Dakinis - A bölcsesség női aspektusa

Bakancslistához adom
Dakinis - Die weibliche Seite der Weisheit
osztrák dokumentumfilm, 60 perc, 2010

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Dakinis - A spirituális tudás női szemmel. Tibetről egy nagyon szép és személyes film; Véronique Jannot, francia színésznő rendezte. A színésznő személyiségén át látjuk Tibetet más szemmel, ettől könnyebb a nézői befogadás. A dákini a női princípium megtestesülése. Köze van mindenhez, ami ösztönös, bölcs, ígéretes. Meghatározása azonban épp olyan hiábavaló kísérlet, mint a csillagpor megragadása… A dakini a természet energiája, egyetemes, spontán energia. A dákini elv inkább ösztönös megérzéssel, semmint intellektuális elemzéssel közelíthető meg. Természetesen nem csak a nők rendelkeznek vele, ahogyan a férfi princípium sem kizárólag a férfiak sajátja.
Veronique Jannot francia színésznő, rendező azt a megoldást választotta, hogy néhány nő megszólaltatásával beszél a dakiniről. Keletről és nyugatról származó nőket mutat be ebben a spirituális dokumentumfilmben. A legkülönbözőbb neveltetésük volt ezeknek a kiválasztott nőknek, más és más szenvedésben volt részük, eltérő a társadalmi környezetük. Mindegyikükből valami különös fény sugárzik. Némelyik beleszületett a tanokba, mások életútjuk során találtak rájuk. Mindazonáltal valamennyiükből árad a hit, szeretet és az együttérzés. Mások segítése a mindennapjaik része, céljuk a szenvedés enyhítése.
Kétféle dákini létezik: a bölcsesség dákinik, a tanítások védelmezői; és az egyszerű, világi dákinik, akik nőként, különböző szintű spirituális erővel és tudással születnek. Gyakorlati szempontból a dákinik láma-feleségek. Némelyikük azonban olyan spirituális szintre jut el, hogy saját jogon is lámává válik.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
ataki 2019 febr. 11. - 10:27:48 10/10 Előzmény ataki
MOZIBAN
Inspiráló női portré – Hannah – A buddhizmus útja Nyugatra
https://www.filmtekercs.hu/kritikak/inspiralo-noi-portre-hannah
10/10
ataki 2019 febr. 11. - 10:19:05 10/10 Előzmény olahmiki1959
MOZIBAN
Inspiráló női portré – Hannah – A buddhizmus útja Nyugatra
https://www.filmtekercs.hu/kritikak/inspiralo-noi-portre-hannah
Ennyit találtam, ez is valami. üdv.
Estudante 2019 febr. 08. - 19:23:22 Előzmény olahmiki1959
:D :D
olahmiki1959 2015 aug. 25. - 03:25:37
Ezután a tartalomismertetés után a nézõk verekedni fognak azért, hogy megnézzék ezt a tv mûsort.:DDD
Talán még az utcák is elnéptelenednek, amikor adásba megy...:)