edmond Dantes
És mi lett a tömör véleményed, kedves ED., mert hogy csak most (6. 3-án) veszem fel?
Köszöni:
Edmond Dantes 2018 febr. 23. - 17:32:06
A belinkelt ket kritika enyhen szolva sem biztato...de azert megprobalom.
fourdogs 2018 febr. 23. - 11:45:38
Nincs azzal semmi baj, hogy Ritter György kritikáját összeollózták, Te megnézed, és kialakítod a magad véleményét.
Én pedig felveszem, és elolvasván obligát hozzászólásodat, eldöntöm, megnézem, vagy letörlöm.
olahmiki1959 2018 febr. 23. - 11:03:05
Ezután a cirkalmas okoskodáson kívül, amivel az ismertetõt leírták, kíváncsi vagyok, hogy valójában milyen lehet a film...:)