Csutak és a szürke ló

Bakancslistához adom
magyar ifjúsági film, 73 perc, 1961

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Csutakkal mindig csak baj van, a kisfiút még társai sem szívesen veszik be a játékba. Magányosan telik a szünidő, míg egy nap el nem köti a fuvaros nő vágóhídra való rozzant gebéjét. Az új jövevény társasága már belépőt jelent a gyerekcsapatba, együtt próbálják elhelyezni a lovat. Először a lakótelepen, majd Katiék pincéjében rejtegetik, végül a szigeten, egy elhagyott lakókocsiban találnak neki helyet. A gyerekek minden idejüket itt töltik. A fuvaros nő azonban nyomozni kezd a gebe után. A ló egy nap eltűnik a gyerekek elől, s a felnőttek világa a szigetet is kezdi birtokba venni. Mire kezdődik az iskola, már csak az emlékek maradnak. Csutak azonban nincs többé egyedül, a nyári kaland óta ő a gyerekek vezére.

Stáblista:

Szereplők

Csutak édesanyja
Csutak édesapja
Kati édesapja
Épitészmérnök
Házmester

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Dudlicsek 2010 febr. 13. - 11:36:43 10/10
Nagy kedvenc nálam is.
delamico 2009 máj. 01. - 21:49:19 Előzmény Nyálon lõtt vágy
Szerintem ez a film nem gyerek film. A húgommal néztem meg és hát..nos.. inkább nem ismétlem meg, hogy õ hogyan kommentálta az eseményeket, de elég erõsen átjött, hogy nincs elájulva a filmes fogásokért. Én sem voltam igazából. Engem kicsit Harisnyás Pippi szürreális világára emlékeztetett az egész, mintha egy ténylegesen gyermektörténet lényegét akárnák megfogni egy másik dimenzióból átnyúlva. Kicsit olyan érzésem lett tõle, mintha .. nem is tudom .. kaleidoszkopizálva néztem volna egy régi mesét. Szép fogások vannak benne, de túl szürrealizált a mondanivalóhoz képest.
Nyálon lõtt vágy 2009 máj. 01. - 20:38:47
Gyermekkorom csodája volt ez a Mándy Iván regény,és még a folytatás is. Késõbb bele szerettem felnõtt fejjel a regényeibe, novelláiba és forgatókönyveibe.
Mire tanít minket Mándy? Emberségre, tisztességre, arra , hogy esendõek vagyunk és olykor gyarlóak is.
Hibáink vannak, csalunk, kabátot lopunk, és szerelmünk a foci. Csodáljuk a "csillár" nõt.
Szóval az életet kapjuk tõle.
A mozi csodás , kínnal teli világát, olyan kis "piszkos" mozikat melyek már régen nem léteznek.
Idõs jegyszedõ néniket akik már nem léteznek.
Régi körfolyosókat a gang rácsára kitett szellõzõ ágynemûket, lepusztult kis konyhákat.
De vissza Csutak és a szürke ló mozijához, ami míves alapanyagból Várkonyi rendezõi "varázspálcájával" lett egy olyan gyermek film mely õszintén mesél a gyermekkor csapatszellemérõl, helytállásról, és a gyermeki naivitás boldogságkeresésérõl.
Fantasztikus felnõtt és gyermek szereplõkkel.