Csúnya, gonosz bácsik

Bakancslistához adom
Big Bad Wolves
18 éven aluliak számára nem ajánlott izraeli thriller, 110 perc, 2013

Értékelés:

68 szavazatból
Szerinted?

Egy kislány eltűnik, néhány nappal később megtalálják egy erdőben: megerőszakolták és meggyilkolták. A durva modorú rendőr meg van győződve arról, hogy a gyilkos egy magányos tanár. Amikor a tanárt felfüggesztik, megpróbál személyesen elégtételt venni az áldozat apján. A Quentin Tarantino által nemes egyszerűséggel "az év legjobb filmjének" nevezett alkotás igazi fesztiválkedvenc.
Bemutató dátuma: 2014. május 29. Forgalmazó: PARLUX Entertainment

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
cinemad szept. 14. 00:45:07 6/10
Korrekt film, mindenképpen érdekes. Az elején egy picit gagyinak indul (főleg a rendőrfönökkel, meg azzal az üldözési jelenettel, stb.), mintha valami béna magyar krimi-vígjátékot néznénk, de aztán az apuka felbukkanásával elkezd érdekfeszítő lenni, a nagyfater pedig már csúcs. Az egész egy morbid, groteszk dolog, társadalomkritikával és fekete humorral. A sztorit itt páran iszonyatosan túl akarják bonyolítani, pedig semmi nagy megfejtésre nincs szükség, megkapjuk a végére az egyértelmű választ. Valóban elnagyolnak vagy kihagynak pár dolgot mert a készítők perspektívájából nézve nincs jelentőssége ebben a filmben. Ez nem a CSI egyik epizódja, ami arról szól, hogy a bizonyítás fázisait mutassák be. De persze én sem értettem, hogy a vélt elkövető miért nem ezek hiányával, vagy a számunkra nem ismert bizonyítékok cáfolásával védekezik, de ez nem bénaság, hanem egyértelműen a készítők szándéka volt, hogy ezt részben homály fedje. A nagy pszichológiai elemzéseket sem értem itt többek részéről, hogy egyik vagy másik szereplő ilyen vagy olyan -pata... És milyen pontos tünetekkel kellene rendelkeznie. Ez nem egy pszichiátriai oktatófilm. Kit érdekel, elmeháborodott és kész. A sztori nekem itt-ott suta, meg egy picit helyenként bénának érzem, előzetes kritikák olvasása nélkül nem is mindig tudtam eldönteni, hogy egyik másik jelenet groteszk vagy csak szimplán gagyi, de mindenképp van benne fantázia, ha picit hagyjuk ülepedni mit is láttunk, talán jónak is mondható.
k11zoltan 2022 jún. 09. - 21:35:57 Előzmény k11zoltan
Nahát, ezt már láttam. Rémlett valami.
Thrillernek valóban nem jó, szatírának viszont igen.
Nézhető kategória.
8/10
sexykex 2022 jún. 06. - 12:22:11 8/10
Tarantinonak nem véletlenül tetszett, valóban durva, kegyetlen és véres. Maga a téma: a gyermekkínzás, gyermekmolesztálás, gyermekgyilkosság sokaknál kiveri a biztosítékot, így az igazságszolgáltatás elmebeteg módszereire már nem is voltak kíváncsiak. Egy biztos! Az alma itt sem esett messze a fájától. Továbbá jól látható, hogy nem vándoroltak ki egytől-egyig Hollywoodba a filmművészet mesterei Izraelből.
Gajho Dhar 2022 jan. 01. - 00:21:06 Előzmény InteriorLulu
Köszi!
8/10
loserock 2020 aug. 25. - 23:14:08 8/10
Nos...

