Film

Dallas Pashamende

magyar-német-osztrák filmdráma, 93 perc, 2004 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Értékelés:

47 szavazatból
Szerinted?

  Radu Dima, a tanítóvá lett cigány tizenkét év után visszatér szülőfalujába, Dallasba. A barakkokból álló település egy apokaliptikus állapotokat tükröző szeméttelep mellett fekvő völgyben terül el. Nincs víz, villany, csatorna. Mindenütt sistergés, gomolygó füst. Az emberek szürke, arctalan alakokként mozognak a szinte lihegő, gigászi szeméthalmon. Papírt, fémet, üveget gyűjtenek. Ismeretlen fogalom itt a tulajdon, senkinek sincs magánélete. Mindenki mindenkiről mindent tud, mindenki beleüti az orrát a másik dolgába. Apja temetése után Radu, amilyen gyorsan csak lehet, szeretne eltűnni innen. Elkerülhetetlen azonban a találkozás a régi, erőszakkal elfelejtett időkben elmerült arcokkal, ismerősökkel. Amikor Radu belekeveredik egy "autólopási" ügybe, be kell látnia, hogy tervezett elutazása eltolódik. Minden erejével megpróbál ragaszkodni ideáihoz, ezek azonban fokról-fokra szertefoszlanak. Szembesülnie kell saját elfojtott személyiségével, valamint a falu lakóinak sorsával.

  Bemutató dátuma: 2005. március 24. (Forgalmazó: Budapest Film)

  Kövessen minket a Facebookon!

  Stáblista:

  • 2015. szeptember 7.: Gryllus Dorka formája Mindenki kedvenc Dorkája, az itthon és külföldön is legkelendőbb magyar...
  • Heti Válasz 2005. március 31.: Dallas Pashamende A cigányokat a romantika kora emelte be az irodalomba, s tette a korlátokat nem...
  • PORT.hu 2005. március 22.: Dallas Pashamende Pejó Róbert első nagyjátékfilmje, mely egyike volt az idei filmszemle...

  Díjak és jelölések:

  • 36. Magyar Filmszemle (2005) - Legjobb női főszereplő: Gryllus Dorka
  • 36. Magyar Filmszemle (2005) - Aranymikrofon-díj: Balázs Gábor

  Vélemény:


  2017. szeptember 2. 05:35
  Hangulat. Legelőszőr is ezt emelném ki. Hatalmas, fantasztikus hangulata van a filmnek. Magával ragadott, és elvarázsolt. S ehez még hozzákapcsolódott a nagyon jó színészi teljesítmény is. A sztori is teljesen korrekt volt. De a legjobban az elkapott apró pillanatok tetszettek. Pld.: A gyerekek az egyik percben még keményen szedték és válogatták a szemetet, de a másik pillanatban már csodálatos, gyermeki áhitattal, csillogó szemekkel hallgattás a fura öreg lány meséjét. A dacia összeszerelésének technikáját és sebességét még a Dacia gyárban is elismernék. Nekem kimondottan tetszett, s a zene is jó volt. A cselekményhez illő volt. Mindent egybe véve : jöhetnek még ilyen jó Magyar filmek.

  2010. szeptember 27. 10:49
  apránkénti, elírtam

  2010. szeptember 27. 10:48
  végül elmentem 24.-én a tényleges időpontban és nagyon tetszett. Itt lejjebb írták mekkora hatalmas poén volt az autó aránkénti ellopása, amin még jobban nevettem az volt, ahogy pillanatok alatt összerakták, amikor nekik adta.

  SPOILER!
  Mondjuk az a fajta film, aminél már az első 10 percben tudni lehet, hogy valaki a végén meg fog halni. Csak azt az egyet nem értettem: miért nem ment a kisfiú Raduval a végén? Én a helyében még kicsit fűztem volna, legalább neki legyen esélye kimenekülni a nyomorból.

  Összes hozzászólás