Csolnoki rabtábor

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 110 perc, 2007

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Miután a Recsken működő kényszermunkatábort megszüntették, 1952-56 között a csolnoki szénbányában közel 2000 politikai elítéltet foglalkoztató rabtábor működött. A rabok a helyi civilekkel együtt dolgoztak. Kijátszva a fegyőrök felügyeletét, a bányászok együttéreztek és együttműködtek az elítéltekkel: leveleket hoztak - vittek és informálták őket az aktuális politikai eseményekről.
Bemutató dátuma: 2007. május 17.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2009 márc. 10. - 20:47:37
Nem csoda, hogy az emberek többsége szinte semmit sem tud az efféle dolgokról, mert vannak olyan erõk, amelyek szeretnék eltitkolni õket, nem is kevés sikerrel. Õk ugyanazok, akik annak idején kegyetlenül kínozták az embereket, utána pedig kiemelt nyugdíjat kaptak, "mert megérdemelték". Részben még mindig közöttünk kísértenek, részben már meghaltak, de sajna ágyban, párnák között. Az életben maradott bûnözõk valószínûleg soha nem fogják megkapni méltó büntetésüket. Nem ok nélkül titkolóznak, hiszen még mindig elég ciki lenne beismerni azt, hogy miket követtek el, még ha kis hazánk következmények nélküli ország volt, és az is marad. Így lehetett nálunk miniszterelnök egy egykori pufajkásból vagy D-209-bõl. Õk újra és újra bebizonyítják, hogy náluk "a legfõbb érték az ember"...
Titta Ruffo 2009 jan. 05. - 13:28:07
j
cd196 2007 jún. 20. - 17:10:55
Több hete láttam a filmet, de az azóta eltelt idõ múltával is azt állítom, hogy nagyon korrekt kis dokumentumfilm.

Az igazat megvallva, egészen más oldalról figyeltem föl rá: a bányavasúti szállítórendszerek kapcsán ismerem valamennyire a térséget. És egészen mást is kaptam. De nem bántsm, sõt: egy percet sem fészkelõdtem a helyemen, annyira lekötött. (Láttam pl. a Nehézsorsúak c. dok.filmet is, és már akkor arra gondoltam, hogy ha több ilyen jellegû filmet vetítenének, érdemesnek tartanám idõt szakítani tv-nézésre.)

Ez a nemzet nem tud eleget a saját és a XX. század történelmérõl. Alig tud valamit. Ez szégyen. Nem csoda, hogy nem érti, nem látja át a jelent körvonalaiban sem.

A Csolnoki rabtáborban meginterjúvoltak harag és elfogultság nélkül idézik föl, amit megéltek. A mai nemzedékek a Tanút nézve nevetnek – és a nagyszüleik nem értik: nekik ez volt a valóság.

Volt szerencsém a rendezõasszonnyal is találkozni személyesen. Az elõadás vége felé beült a hátsó sorba, és annak befejeztével elõrejött, szólt pár szót, majd kérdezgetett minket, honnan és miért érkeztünk.
Nagyon kedves gesztus volt részérõl. (Megkaptuk a stúdió elérhetõségét is, ahol a lemez megvásárolható.)

Kedves Varga Ágota, ha olvassa hozzászólásomat: minden elismerésem. Remélem, más hasonló munkával is meglep a jövõben.

Kedves habozó olvasó: csak végy egy jegyet, vagy kettõt, és nézzétek meg a filmet!

Capras Dávid
mérnökhallgató
10/10
El Fary 2007 jún. 11. - 11:10:17 10/10
Ajánlom mindenkinek! Hogy végre egy értelmes mûsort is lásson a tévében. Legalábbis látatlanban ezt megelõlegezem.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu