Déva titka

Bakancslistához adom
The Secret of Deva
német-román dokumentumfilm, 58 perc, 2007

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A romániai Déva városa arról híres, hogy áll ott egy középkori vár, onnan származik a legendás tornász, Nadia Comaneci, és hogy nagyon nagy a szegénység. Ott működik továbbá az a neves bentlakásos sportiskola, amely évtizedek óta neveli a világklasszis tornászokat. Talán épp a 8 és 9 éves Pitic és Malina lesznek a jövő nagy sztárjai, de útjuk a pódiumig hosszú és rögös. 6 éves korukban küldte őket a családjuk az iskolába. A tanulás mellett napi négy órát edzenek. A kamera két éven át követi a lányokat, egészen első és legfontosabb versenyükig. Megható és megdöbbentő bepillantás ez a dokumentumfilm a kis tornászlányok ártatlan álmaiba és sorsuk kemény, gyakran kegyetlen valóságába.

Díjak: Sehsüche Potsdam, 2007: A legjobb film; Trieszti Filmfesztivál, 2008: Közönségdíj; Planete Doc Review Varsó: A zsűri különdíja; Chronograf Festival Moldavi: A zsűri fődíja.111

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2012 jún. 24. - 08:13:14 Előzmény feketevipera
Nem láttam még, de amit a román tornászlányokkal mûveltek anno, az a szokásos "versenylovas élsportnál" is két nagyságrenddel kegyetlenebb.
feketevipera 2011 febr. 28. - 20:55:20
A két lány aranyos, és a korukbeli "hétköznapi" gyerekekhez képest ügyesek (legalábbis szerintem). A Kancácska-stílusban kifestett szájú tanárnõjük elég érdekes stílusban dolgozik, kicsit talán túlságosan is kemény. Talán az alkotók újra felkereshetnék a gyerekeket, megmutathatnák, hogy azóta mi lett velük, hová fejlõdtek.