Ebben a filmben kb mindenki egy beteg állat. Nem az állítólagos elkövető, hanem kb mindenki. A balfék zsaru, a laza kollégája, a sértett apuka (ő kb a leginkább), az ő faterja, de még a rendőrfőnök is. Hímneműek közül kb csak a lovaglós arab, aki max csak kicsit kattant. A többi nem bosszúálló szülő, hanem vérbő szadisták. Kivéve a halott kislány apja, őt inkább mezei pszichopatának mondanám. Amit egyébként marha jól hoz! A rendőr csávó az egy utolsó féreg, aki maga mondja, hogy mindegy, mi a helyzet, de ha rákenik a fickóra, akkor tisztázni lehet a netre kikerült videót. Persze a film egy nagy adag társadalom kritika is, amolyan South Park nyomdokokon, ahol a netre kikerült felvétel nem bírósági botrányt okoz, hanem jujjujjjuj, hát ez kínos, ezért egy embert kitszünk, mert hát ilyenek vagyunk mi Izraelben, plusz utáljuk a koszos arabokat, de hát ez van. Ami egyébként egy szocio-vígjátékba illő zseniális humor izraeli módra! Szóvaé a film ad ennek elég keményen, és jól is csinálja. Aztán fekete humorról átmegy fokozatosan szadizmusba. Kb ott van a törés, ahol megjön a nagyfater, ejnye bejnye, de hát, nincs mit tenni, engem legalább jobban kitanítottak a katonai szolgálat alatt, mint a kölyköt, úgyhogy majd én megmutatom a kínzás csínját bínját! Megy a kóros löködtség is, jaj, hát majdnem a másik fickót kínoztam meg véletlen, ej, de nem baj, majd a heggesztő lánggal, a leves és a torta között félúton! Ezt akár nálunk is forgathatták volna, amolyan apa-fiú ávós vállalkozásban. Hát ott Moszad van, érthető. :)

Viszont érdemes belefolyni a film "megoldásába". Először is, a hittantanár csávó nem igazi pszichopata. Legalábbis ahhoz túl hülye, nincs meg a körmönfont,jól tervezgető intelligenciája. Bár a végére tényleg elbizonytalanító a dolog, mert akkor azért kívoztatta és gyilkoltatta le magát a pincében, hogy húzza az időt, nehogy megtalálják a tortával elaltatott kislányt? Ja, és akkor a saját lánya nevében valójában vissza akarna menni és a másik iscsajt szeretné meggyilkolni? Na így működhetne! De amit sokan belelátnak, az az utolsó félmosoly, az szerintem belemagyarázás. Plusz nekem az volt kapásból a gondolatom, hogy hát lehetett egyáltalán ő a rendőr lányának elrablója? Hiszen túl korán kapcsolták le egymást ahhoz, de ez alighanem nem egyértelmű. A csávó ráadásul igencsak zavarban van és szarul érzi magát, ahogy már az iskola hülyegyerekei is rajta gúnyolódnak a suliban. Ha ő a saját betegségéből teszi, ráadásul olyan teátrálisan, hogy kompozícióba állítsa a halott kislányok tetemét, akkor neki élveznie kéne a reflektorfényt! Vagy játszana a vallatókkal, de akkor apró pici morzsákat kéne csöpögtetnie, és nem kéne ennyire valósághűen megrémülnie a kínzástól, talán. Vagy talán az lenne a stratégia, hogy ártatlan áldozatként tisztára mossa a nevét, és nagy megdöbbenést keltsen így a végén, halálán túl a kínzókban? Ez működhetne, ha a hittan tanár zavarodott nárcisztikus, és ez megmagyarázná a szorongást és a kiállítás jellegű gyilkosságokat is. Ez azonban teljesen smafu, mert az apa és a nagyapa jól láthatóan valódi őrültek, akik ha tévednek is, a kínzást élvezik és maximum elföldelik az összes tetemet. A nagyfeter érkezése után egyértelmű is lesz, hogy a család generációsan problémás. A lekötözött rendőr meg inkább egy szimpla beteges, hatalom és erőszak mániás sunyi csávó.

Na most a végkifejlet. Hát ezt vissza kéne nézni alaposa, mert egyáltalán nem igaz, hogy egyértelmű a dolog, hacsak a film maga nem szúrta el a szatirikus jelleget a végén, de szerintem nem erről van szó. Miért mondom ezt? A gátlásos hittantanár csávó egy szimpla lakásban lakik. Namost ott nem képzelhető el titkos mellékszoba, ez értelmetlen lenne. Illetve magunk is látjuk, hogy a rendőr pökhendi kollégája amúgy pont házkutatáson volt a film végén, tehát ne mondjuk már, hogy nem szúrta volna ki halott lányostul, vagy ez a film végén akkor egy rossz vicc lett volna a balfék rendőrségről. Azért ez azon körülmények között nem stimmelne. Most vagy a szomszédban van egy másik lakásban az elkövető, vagy mondok még egy variációt: a rendőr fickó kollégája benne van az elkövetésekben, vagy akár ő maga is csinálta. Ez még simán rá is lenne húzható az ügyre. Azt tudjuk, hogy a balettozó kislányt elkapták, és itt meg kéne nézni alaposan a vágást és az eredeti film fordítását... Ugyanis a hitoktató apuka is beszélt az alighanem elvált feleségével, hogy a saját lányát szeretné meglátogatni és tortát vinni neki, és közben mutatták, hogy az ő lánya is balettozik. Vagy valamit én néztem be nagyon, de ezek szerint mindkét lánnyal ez a helyzet. Már az is zavaros lenne, hogy a történt esetek után, miután telefont is kapott a rendőrgyerek, hogyan menne el simán tortázni a balfék, tényleg szánalmas fickóval? A tortázós képsorokon szerintem a saját lányát látjuk, ahogy azt az ember elsőre is gondolná. De akkor mi van a rendőr lányával? Mondok még egy variációt, ami még bele is illik a képbe: a rendőr kollégája, aki a rendőrfőnök bizalmasa, egyszerűen a főnök kérésére az időközben megtalált hullá éppen a hittantanár lakására vitte, hogy majd hivatalosan ott találják meg. Így pedig le tudják zárni a netes videós botrányt (ahogy a film elején mondják is), és végre megvan a ráfogható tettes is. Egyébként ez groteszkebb vég lenne, és jobban megadná a társadalom- és viselkedéskritikus élt is. És mint azt fejtegettem, bár csak fél-laikus vagyok, de a megkínzott csávó nem azokat a jellegzetességeket mutatja, mint ahogy sokan az ő igazán körmönfont alattomos öngyilkosságára utaltak! Érzésem szerint ezt a magyarázatot azért akarnánk inkább hinni, mert társadalmilag legjobban a pedofilokat gyűlöljük mi, nézők. És ha kiderül egy filmben, hogy azonosulást éreztünk egy csávó megkínzóival, aki történetesen még ártatlan is, akkor elég komoly kognitív disszonanciába tudunk kerülni. Szóval ezt magunkban fel kell oldanunk, hogy márpedig igenis a szerencsétlen csávó a beteg állat, aki igazából ezt megérdemelte....de benne van a pakliban, hogy túl fáradtan néztem meg és a magyar szinkron valamit csúnyán elmatatotta film értelmén.
6/10
nick név 2020 júl. 14. - 15:00:51 6/10
- spojleres -
Rendben, ha a tanár úr egy pszichopata (akár szociopata is lehetne, csak ahhoz tényleg túl jól tartja magát), nem feltétlenül logikus. Bár én inkább azt mondanám, hogy nem a mi társadalmi normáink, rendszerünk alapján működik - maximum mímeli -, nincsenek olyan szintű korlátai, de a hideg logika nem idegen tőle. Abban egyébként nem vagyok biztos, hogy a filmnek nem célja az, hogy a néző a tettes kilétén kattogjon, hiszen relatíve sokáig nem egyértelmű, hogy tényleg bűnös-e a gyanúsított, vagy nem. De a fő célja nem ez, ebben egyetértünk.
Nekem a morális dimenzió kibontásának hiánya volt a problémám, nem mentek bele különösebben az ártatlanság vélelme és az érintettségből fakadó önbíráskodás kérdéskörének konfliktusába, a film végül nem késztet arra, hogy ezen lamentáljon a befogadó, hiszen az adott történet sem vet fel esetleges lehetőségeket, nem ütköztet lehetséges valóságváltozatokat. Van egy felállás, végül miden egyértelművé válik benne, viszont erkölcsi kérdéseket akkor sem vet fel a történtekkel kapcsolatban - az idő és a tér vonatkozása az önbíráskodás tekintetében (ugyanoda lyukadna ki egy sima eltűnéssel/rablással, mint a rablás és kínzással).
- spojleres rész vége -
Ezentúl nem volt benne dráma, nélküle pedig kifejezetten száraz és súlytalan volt a történet a számomra. Persze nevezhető megrázónak és döbbenetesnek, viszont ma, amikor minden hasonló zsánerű film a néző megdöbbentésével próbálkozik, egyszerűen kevés. Nem úgy kevés, mint film, hanem mint remek, vagy nagyszerű film.
10/10
dohi35 2020 jún. 28. - 14:19:19 10/10
Rosszul látod a dolgokat. Spoiler pont azért nem vall, mert egy elmebeteg pszichopata, aki mások (illetve néha a saját) fájdalmából táplálkozik. Mikor megöli még egy kis félmosoly is látszik az ajkán, hisz még halála előtt is betudott vinni egy ütést. A pszichopaták nem feltétlenül logikus emberek, épp ellenkezőleg a devianciájuk miatt teljesen másképpen gondolkoznak. Egyébként szerintem teljesen egyértelmű volt a film, én pl. :egy percig se gondoltam, hogy más lenne az elkövető. A filmnek se ez a célja, hogy valaki ezen kattogjon, hanem a morális megítélés a fontos, hogy a törvényes utat kell - e járni vagy van az az eset mikor megbocsátható az önbíráskodás.
6/10
nick név 2020 ápr. 27. - 22:50:21 6/10
Megint a hallomás problémája. Többet vártam tőle, mint amennyit adott végül, de persze így is egy egész jó film volt, egyszer talán érdemes megnézni. Többször már nem biztos, ahhoz viszonylag vékony a történet mélysége, az ártatlanság vélelmének, a vérbosszú hívó szavának rétegeltsége és a cselekmény ívének kidolgozottsága. A film a karakterein keresztül nem igazán foglalkozik (egy személyben, érintőlegesen) a morális kérdésekkel, az ok-okozati összefüggésekkel pedig végképp nem, illetve a szereplők döntéseinek következményeit sem igazán firtatta az alkotás (az érvényére utalt egy kimondatlan fél mondatban). Volt benne pár csavaros(nak szánt) pillanat a hangulatfokozó naturalizmus mellett. Persze lehet, hogy nem is volt a célja, ezt elfogadom, ettől viszont nem lesz egy jobb film.

6.5
robertsuzuki 2019 jún. 10. - 20:54:06
Durva, humoros, megbotránkoztató, izgalmas film.
tortura 2019 jún. 09. - 18:05:39
Azt nem csodálom, hogy Tarantino kedvelte ezt a filmet, hisz tele van naturálisan ábrázolt brutalitással.
Én viszont bánom, hogy megnéztem.
8/10
Antal Forgács 2019 ápr. 22. - 14:44:09 8/10
Szeretem a krimiket. Jó kis film ez, tehát adtam rá egy nyolcast. Tíz lett volna, de az elcseszett vége miatt kapott csak nyolcat.
10/10
Billy Walsh 2017 nov. 23. - 22:07:05 10/10
Akiknek ez a film zavaros, elvarratlan, az vagy félszemmel nézte, vagy a felfogó képességével vannak gondok. Tarantino \"ajánlására\" néztem (akinek a filmjei szintén totál \"egyértelmûek\")
és nem csalódtam, igazi remekmû. 10/10
8/10
InteriorLulu 2017 nov. 08. - 01:12:45 8/10 Előzmény Gajho Dhar
SPOILER, SPOILER!!!! -----------

A film egyáltalán nem zavaros. Már az elején kiderül egy telefonbeszélgetésbõl, hogy a másik kislány láthatta a tanárt a helyszínen, ezért lett õ a gyanúsított. Továbbá a filmvégi jelenet nem finom utalás, hanem egyértelmû megmutatása annak, hogy a tanár lakásának egy rejtett helyiségében az ágyon fekszik elaltatva/holtan egy balettruhás kislány. Az a kislány, akivel amúgy a tanár már a film közepe táján ebben a bizonyos szobában épp együtt fújta el annak szülinapi tortáját; a kislányról a film legvégére kiderül, a nyomozó lánya, a tortáról pedig, hogy jó adag altatót tartalmazott...
Te magad bonyolítod túl a filmet: nincs két vagy több tettes, egyetlen egy van, és egyértelmû, ki is az.
7/10
doktormacko1 2017 júl. 17. - 21:19:04 7/10
7 / 10 Nem olyan rossz , bár tényleg zavaros egy kicsit.
Gajho Dhar 2017 márc. 21. - 22:45:09
SPOILER ALERT!!! - Zavaros film. Ehhez képest a Ponyvaregény igazi felüdülés. Ott nincsenek elvarratlan szálak. Itt nem derül ki, hogy miért másztak rá a tanárra. A lába alapján én nem tudtam egyértelmûen azonosítani valahogy nem sikerült. Bocs. A film végén van egy finom utalás, hogy a tanár lakása melletti lakásban van egy (élõ vagy alvó, ájult vagy halott) kislány. Akkor viszont nem logikus, hogy miért nem vallott. Csak az lehet a megoldás, hogy az elsõ gyilkossághoz semmi köze (akkor viszont hogy került képbe vajon) a rendõr lányát viszont bosszúból elrabolta. Túlbonyolították. Nem olyan nagyon jó film ez. Tarantino udvariasságból dicsérte meg a filmet. Vagy már õ is öregszik és elhülyült. (Szó ami szó a Becstelen br. is rossz film. Még ennél is rosszabb.) :-(
Gajho Dhar 2017 márc. 21. - 22:32:01 Előzmény jeszi
SPOILER ALERT!!! - Látta a gyilkost. Annak is csak a lábát. Honnan tudod, hogy az a láb a tanár lába volt?
Gajho Dhar 2017 márc. 21. - 22:28:16 Előzmény petersson8
Egyetértek. Nekem is feltûnt. Már a PORT sem a régi. :-(
jeszi 2016 jún. 01. - 11:51:46 Előzmény Jagdglück
[SPOILER]

Benne van, hogy az egyik gyerek látta a tanárt ott, ahol bújócskáztak és eltûnt a kislány.

[SPOILER vége]
8/10
m3246 2015 szept. 02. - 12:11:01 8/10
Nehezen álltam neki pedig már jó ideje le volt töltve, valahogy nem bírom a nem angol anyanyelvû filmeket. Egyszer próbáltam egy franciát és kifordult tõle a belem, annyira rusnya egy nyelv. A zsidó sem dobott fel, de annyira jó a film hogy nem tudtam kikapcsolni. A vágóképek, a látvány ábrázolás, a zene mint nagyon ott van. A történet nem valami combos, néha kicsit suta is, de a vallatás megér egy misét. A pszihológiai háttér lehetett volna erõsebb, de a vallatás fizikai része az elég erõs lett. (Stílusában közel áll a Hostel-hez). A karakterek nagyon jók, akárcsak a megformáló színészek. Igazi felüdülés :) Ha a gyomrod bírja a darabolást feltétlen nézd meg, nagyon jó kis film ez! 8/10
acsarpesta 2015 júl. 28. - 16:47:03
Nagyon nagy film.
Összes hozzászólás