Danton

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-lengyel-NSZK filmdráma, 136 perc, 1983

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

A Danton bukását monumentális freskóban ábrázoló politikai vitadráma 1794 tavaszán, a forradalmi terror erősödésének idején játszódik. Robespierre kezében összpontosul a jakobinus diktatúra legfőbb hatalma. Tevékenysége mind a balszárny, mind a Danton vezette jobboldal ellenállásába ütközik. Robespierre kérlelhetetlenül leszámol ellenfeleivel, letartóztatja és börtönbe veti Dantont is. Danton a tárgyaláson gyújtó hangú szónoklatot tart, melynek hatására kis híján lázadás tör ki. A pánikhangulatban Robespierre minden felelősséget magára vállal, és guillotine alá küldi nagy ellenfelét...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
kintornas júl. 18. 14:38:10
Gyerekkorom óta a maoista-sztálinista irányzattal szimpatizálok. Hol írtam, hogy arany közép vagyok?
7/10
vargama júl. 18. 09:59:38 7/10
Danton életének utolsó napjait mutatja be a film, így nem is lehet elvárni, hogy a francia forradalom e jelentős személyiségéről teljes képet nyerjünk, mint ahogy azt sem, hogy tisztán lássuk az ő és Robespierre kapcsolatát, a kapcsolat változását az események tükrében. Így aztán nem leehet tudni, hogy a film mennyire hiteles.
Azért örülök hogy megnéztem, mert utána egy kis időt szántam arra, hogy olvassak egy összefoglalót a forradalomról.
10/10
ligetiz51 júl. 15. 07:54:38 10/10
Itt kezdődött a "nép nevében" európai diktatúrák és népirtások sorozata ( kommunizmus, nácizmus, világháborúk, szocializmus és még nem ért véget....a brüsszelizmusnak -liberalizmus- sem lesz jó vége) A Wajda tehát a gyökerekhez nyúlt, lengyel lévén tudta ezt.
Zahire 2020 okt. 29. - 18:42:25
Azt nem tudom, hogy Wajda legnagyobb hatású filmje-e, de aki nem ismeri valamennyire is Danton és Robespierre történetét, az nem sokat fog a filmből megérteni, jobban mondva, érteni még csak-csak, de a történetet nem fogja megismerni. Arról nem beszélve, hogy a film szerint, legalábbis igen sokáig, Robespierre vonakodik Dantont elítéltetni és kivégeztetni, holott Robespierre célja már a kezdetektől ez volt. 1793.év végén is azért szövetkezett Dantonnal Hébert és követői ellen, hogy egymás ellen kijátszva őket, a következő áldozat Danton illetve követői legyenek.
Jim Hacker 2020 júl. 14. - 12:12:40 Előzmény feketevipera
Andrzej Wajda miatt kell megnézni. Természetes, hogy kiemelkedik a nagy átlagból. Nem egyszerű téma és a rendezőt nyilván nagyon is foglalkoztatta a szabadság, diktatúra ambivalenciája. Az előbbi általában nagyon romantikusan hangzik de a velejáró problémák, dilemmák olykor az utóbbiéhoz hasonló módon vezetnek vérengzésekhez, erről is szól a film.
Az eleje és a vége igen lényeges, jól mutattál rá, és köszönöm az értékes összefoglalódat, ajánlom másoknak is a figyelmébe. Akkor talán még több érdekes hozzászólás születik erről a történelmi filmeposzról, bár erre nem mernék fogadni.
Cukros csirkecomb 2020 júl. 13. - 01:38:13
Spoiler lehet

Vajon csak nekem van hiányérzetem amiatt, hogy Danton valós történelmi szerepe nem jelenik meg a filmben? Hisz maga is nagy mészáros volt, kegyetlen hóhéra másoknak, tömegeknek. Hiányolom a karakteréből azt a lelkiismereti vívódást, a tetteivel való szembenézést, ami viszont Robespierre-nél megjelenik.
Minácska 2020 júl. 12. - 22:51:17
Pontosítva: 1794! :-)
10/10
bosszantosz 2020 júl. 12. - 13:02:14 10/10
A Port "csak" 180 évet tévedett!
olahmiki1959 2020 júl. 12. - 02:31:54
A Port ismertetője így kezdődik:
"Az 1974 tavaszán Párizsba visszatérő Dantont riasztó látvány fogadja:"
No comment...:)
10/10
tundver 2010 jún. 22. - 11:32:01 10/10
Régen, még moziban láttam a filmet - a vágott formát, de ennek ellenére a kép nyelvén átadott vélemény - emberekrõl, helyzetekrõl, és alapvetõ emberi értékekrõl - szókimondó, egyenes és elgondolkodtató volt. Ez a film is a megszerzendõk között szerepel - ha valakinek van ötlete - szvesen várom jótanácsát.
10/10
tundver 2010 jún. 22. - 11:31:35 10/10
Régen, még moziban láttam a filmet - a vágott formát, de ennek ellenére a kép nyelvén átadott vélemény - emberekrõl, helyzetekrõl, és alapvetõ emberi értékekrõl - szókimondó, egyenes és elgondolkodtató volt. Ez a film is a megszerzendõk között szerepel - ha valakinek van ötlete - szvesen várom jótanácsát.
feketevipera 2010 máj. 03. - 10:04:30
Wajda legnagyobb hatású filmjeinek egyike, legalábbis szerintem. Szenvedélyes vádirat a terror és a mészárlás ellen, helyenként talán túl szenvedélyes is. Az alakításokat néhol túlzónak találtam, de lehet, hogy ez rendezõi elõírás is volt. Azt hiszem, kimondhatjuk, hogy a rendezõ Dantonnal szimpatizál, és Robespierre figurájában a baloldali (és talán mindenféle) kilengések ellen emeli fel a szavát. A francia forradalmárok is beleestek abba a hibába, hogy különbözõképpen értelmezték az olyan fogalmakat, mint "szabadság", "jog" stb., valamint hogy tkp. a saját elveikkel ellentétesen kormányoztak, hiszen folyamatosan a szabadságról prédikáltak, közben pedig fokozatosan a terror és a diktatúra felé tolódtak el. Robespierre-ék a saját társadalmi bázisukat pusztították el, és Saint-Just volt az egyik leginkább véreskezû zsarnok közöttük. A filmbõl kiderül, hogy a jakobinusoknak milyen dilemmákkal kellett szembenézniük, amiket jórészt saját maguk állítottak fel, Robespierre pedig tovább súlyosbította a helyzetet. A végére azonban róla is lehull az álarc, és rettegõ, meggyötört emberként látjuk, akiben valószínûleg megszólal a lelkiismeret. A befejezésben szimbolikus jelentõségû, amikor a kisfiú az alkotmányt kezdi el idézni, és ezzel tkp. Robespierre fejére olvassa a bûneit. Egyszóval nekem tetszett a film, érdemes volt megnézni.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu